Dalie wymagania,problemy - cz.2
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.2
Ojej! Nie chodzi tu o jakość zdjęć, ale kwiatki są nieco podjedzone i przez to u tej np liliowej nie widać charekterystycznych cech. Poza tym jest wiele podobnych odmian, ale róznia się np wysokością, a tego w Twoim przypadku nie znamy
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
man211 dziękuję
takasobie niestety nie mam lepszych zdjęć skasowały mi się,chyba że jeszcze coś znajdę ... jak coś to dodam nowe świerzutkie z ogrodu jak mi zakwitną latem
takasobie niestety nie mam lepszych zdjęć skasowały mi się,chyba że jeszcze coś znajdę ... jak coś to dodam nowe świerzutkie z ogrodu jak mi zakwitną latem
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Spróbowałam zrobić sadzonki, zobaczymy co z tego wyjdziearia pisze:To może zrób z nich sadzonki. Ja mam ich już ponad 30. A kolejne rosną
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
czy uszczykiwana tak dalia zakwitnie w tym roku?-mam na mysli karpę,z której sa uszczykiwane pędy
Czytałam, że zakwitnie podobnie jak te szczepki. Skoro zakwitają w tym samym roku dalie wyhodowane z nasion... Na wszelki wypadek dostaną dobrze przygotowaną grządkę.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
to skuszę się na zrobienie sadzonek
Kolejnych 11 sadzonek dołączyło do kolekcji, a gdzie tam do maja
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
Wyciągnęłam z piwnicy wiadro z karpami dalii. Zdążyły już wypuścić kiełki , niestety wypłonione..
Będę je musiała chyba wsadzić do doniczki z ziemią, bo niestety wiosna w tym roku jest nie spieszna, zostawić te białe kiełki?
Prawdę powiedziawszy to nie chce mi się z tym bawić, bo w ubiegłym roku mogłam kupić za 4 zł ładne już kwitnące na początku maja a moje to chyba zakwitną w tym roku chyba w sierpniu jak dobrze pójdzie.
Będę je musiała chyba wsadzić do doniczki z ziemią, bo niestety wiosna w tym roku jest nie spieszna, zostawić te białe kiełki?
Prawdę powiedziawszy to nie chce mi się z tym bawić, bo w ubiegłym roku mogłam kupić za 4 zł ładne już kwitnące na początku maja a moje to chyba zakwitną w tym roku chyba w sierpniu jak dobrze pójdzie.
dukra, dwa lata temu miałam takie wypłowiałe - wsadziłam do doniczek, do światła, zmężniały i dobrze kwitły. Od zeszłego roku popędzam w donicach, żeby kwitły wcześniej. W zeszłym roku w połowie marca, w tym - w zeszłym tygodniu. Pakuj do donic i będziesz się cieszyć kwiatami. Wiadomi, 4 zeta nie pieniądz, ale własne można dzielić, sadzonkować i szybko mieć ich duuużo (te kupione dwa lata temu podzieliłam i mam teraz po kilkanaście nowych karp z jednej).
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
czy ktos z Was posiada odmiane Jean Marrie? Kupilem sadzonke i chcialbym posluchac recenzji na jej temat
- takasobie
Piękna dalia, ale niestety jej nie posiadam.
Miewałam podobne w pokroju i charakterze. Wiem, że miały tendencje do wyginania pędów ze względu na dość ciężkie kwiaty. Palikowałam.
Ale może ktoś miał właśnie taką i się wypowie.
Miewałam podobne w pokroju i charakterze. Wiem, że miały tendencje do wyginania pędów ze względu na dość ciężkie kwiaty. Palikowałam.
Ale może ktoś miał właśnie taką i się wypowie.
Miłka
- takasobie
Powoli zaczyna się czas sadzenia dalii.
A już najwyższy, żeby wyciągnąć dalie z miejsca zimowania, przejrzeć je, namoczyć karpy, które przeschły za bardzo.
Nie zapomnijmy o wypełnienu dołków kompostem, dosypaniu naturalnego nawozu o długim czasie rozkładu (granulowany obornik, mączka rogowa. No i oczywiście o podlewaniu, bo sucho się robi powoli...
A już najwyższy, żeby wyciągnąć dalie z miejsca zimowania, przejrzeć je, namoczyć karpy, które przeschły za bardzo.
Nie zapomnijmy o wypełnienu dołków kompostem, dosypaniu naturalnego nawozu o długim czasie rozkładu (granulowany obornik, mączka rogowa. No i oczywiście o podlewaniu, bo sucho się robi powoli...
Miłka
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Moje (aż sztuk 2 )
od wczoraj w ziemi.
od wczoraj w ziemi.