Pośród nadwarciańskich łąk

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pośród nadwarciańskich łąk

Post »

Amster,

dziękuję, za baaaaardzo wyczerpującą odpowiedź :tan.
Joasia
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

no to celem dokumentowania postępów w przygotowaniach do wiosny:

HELIOTROP
Wysiany ponownie 3 marca, pikowany 2 kwietnia z jedna parą liści. Bardzo silne siewki z mocno rozbudowanym systemem korzeniowym. Teraz pozostaje czekać jak będą rosły po pikowaniu.

Obrazek

NIECIERPKI BALSAMINA

Padają jak muchy. Nie wiem co jest powodem, jedyna szansa, że te kilkanaście sztuk, które wykształciły już dość mocne liście przeżyją. Pozostałym nie daję szans. Jak z 80 zostanie kilkanaście to będzie dobrze. A pisali, żeby nie pikować zanim liście nie wyjdą. Poza tym żółtawe są jakby za mało światła miały, co akurat nie jest dziwne, bo go rzeczywiście nie ma.
W drugiej palecie trzy rzędy osteospermum, już puszczają liście i wyglądają w przeciwieństwie do niecierpków bardzo zdrowo.

Obrazek

LOBELIE

Brakuje jeszcze jednej palety białych, nie było na czym postawić. Rosną powolutku, zgodnie z planem. Wystawiam je na dzień na oszklony balkon gdzie wprawdzie mają chłodno, ale mają dużo światła przez cały dzień. Na drugim zdjęciu w zbliżeniu.

Obrazek

Obrazek

PELARGONIE

Przechowywane przez całą zimę, jakoś wciąż nie mam czasu porobić z nich sadzonek, nie wiem czy jeszcze jest sens, ale pelargonii w tym roku będę miał więcej więc nie koniecznie potrzebuję sadzonki.

Obrazek

GOŹDZIKI

Sadzonki robione późną jesienią zaczynają po ich przycięciu odbijać. Wygląda, że nic im nie jest, wypadło tylko kilka doniczek po niefortunnym ataku myszy.

Obrazek

MALWY

Te pierwsze od Legutki, bardzo mocno ukorzenione zaczynają ostro się rozrastać. Te drugie z Biedronki, dwie doniczki wybiły liśćmi, inne dwie wciąż nie dają znaku życia. Ku pamięci, te Biedronkowe to były kawałki korzenia bez korzeni, więc zakładam w dalszym ciągu, że to porażka.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka innych roślin przechowuję w domu, bo nijak nie widzę możliwości by je wysadzać do gruntu.
A w gruncie dzisiaj dostrzegłem pierwsze wybijające hiacynty.
Yoannak
500p
500p

Post »

Amster,

gdzie Ty to wszystko trzymasz, bo patrząc po ilościach to całe moje mieszkanie mogłabym obstawić Twoimi skrzyneczkami ;:215.
Ale przy pogodzie za oknem miło, że Tobie prawie wszystko tak ładnie rośnie :tan.
Joasia
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Jeden nie używany zimą pokój na to przeznaczyłem w tym roku, w przyszłym może być gorzej, bo mam nadzieję go zacząć na powrót używać.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

kilka dzisiejszych słonecznych ujęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lut 2009, o 18:18

Post »

Witaj Tomaszu :wit
Zaciekawił mnie tytuł wątku(wspólna rzeka) i miałam nosa .
Jestem pod wrażeniem miejsca w którym mieszkasz i zamiłowania do pasji ogrodniczej i nie tylko .
Twoje kwiaty są przepiękne ,podziwiam tą mnogość rozsad jaką robisz i póżniejszy efekt.
Gratuluję wystawy w Mielnie 2012r sunia przecudnej urody skoro pokonała P.Grunta :wink:
I pozwolę sobie na maleńkie zamieszanie ...przepraszam ...,jedną rasę hoduję a o drugiej ciagle marzę ....może kiedyś wreszcie zamieszka u mnie .
Na taki plakaty ciągle patrzę i marzę ;:215
Obrazek
I ciągle dojrzewam do założenia swojego wątku i pokazana mojego ogrodu .
Witam i pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Marzenia są po to by je realizować. Moim ostatnim zrealizowanym jest syn tejże, którą w Mielnie udało nam się pokonać. Taki młodzieniec z niego wyrósł:

Obrazek

A kwiaty, no cóż... zawsze chciałem mieć ich dużo, teraz mogę sobie pozwolić na to, choć czasu może nie ma aż tyle ile by się chciało mieć. Ale jest miejsce i staram się je powoli zagospodarowywać. W tym roku jednak skupiłem się głównie na donicach, więc i rozsady w tym kierunku poszły. A ich "produkcja" to sama przyjemność.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Wiosna, słońce i kwitnący ogród? Jak patrzę na te tony śniegu w ogrodzie i na łące ... muszę jeszcze poczekać ...
a z kynologii to chcialbym jeszcze kiedyś whippeta :)
Rysiek
koka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lut 2009, o 18:18

Post »

Tomaszu miód na moje oczy ,piekny afrykańczyk ;:215 własciwie to wszystkie charty mi się podobają ale zostaję ze swoimi marzeniami przy angielskim whippetcie .
Z takimi stawkami w rasie wróżę wspaniałą kariere wystawową ,nie to co u mnie 21szt w młodzieży ach... szkoda tej mojej rasy :(
Ale przyszła wiosna ;:138 to cieszy bardzo ;:3
Koniecznie chwal się co tam porosło z Twojego siewu ,oko chce nacieszyć .
Witam i pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Dzisiejszych ? ;:oj Tylko pozazdrościć. :wink: U mnie też wiosenka zawitała ale nie tak hucznie jak u Ciebie. ;:173
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Katarzyna W whippetach też stawki potrafią być spore, a w azach rzeczywiście, pojedyncze sztuki.

Kriss Ależ tego wcale nie jest dużo. Trzy kępki po około 10 sztuk. Mimo wszystko chyba jesienią jeszcze się skuszę. No i muszę koniecznie się zaopatrzyć w inne odmiany. A krokusów to mam pojedyncze sztuki, ale rosną ładnie w tym samym miejscu już od 4 lat.

Wychodzą czosnki i hiacynty. Widać pierwsze pąki narcyzów. Byleby tylko zimno znów się nie zrobiło to będzie na co popatrzeć.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

I kolejna odsłona nowej u mnie odmiany:

Obrazek

Obrazek
Yoannak
500p
500p

Post »

Tomku,

ale przecież nie chyba nie wszystkie te iryski niskie były w biedronce, z tego co pamiętam to chyba tylko te błękitne, a gdzie te fioletowe kupowałeś?

Widoki wiosenne super i te kwieciste i te psie ;:138.
Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”