U Dareczka w domu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Dareczka w domu.

Post »

Witam. :wit Tak jak obiecałem przedstawiam wam aktualnie wyglądających moich domowników.

Obrazek

To są moje kaktusy w zestawieniu z sukulentami. Skrzynka nie ciekawa ale cieszę się że będę mógł je podlewać za jednym zamachem, a w lecie polecą na balkon lub działkę :D No i oszczędność miejsca.

Obrazek

Tu jest kalia ;:oj która niedługo idzie na pewno na balkon. Troszkę wyrosła mi wysoka :;230 Udało mi się na tym etapie wzrostu dowiedzieć że mam na pewno dwie odmiany lub więcej ;:202 Tak to już jest z upominkami. :shock:

Obrazek

To następne cosie od pana z ogrodniczego w Gdyni. Miał je wyrzucić a ja kilka różnych cebulek wybrałem i mam taki mix NN bo panu też się nazwy pomerdały. Wiem że były w tym szafirki bo jeden już przekwitł.

Obrazek

Obrazek

To kaktusiki córeczki. Kamyk się rozrasta, a przytulanka podwoiła swą wysokość od marcowego przebudzenia.

Obrazek

Maluchy w koszykowym przedszkolu. Dracena obrzeżona (ta mała) przyjęła się po ukorzenieniu :tan

Obrazek

Dracena ta druga :;230 Muszę porobić sobie znaczniki bo wciąż gubię notes. ;:124
Wierzchołkowe liście to tegoroczne. ;:215

Obrazek

Azalia odpoczywa po kwitnieniu, kawka wzmacnia korzenie, a filodendron sie ukorzenił. Zaraz go posadzę. :wink:

Obrazek

No i przesadziłem dziś. :tan Okazało się że najlepsze korzenie wypuszcza w wodzie. Ale już wszystkie wsadziłem do jednej doniczki.

Obrazek

Przy okazji zrobiłem mały zestaw z ukorzenionych "odpadów".

Obrazek

Obrazek

Najnowsze nabytki z marca Benek, Difenbacha i Calatea odwdzięczają się za zaproszenie do domu pięknymi liśćmi.

Obrazek

Kretyn poczuł wiosnę i wypuścił młode listki :tan

Obrazek

Tutaj wschodzi passiflora blue. ;:215 Oby tak dalej.

Obrazek

Lilia w otoczeniu kostrzewy sinej, jeszcze nie sinej. Chyba duża nie urośnie bo rozpostarła trochę liście. :?: A jak tak to do żonki na działkę. Niech ma , a co. :;230

Obrazek

No i paprotka. Dostała duuużo nowych pędów, a nie zauważyła wcale jak jej nowe buty dałem :D Te nowe pędy są jaśniejsze i mają pięknie pofałdowane listki, nie jak te zimowe proste ;:185 Za nią stoi syngonium.
Lubia się chyba więc niech tak są.

Jeszcze więcej dodam za chwilę jak przerobię zdjęcia na mniejsze. :wit
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

No i uporałem się. ;:170

Obrazek

Mandarynka dostała drugi pączek. :tan Ciekawe czy też owoc.

Obrazek

Posadziłem pestki winogron i coś tam wzeszło. Zobaczymy co to za kilka tygodni. :;230

Obrazek

To już dość duża siewka glicyni. Na trzy jedna ale i tak cieszy. Jak będę ją przycinał to narobię sobie sadzonek. Mam w planach chodować ją w domu tak aby zwisały jej kwiaty z sufitu. :mrgreen: Zobaczymy.

Obrazek

Obrazek

Moje hoje. Aż dwie, teraz poluje na compacte.

Obrazek

Gwiazdeczka regeneruje się. ;:65 Popędzili ją na święta więc teraz ma nowe buciki, humusiku i czekamy.

Obrazek

Gardenia stara się ale widoczny tu pączek wieczorem odpadł ;:145 Ach nie wiem co robić.

Obrazek

Tak samo nie wiem co robić z shakirą. Widoczne z dala przebarwienia nie ustępują. ;:174

Obrazek

Obrazek

Za to ścianę pięknie zdobią pasiatka, epiphylium i peperomia.

Obrazek

Passiflora victoria po wiosennym cięciu nadrabia straty w towarzystwie skrzydłokwiatu.

Obrazek

Okazało się że cosie pędzą. ;:141 To foto 2 godz po tamtym. ;:oj

Obrazek

Kolejny "odpad" peperomii. Zapomniałem o nim bo zgubił się przy kawie. :;230

Obrazek

Sukulent NN. Okaże się co to jak urośnie.

Obrazek

Dzisiejszą ekspozycje zamyka młoda victoria.

Tak sie zastanawiałem czy nie zapomniałem o czymś, przegarnąłem liście, podniosłem kilka doniczek i znalazłem!!
Na parapecie schowały się adeniaczki. Jak żonka je podkarmi to pokarzę.
Za syngonium siedzi jeszcze jeden epiphylium. Jak sprzedający zawijał tego co widać na ścianie w gazety to ten drugi wskoczył mu między te czasopisma właśnie i tak dostałem dwa.

Teraz jak uporałem się to zasuwam na działkę. Oj będzie się działo od jutra. Tylko muszę wyznaczyć sobie inną trasę wędrówki, bo ta stała to koło B.. idzie i mogę cały z niej nie wyjść. :;230 Tak więc niedługo nowy wątek.

Pozdrawiam ciepło i ;:3
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zasypałeś nas fotkami. gdzie Ty to wszystko mieścisz.
Te cosie z ogrodniczego to śniedek baldaszkowaty.
Piękna kompozycja sukulentów z kaktusami. ;:138
...niesamowita różnorodność kwiatów a wszystkie piękne. ;:138

W poście wcześniej może to być scindapsus, tylko daj bliżej światła a myślę, że się pięknie wybarwi. :wit
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Nigdzie nie idę! Tak będę siedział! Śnieg pada ;:145
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ale masz tych doniczkowców-gratuluję, a u mnie piekne słońce i czyste niebo-co z tego jak w pracy jestem ;:145
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Fajnie wyglądają kaktusiki z sukulentami, tyle, że możesz mieć problem z ich podlewaniem.
Kaktusy potrzebują zdecydowanie mniej wody niż sukulenty.
Pachira może mieć jakiegoś przędziora, stąd na liściach przebarwienia, spryskaj może czym.
A tak w ogóle jeszcze trochę,a tego nie ogarniecie ,jak wam się rozrośnie :D ,czego szczerze życzę.
Piękne i różnorodne zieloności.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne masz kaktusiki :wit , ja straciłem 1 w tym sezonie stały niepodlewane w piwnicy i ostatnio sie połamał
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Darku piękne różnorodności u Ciebie, widać wielką pasję i miłość do roślin. A tak przy okazji kwitnące "cosie" to śniedek baldaszkowaty. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

glicynia raczej ci w domu nie będzie rosła :roll: wiecznie ona raczej woli powietrze świeże czyli na polu
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Dziękuję że jesteście ze mną. ;:138 Iwonko i Szarotko: dziękuję za odpowiedź. Ciekawy ten śniadek bo otwiera się tylko jak jest ;:3 Scindapsus to nie może być bo mój lubi kwaśna glebę.
Dorciu spokojnie ;:168 pierwsze śliwki robaczywki. Pogodę tylko widać czasami ale jeszcze ziąb.
Lucy : dziękuje za troskę. Przewidziałem takie problemy. ziemia z wierzchu to żwir ale wewnątrz to jest niejednolita. Pod sukulentami jest mniej przepuszczalna i lepiej trzyma wodę niż ta pod kaktusami. Schakira ma prawdopodobnie chlorozę.
Piotrze: nie martw się, każdemu mogło się zdarzyć. Co do Glicyni to musze dodać że u nas w pokoju panują specyficzne warunki. Oznacza to na przykład fakt że nigdy przez całą tą zimę nie otwierałem kaloryfera. Jesteśmy z żoną za hartowaniem organizmu i zdrowym snem przy uchylonym oknie nawet zimą, a latem to full open. Pozdrawiam wszystkich stałych gości i nowych.

Obrazek

Mówiłem Wam że mam ciasny pokój?? Za dużo mówiłem o tym żonie więc wstawiła mi szklarnię. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Darek kurcze ale ta twoja żonka pomysłowa gdzie kupiła taka szklarnie ;:215
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

colli28 pisze:Darek kurcze ale ta twoja żonka pomysłowa gdzie kupiła taka szklarnie ;:215
:wit P.W.
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Dzięki po ;:19 deslij link :D a do zonki spokojnej nocki
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Darek jak widzę to początek masz niezły.Tyle ;:oj ;:oj :roll: roślin.U mnie nikt nie podziela mojej pasji.Szkoda.Masz super,że masz wsparcie od żony,bo to najważniejsze.Bardzo mi się podoba ;:138 ;:63 ;:333
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

Oglądając fotki twoich podopiecznych mam wrażenie, że zapełniasz nimi każdą wolną przestrzeń w domu :D
Twoja pasja rozwija sie w niesamowitym tempie ;:333 Ciekawa jestem jak będą się czuły kaktusy razem z innymi sukulentami w jednej donicy, jeżeli chodzi o podlewanie to może być problem..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”