Kaktusy początkujacego hodowcy - epti

ODPOWIEDZ
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy początkujacego hodowcy - epti

Post »

Dziękuje Henryku ! Ależ się ciesze :D
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Czekamy na kwiatuszki :D
kaetien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2013, o 22:24
Kontakt:

Post »

No, no, będą z tego piękne kwiatki. Czekam na zdjęcia gdy zakwitnie :)
mój blog: kaktusy
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

ale nowości ;:oj wszystkie śliczne, chociaż maleńkie ;:138
epti pisze:A to rodzaj, który pokochałam miłością bezwzględną. Jako nowicjusz posiadłam byłam jedną sztukę. Będę miała je wszystkie. Najpiekniejsze rośliny, jakie w życiu widziałam. Mam nadzieję, że to miłośc odwzajemniona i nie będą u mnie zdychać.
Obrazek
z tego,co czytałam, to ariocarpusy dość chimeryczny rodzaj, tym bardziej trzymam kciuki za miłość - oby była odwzajemniona ;:215
pozdrawiam,ania
kłujące
epti
100p
100p

Post »

Aniu, wiem.
Boje się ,że go ukatrupię. Ale jest taki piekny.... w ogóle to ma strasznei ciasną doniczkę, czuć jaka jest nabita i powyginana. Ale nie wiem czy powinnam go przesadzać czy nie.
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Doberek, ja bym wybił go z doniczki i tak całość włożył do większej dosypując żwirku wymieszanego z grubym piaskiem wtedy nie będzie miał zbyt drastycznych zmian związanych z przesadzaniem, nie wolno ich zbyt wcześnie podlewać i nie robi się tego tak często jak z innymi kaktusami.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
epti
100p
100p

Post »

chaveiro teraz eksmitować chłopaka czy poczekać? korzenie to wyłażą mu dziurami na dole....

A z innej historii: nabyłam właśnie drogą kupna żwirek i gotową ziemię do kaktusów. Jako że idą do mnie "prawdziwe" nasiona, przystępuje do sterylizacji podłoża pod wysiew...
Żwirek zakupiłam byłam w sklepie zoologicznym. Powiem jedno: zdzierstwo! Cena za woreczek żwiru zakrawa o bluźnierstwo - normalnie kupujemy do akwarium w żwirowni nad Wisłą - za 10 litrowy worek piasku kwarcowego lub żwiru w różnych rozmiarach daje się chłopakom 5 czy 7 zeta. A tutaj taka ciupinka za piątaka. Skandal :evil:

W każdym razie dziś na kolacje zapiekany żwir z nutą ziemi :heja
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Możesz to zrobić już teraz, te trochę korzeni które wyłażą można odciąć/oberwać oczywiście podłoże suche a kaktus niech przez kilka dni przeschnie, a właściwie ranki na korzeniach. Co do tematu żwirku to fakt w zoologicznych to ceny z kosmosu, ale co zrobić szczególnie jak się nie ma żwirowni w pobliżu (przynajmniej w moim przypadku tak jest), co do przygotowania podłoża do wysiewu to można wysiewać do czystego żwirku wielu kaktusiarzy tak robi, części organicznej powinno być minimalnie jeżeli się na to decydujesz.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
epti
100p
100p

Post »

Dzięki Mariusz, skarmię rodzinę i dokonam operacji na Ariaku.

A dzisiejszy dzień był obfity w dramatyczne sytuacje. Przywlokłam się z pracy umordowana katorżniczym projektem, którym zostałam uraczona, piechotą , bo stara furka dorobiła się poważnych luzów na kierownicy, brodząc przez śnieg i błoto. Wpadam do domu licząc na zimny browarek i chwilę spokoju i oto jaki widok zastaje: jeden z kurduplastych tefraczków leży na środku pokoju, korzenie wywalone bezwstydnie z substratu, substrat rozciągnięty po całej podłodze. Podnoszę biedaka i widzę ślady zębów i pazurów. No któryś darmozjad [brzydkie słowo] się nie bał i go zmasakrował. Podniosłam, otrzepałam zaklęłam siarczyście myśląc że to koniec zniszczeń. Podchodzę do parapetu i co widzę? No co widzę???[ bardzo, ale to bardzo brzydkie słowo] - moją kuwetę z nasionami adenium któryś [kolejna wiązka bardzo, niewyobrażalnie bardzo brzydkich słów] zamienił na wygodną leżankę z widokiem za oknem :evil: :evil: :evil:
Idę im powyrywać łapy. Wysuszę , zrobie z nich amulety i wystawię na All...o
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przykra sytuacja...mam nadzieję że Ty i roślinki, jakoś się z tej traumy pozbieracie. :wink:
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Teraz nikt mi nie powie, że koty są dobrymi i grzecznymi zwierzątkami :|
Miejmy nadzieję, że ta sytuacja się nie powtórzy i nie spotka nikogo, więcej z forum :roll:
Pozdrawiam :)
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Straty zawsze są przykre, choć zniszczenia przez zwierzęta chyba podwójnie, ponieważ o ile nie mamy wpływu na to, co się dzieje np na zimowisku, o tyle wydawałoby się, że koty można jakoś "wychować", ewentualnie rośliny przed nimi zabezpieczyć. Cóż, pozostaje dokonać kolejnych zakupów/wysiewów. Współczuję :(
epti
100p
100p

Post »

Masz rację wydawałoby się...
Wybiła Ariaka, bardzo go dużo pod ziemią. Sterylizowac substrat dla niego? Odcinać korzeni nie będę, boję się.
pozdrawiam ciepło
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”