Marzec jak na razie zimowy, brak nowych zdjęć ogordu, to przynajmniej tutaj się poprodukuję
Ta potrawa w sezonie dobrze smakuje ze świeżych owoców. Zimą używam kompotów.
A o kaszy jaglanej warto częściej pamiętać, bo zawiera naturalny antybiotyk więc poprawia naszą odporność
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka ananasów
0,5 szklanki musli
1 szklanka wydrylowanych wiśni lub czereśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
wykonanie:
- kaszę ugotować w syropie ananasowym z puszki wraz z solą
- zmiksować ugotowaną kaszę
- ananasy pokroić drobno
- wiśnie/czereśnie zagotować w rondelku i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej
- do naczynia wsypać musli, na to pokrojone ananasy
- następnie kaszę i zalać całość kisielem z wiśni/czereśni
- pozostawić do zastygnięcia
rada:
- w oryginale są banany zamiast ananasów. Skoro jednak potrzebny jest sok ananasowy - przepis uprościłem
- jeśli mamy wiśnie/czereśnie z kompotu, to zagotować cały kompot; jeśli mamy świeże owoce - dodać szklankę wody i cukier do smaku
- musli można zrobić samemu, prażąc płatki z bakaliami
![Obrazek](http://images40.fotosik.pl/1980/ce9183ae039d4e76.jpg)