Sadzenie róż

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie róż

Post »

avalonne pisze:
alexia pisze:Moze masz wanne budowlana :?: Wszystkie by sie zmiescily.24 odmiany ;:224 ,w lecie nam pokazesz :?:
O, to by był widok - klomb przenośny ;:306
Przykro mi,ze mnie nie zrozumialas,ta wanna miala byc do zadolowania.
O pokazaniu, to myslalam w lecie jak zakwitna na swoich docelowych miejscach.Ale posmiac sie zawsze mozna a nawet trzeba ;:306 ;:306 ;:306
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

avalonne
Tak na bieżąco. Nie baw się w wiadra, wanny itd.
Dziś karczowałem takie większe drzewo z korzeniem i przesadzałem inne. Ziemia jest zamarznięta, ale tylko na 1 cm. Taką warstwę bez problemu można rozbić łopatą - nie trzeba nic cięższego. Kopałem w ziemi gliniastej i czarno-gliniastej. Tylko w jednym najzimniejszym miejscu miałem taką skorupę z lodu (ten zamarznięty 1cm). Pod spodem jest już całkiem normalnie.
Wspominałaś, że masz u siebie w większości glinę. Sadź teraz, zanim to wszystko się roztopi i rozmoknie. Później będziesz taplać się w błocie i tylko nadźwigasz się niepotrzebnie wody która wsiąknie w glebę - będzie ciężej kopać i to co na łopacie będzie cięższe. Teraz bez problemu posadzisz w zaplanowanych miejscach, lekko okopczykujesz, a jak przyjdą roztopy to róże dostaną wody gratis. Jak dla mnie termin sadzenia jest optymalny i widzę tu więcej plusów niż problemów. U mnie dołki pod wszystko kopie się bardzo dobrze.
Weź łopatę zrób testowy dołek i przekonasz się jak masz u siebie.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Skąd wam ta wanna ;:306 :;230 nie mam żadnej wanny ;:306
Dobra, zrobię test :uszy
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

A moze jednak lepiej "wytnij okno" w skladziku ;:306
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Magda 55
50p
50p
Od: 9 sty 2012, o 00:19

Post »

Witaj avalonne. Mam ubiegłoroczne doświadczenie z sadzeniem róż w marcu. Jeśli dasz radę wykopać stosowny dołek, to na dno wrzuć łopatę obornika, przysyp go ziemią, by korzenie nie dotykały tego obornika i wsadź różany krzaczek (moczony uprzednio w wodzie przez ok. dobę) obsypując go odpowiednią ziemią. Potem zrób mały kopczyk i przykryj "kikuty" plastikową butlą 5 l. Nakrętkę butelki możesz zdejmować w dzień, by wietrzyć "pomieszczenie", a na noc ją zakładać (ale niekoniecznie). Kiedy nastanie odpowiednia pora, zaczniesz hartować krzewy zdejmując butelki w dzień, zakładając na noc. Ja tak robiłam i róże ładnie rosły i pięknie kwitły.
A jeśli nie masz możliwości takiego rozwiązania, to zadołuj je wszystkie i posadź w stosownym czasie.
A może pół na pół...
Pozdrawiam...

Zmoderowałam sorry ale obornik lepiej brzmi
Deirde
Magda
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Przynajmniej obornik mam :lol: to już coś :twisted: :;230

-- 13 mar 2013, o 00:42 --
alexia pisze:Ale posmiac sie zawsze mozna a nawet trzeba ;:306 ;:306 ;:306
Dobrze powiedziane :) ;:168
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Sebaloz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2011, o 19:31

Post »

Witam

czy różę pnącą z takimi przyrostami można wysadzić teraz do gruntu czy lepiej poczekać aż się ociepli?

Obrazek

Obrazek

Ile taką sadzonkę można trzymać w tym worku?
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Ha :) Martwiłam się nawrotem zimy, zamarzniętą ziemią i niemożliwością posadzenia nowych róż, tymczasem sytuacja tymczasowo rozwiązała się sama. Zostałam oddelegowana z pracy na tygodniowe szkolenie - wyjeżdżam i z tego powodu róże przyjdą zaraz po świętach :)
Mam nadzieję, że wtedy już nie będę się martwić zamarzniętą ziemią i że już będzie wiosna na całego :) ;:224
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Sebaloz
Takiej róży teraz nie sadz w ogrodzie. Jest rozhartowana. Te przyrosty i pewnie część pędów od razu by upalił mróz. Kopczyk dla takiego krzaczka (jest malutki) to chyba też nie jest optymalne rozwiązanie. Gdyby róża była prosto z chłodni to można by się zastanawiać nad sadzeniem. Teraz wszystko zielone by padło.
W balocie (to ta folia) lepiej żeby długo nie stała. Skombinuj jej 3 litrową doniczkę (albo większą), daj ziemi i posadź. Całość umieść w niezbyt ciepłym jasnym pomieszczeniu najlepiej na oknie, podlewaj z raz w tygodniu, ale bez przesady. Do ziemi posadzisz sobie bezstresowo po zimnych ogrodnikach.
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

:wit
U mnie doniczkowe róże stały całą zimę w domku bez oświetlenia(żaluzje) i nic im się nie stało,pędy mają zieloniutkie.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Czy jeśli moja róża pnąca jest od miesiąca w domu, ma nowe przyrosty, to mam czekać do połowy maja, żeby posadzić ją w ogrodzie? czy mogę jednak troszkę wcześniej?
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

KarolinaC, powiedz mi, bo moja też stała w domu, a konkretnie na klatce schodowe, ale po pewnym czasie zaczęła marnieć...zaczęły delikatnie żółknąć liście, oklapnięte się jakieś robią niektóre...nie wiem co jej się może dziać.. U Ciebie, nie było żadnych takich oznak? może jakąś chorą zakupiłam...ale chociaż w dniu zakupu wyglądała na zdrowiuśką :?
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Moja, Monberko nie miała prawie w ogóle liści, kilka pączków.... Najpierw dałam ją do ziemi bo miała goły korzeń, dałam na zachodnie okno i dokarmiałam ją już 2 razy nawozem do pnączy (raz na 2 tygodnie). Muszę powiedzieć ,że wygląda zdrowo i się puszcza :heja Więcej Ci powiedzieć niestety nie mogę bo to moja pierwsza róża, ale trzymam kciuki za twoją różyczkę. A powiedz mi jaki kolor sobie wybrałaś?
Bo ja biały, i ciekawa jestem co z tego będzie... (na opakowaniu było zdjęcie białej róży)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”