Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Forest321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2012, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budowa tunelu

Post »

Jeżeli chodzi o tunele zblokowane to mają swoje wady i zalety.
wszystko zależy od wykorzystania (produkcji) a przede wszystkim finansów.
na pewno tańsze są tunele pojedyncze 6,8,10x33 - standard. Koszt tunelu nowego około 5-6tyś. + montaż i folia.
Natomiast jeżeli chodzi o zblokowane tunele to koszty zakupu są dużo dużo większe sięgają kilkunastu tyś zł.

Jeżeli chcesz wykonać tunel zblokowany sam wg projektu to wydaje mi się ze ma kilka wad:
przede wszystkim to masz ostre krawędzie w szczytach, lepiej było by wykonać tak jak w standardowych tunelach półłukiem ( najlepiej wzmacniane ) .
Słupy w środku są zbędne przy odpowiedniej grubości kabłąków , i będą bardzo kłopotliwe w komunikacji .
Jeżeli chodzi o wietrzenie to przy długości 30m wystarczą wietrzniki w frontach ponad drzwiami.
rozstaw co 130 powinien wystarczyć ale w zależności od grubości wykorzystanego materiału.
dodatkowo musisz doliczyć rynnę pomiędzy blokami no i listwy do montażu folii, całkiem nieźle sprawdza się przy "blokowcach" podwójna folia (pompowana) mniejsze spadki temp.
Polecam jeszcze na fronty poliwęglan, kosztowny ale bardzo wytrzymały i bezproblemowy w przeciwieństwie do szła lub folii.

pozdrawiam
Ja tu tylko sprzątam
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

A ja wręcz przeciwnie jestem zwolennikiem tuneli blokowych. Stosuję u siebie od kilkunastu lat. Konstrukcja drewniana o szerokości 5 m. długość 30 m. Największy z moich obiektów ma 12 naw, czyli 1800 metrów kwadratowych powierzchni.
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Samo położenie cegieł coś tam pomoże. Na wiosnę zamierzam postawić tunel (konstrukcja stalowa) i zamierzam pożyczyć od kolegi zagęszczarkę i cały obrys tunelu porządnie utwardzić kładąc dodatkowo płyty chodnikowe na utwardzonym gruncie. Po takim zabiegu tunel powinien stać stabilnie bez zmieniania swojego pierwotnego kształtu.
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zdravko pisze:Jak długi można zrobić tunel oparty na stelażu namiotu NS 64 ?
Oryginalnie ma 5 metrów i nie przekraczałbym tej długości. Rozumiem, że nie masz elementów poziomych?
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Jeżeli jest to obiekt bez fundamentów, żadne pozwolenia nie są potrzebne.
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tego co pamietam to pomieszczenia gospodarcze, altany, szklarnie itp. mogą zajmować 25 (35 na wsi) m kw na 500m kw działki. Nie podlega zgłoszeniom ani innym formalnością, ale limit powierzchni obowiązuje. No chyba, że mozna to obejść ?!
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

dorotaa pisze:Mój tunel powstał w ubiegłym roku na jesień .Jest zrobiony solidnie i fachowo przez stolarza.Mam tylko obawę czy zdołam go wywietrzyć przez te drzwi ,czy one nie są aby za małe ?To jest mój pierwszy w życiu tunel i nie mam wyobraźni jaką może osiągnąć temperaturę w lecie :roll:
http://img267.imageshack.us/img267/7186/zoo146.jpg
Mam pytanie jak jest montowany ten tunel do ziemi.?
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Z tego co widzę jest obkopany dookoła, patrz na rowek. Przy naciąganiu folii na konstrukcję drewnianą nadmiar folii jest układany w tym dołku i przysypywany ziemią. Ciężar ziemi gwarantuje, że foliak nie odfrunie.
darusek6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2011, o 21:42

Post »

Witam mam zamiar zrobić kolejny tunel i tak się zastanawiam nad kupnem folii i nie wiem czy wziąć polską z Płocka, czy niemiecką Gardenvit, może coś poradzicie :roll:
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Gdzie w Płocku kupisz folię?
darusek6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2011, o 21:42

Post »

OBR PŁOCK- producent folii, ale chyba wezmę z Bierunia
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39

Post »

A oto i mój tunel (który będzie zbudowany na bazie dwóch stelaży wojskowych) w trakcie montażu

Obrazek
mrdraco
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 11:35

Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Witajcie!

Jak w temacie. Zachciało mi się tunelu/szklarni dla roślin bardziej wymagających. Jak wiadomo szyby są dość drogie, do tego wymagany masywny szkielet.
Można też mniej estetycznie i wykonać taką szklarnię ze starych okien.
Ja swój pomysł zaczerpnąłem z allegro, można tam znaleźć tunele z PVC. Jednak taki najtańszy to koszt 600zł.
Dla mnie to zbyt wiele jak na kilka rurek i folię. Postanowiłem zdziałać coś sam.

Tunel w założeniach miał mieć długość 5m, wysokość pozwalającą stanąć w nim wyprostowanym i boki na tyle dostępne, by można było wykorzystać maksimum dostępnej powierzchni.

Pierwotnie chciałem stworzyć ją tak jak na aukcjach, z rurek 32mm. Jednak koszt mnie zniechęcił, więc wybrałem rurki o średnicy 1/2 cala (coś ok 16mm). By było jak najmniej strat materiału obwód tunelu wynosi 2x3m rurka. Szerokość tunelu ustaliłem doświadczalnie.
Tak oto prezentuje się moja konstrukcja, póki co w fazie dobierania wymiarów, niestety przyszła zima i wszystko zastopowało:
Obrazek Obrazek

A tu już szkielet z "drzwiami" z niepotrzebnych ram od okien PCV, kompletny i wypoziomowany w miarę możliwości, teraz pozostaje nabyć odpowiednią ziemię i zakryć folią:
Obrazek Obrazek

Nabycie odpowiedniej ziemi ogrodniczej okazało się trochę problematyczne. Pół Polski ma ok 20zł za metr sześcienny ziemi, u mnie jest 45zł.
Na szczęście znajomy ojca ma ogromną hałdę czarnej ziemi (nie wiem skąd) i pozwolił mi zabrać trochę :)

Kolejny weekend, kolejne postępy w pracach nad tunelem. Udało mi się zdobyć ok 3m sześciennych czarnej ziemi, którą wysypałem wewnątrz tunelu. Postanowiłem też naciągnąć folię, która ku mojemu zdziwieniu bardzo usztywniła konstrukcję leżąc tylko na niej.
Kolejny problem to przyklejenie folii do szkieletu celem uniknięcia przetarć. Podejście pierwsze - bezbarwny silikon, zobaczymy...
Obrazek ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”