Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktoś prosił o zdjęcie całej hortensji....

Obrazek

A tu przybliżenie kawałka ogrodu "do zaorania".....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wczesną wiosną pełen był kwitnących szafirków.....

W sobotę już po raz drugi zwrócono mi uwagę że zarząd ogródków pomalował siatkę a moje rośliny dotykają tej siatki tymczasem to surowo zabronione. Zatem będę musiała trochę poprzesadzać bo oni nie zamierzają czekać..... Już poprzycinałam co się dało ale jak sami wiecie mój ogród jest rozrośnięty dość mocno i znów wszystko mi się pcha na tą siatkę. Pewnie części będę musiała się też pozbyć bo tak prawdę mówiąc nie bardzo mam gdzie poprzesadzać......
naprawdę liczę na wizytę "łopatkową" i na porady....

Zebrałam też 3 wiadra niedojrzałych spadów jabłek. Czy to normalne że tak spadają ? Jabłonie są stare i nadal jest na nich sporo jabłek, ale jeszcze niedojrzałych.....
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dla jabłoni jest to normalne - spada nadmiar i robaczywki - a na drzewie zostają najładniejsze i najzdrowsze owocki ... a co do tych naszadzeń to doradzimy Ci co zmienić tak by było zgodnie z regulaminami :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Mariolu, dobrze jest przerzedzać zawiązki owoców wiosną, wtedy będzie mniej owoców a większe. Co wcale nie znaczy, że ja o tym zawsze pamiętam :oops: W tym roku zrobiłam tak z brzoskwinią. O papierówie zapomnialam,, owocuje co dwa lata, i zaczęło się.... :twisted: wszdzie małe pitki się walają :evil:

Twoje ogrodzenie odgradza ulicę od działek? Bo jeżeli wewnętrze, to u nas np. każdy sam maluje i nikomu nic do tego czy rośliny dotykaja siatki / a jak ktos chce pnącze? :? /. Poproś o regulamin.
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wewnęrzna siatka - dwie działki dalej zrobili już porządek, nie będę dyskutowała - dostosuję się. Od ulicy odgradza mnie wielgachny żywopłot a po nim pną się moje róże. Łaskawie się ich nie czepiają :P
Za malowanie siatki zapłacili 12 tys. więc teraz chcą by było widać na co kasę wydają :P

Przecież wiesz że według mnie działka i tak jest dość mocno zarośnięta.....
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Dziękuję za hortensje jest ogromna ,piękna :shock: :shock: a co to takie na ostatnim zdjęciu liście ma jak bieluń :? :?
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kamixsa pisze:Dziękuję za hortensje jest ogromna ,piękna :shock: :shock: a co to takie na ostatnim zdjęciu liście ma jak bieluń :? :?
Już mnie uświadomiono że to Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) - podobno traktowana jak chwast ale poszukiwana przez kolekcjonerów - idzie do wykopania. Jeśli coś zostanie to mogę przesłać..... Prawdę mówiąc dość ładnie wygląda ale ja nie mam gdzie poprzesadzać roślin z tego kawałka, muszę jeszcze coś spod ogrodzenia wykopać.

A poza tym szykuję się na lilie i liliowce i muszę wymyślić dla nich miejsce :P
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

coma95 pisze:Nie ma co żałować - jak się już zorientowałam na forum jest masa ludzi dobrej woli :P

Gdybym Wam powiedziała co mi się jeszcze zachciało to wydałby się mój palnowany napad na bank i musiałabym zagospodarować ze 2 sasiednie działki :P

Jakby co to 13-07 jest kiermasz liliowców w Botaniku..... ;:13

O matko czemu u nas w Gdańsku nie ma kiermaszu liliowców ;:145 ;:145 ;:145
Chyba się przeprowadzę do Wrocławia ...... Tylko na działkę będzie wtedy baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo daleko!
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Mariolu ale masz fajnie że jedziesz na kiermasz liliowców,dlaczego u nas nie ma takiego kiermaszu.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - ja też bym nie miała o tym pojęcia gdyby nie Giza :P
Na internetowej stronie ogrodu botanicznego nauczyłam się już szukać różnych wystaw i kiermaszy ( większość przegapiłam)
Może u Was też coś się znajdzie ????
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

witaj Marioluś. Ale masz śliczną tą białą hortensję. J też ubolewam, żw w moim mieśćie nic sie nie dzieje co do kwiatowych i ogrodowych wystaw. Jak juz zakupisz sobie liliowce koniecznie pochwal sie nam jakie okazy kupiłaś. szkoda, że zarząd Cię zmusza do usunięcia kwiatów z siatki. I tyle roslin musisz wykopać??? Buziaki i pozdrowienia. Pa :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - wpycha mi się na siatkę żywopłocik, berberys, róże.... Te poprzycinam więc jakoś dam radę. Ale mam też piwonię, której nie mam gdzie przesadzić, sporo irysów z którymi też nie mam co zrobić a pewnie i tak o czymś zapomniałam.....
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola, a gdybyś tak wkopała jakieś 10 cm od siatki drewniany trejaż, albo drugą siatkę np. leśną, które stanowiłyby podporę dlaTwoich roślin? Miałabyś zielony parawan odgradzający Cię od wzroku ciekawskich przechodniów i tym samych służbowa siatka nie doznałaby uszczerbku na swojej nieskazitelnej zapewne powłoce malarskiej :lol: A jeszcze ile miejsca na dodatkowe pnącza... :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W odległości 10 cm od siatki już zaczynają sie moje roślinki :P Gdybym miała coś dodać ( np. siatkę ) to musiałabym ich więcej wykopać i się pozbyć :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”