Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2008, o 15:57

Post »

Witam...po ok tygodniu wzeszly moje Lithopsy, ale sa takie malenkie ...nie wszystkie sie pokazaly...prosze o rade czy zdjac im juz folie czy jeszcze nie, i oczywiscie kiedy rozsadzic je do osobnych doniczek, a moze moga rosnac w jednej przystosowanej do kaktusow...wedle wskazan doswiadczonych hodowcow...Pozdrawiam Monika
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

Ja o tych kamieniach dowiedziałem sie z internetu i na początku myślałem ze to jakieś sztuczne kamienie, a na tym forum właśnie poznałem go bliżej i obejrzałem parę fotek i ten sukulent jest ładnym kwiatkiem.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
lejdik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2008, o 15:29

Post »

myszku!!!!
Twoje kamienie po prostu żyją i są zdrowymi roślinkami, zwykle na wiosne zrzucają 'stare' ubranka i wychodzą sobie nowe:)Sama widzisz, że w środku tych 'chorych' kamieni jawią się nowe roślinki. Nic im teraz nie rób, w ogóle nie podlewaj, trzymaj w jasnym stanowisku, zostaw i pozwól im się spokojnie przepoczwarzyć, a na jesień odwdzięczą Ci się kwiatkami:) Jeśli chcesz prześlę Ci zdjęcia swoich kamyków, które teraz też są w fazie 'gubienia' starych ciuszków, to normalny, zdrowy objaw, nic się nie martw!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
od kilku tygodni jestem posiadaczką żywych kamieni. Żywe kamienie wyhodowałam z nasionek (kupionych na Allegro ). Nasionka wysiałam do skrzynki, najlepsza chyba jest ziemia do kaktusów, podlałam woda, przykryłam folia i czekałam :) po 5 dniach miałam malusieńkie żywe kamienie, niestety pojawiły się też robaczki (musiały być w ziemi) i cześć roślinek przepadła. Dlatego proponuję ziemię "odrobaczyć".
zostało mi jednak parę i w tej chwili wyglądają tak. maja po ok 0,5-1 cm.
Obrazek[/quote]

Mam nadzieję ,że wyrosną na piękne okazy.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

JDL pisze:Dlatego proponuję ziemię "odrobaczyć".
Ja za radą jednego z forumowiczów przed wysianiem lithopsów "wygotowałam" ziemię przez minutę w mikrofalówce. Kamyki ładnie wzeszły, rosły sobie pięknie, dopóki ich nie ugotowałam na słońcu, buuuuuuuu, chlip, chlip :cry: :cry: :cry: :oops:
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
Awatar użytkownika
lejdik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2008, o 15:29

Post »

JDT- czy możesz mi powiedzieć u kogo na allegro kupiłaś nasionka żywych kamieni??Chciałabym posiać sobie nowe, ale tyle się naczytałam ostatnio o beznadziejnej jakości nasion na allegro, że chwilowo odpuściłam:) A teraz zachęciłaś mnie tym, że Twoje z Allegro- wzeszły!!Podaj proszę nicka sprzedawcy! Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Moje nasionka były z firmy W.Legutko
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39

żywe kamienie

Post »

Czy żywe kamienie mogą być zaatakowane przez przędziorka ? W pękniętych szczelinach pojawiła się pajęczynka, roślinka ma coraz więcej brązowych plam , co robić czy można spryskać środkiem p/ przędziorkom -owadum domowe? :(
Awatar użytkownika
PeggySue
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 20:45

Post »

Ja właśnie skończyłam walkę z przędziorkiem na mym ficusie lyrata.
Pryskałam Karate Zeon, codziennie przez 2 tygodnie...
Nie wiem jak z lithopsami, bo one wolą miec bardziej sucho niż mokro i nie wiem czy częste opryski nie będą bardzo wilgotnic podłoża...
Ale wiem, że te środki działają powierzchniowo, więc nie powinny zaszkodzic.
Spróbowałabym smarowac lithopsy roztworem na patyczku kosmetycznym (takim jak do ucha).
Jednak czynośc trzeba powtarzac kilka dni.
Pozdr.!
Z.
Miodek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 19:43

Lithops - żywe kamienie

Post »

Jak wysiać żywe kamienie ?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja robię tak:
biorę sterylny odkwszaony torf, wsypuję do doniczki do 3/4 wysokości na to 2 cm gruboziarnistego pisaku rózwnież sterylnego. Nasiona wysiewam na powierzchnię piasku i co 2-3 dni spryskuję ciepłą przegotowaną wodą.
frytas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 cze 2008, o 22:43

Post »

a czy mogę zapytać co to są te żywe kamienie?? :)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

frytas pisze:a czy mogę zapytać co to są te żywe kamienie?? :)
To poslka nazwa roślin z rodzaju Lithops - sukulenty liściowe spokrewnione z przypołudnikami, kwiaty podobne do stokrotki.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”