Czy można sadzić zioła z marketu jako rozsadę ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Eko213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sty 2013, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy można sadzić zioła z marketu jako rozsadę ?

Post »

Czy jako sadzonki ziół można potraktować te sprzedawane w marketach spożywczych, takie większe w doniczkach, jako zioła "przyprawowe" - wysadzić je razem z tą ziemią w ogródku? czy też musi to być typowa rozsada ze sklepu ogrodniczego/szkółki?
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: czy można sadzić zioła z marketu jako rozsadę

Post »

Ja sadziłam i jakoś sobie rosły. Doświadczenie mam takie te z marketu są bardzo delikatne i wrażliwe i często później rosną tak sobie. Lepsze na rozsadę kupić zioła na rynku od "lokalnego hodowcy" (widać po roślinie, która się nadaje. Musi być silna, zielona a nie taka rachityczna jak te z marketu) lub po prostu rozsadę w sklepie ogrodniczym.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wg mnie te z marketöw spożywczych sä do szybkiego zużycia. Wypędzone i delikatniutkie na maxa. Poszukałabym raczej w .... marketach budowlanych. Dziś kupiłam lawendę, oregano, rozmaryn i tymianki (2 röżne) , po ok. 5zł \ szt. W Ob....Typowe do ogrodu nie wyglädały na wybujałe. Chyba była nowa dostawa na promocję...
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A ja kilka razy sadziłam bazylię i była super. Tylko trzeba ją wysadzić dopiero pod koniec maja, jak minie ryzyko przygruntowych przymrozków (wcześniej trochę zahartować na słońcu).
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadziłem różne mięty z marketu. Przed sadzeniem trzeba je krótko przyciąć a dobrze się rozrosną. No i zahartować je też trzeba.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja te z marketu wsadziłam z całą bryłą korzeniową do większych doniczek z ziemią i na początku ładnie wyglądały ale po 2 tygodniach widzę, że nie przeżyją, nowe listki bazylii zasychają, melisa się kładzie i zasycha, oregano jeszcze się trzyma ale końcówki też podsychają
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Bo to nie pora na przesadzanie, rośliny teraz są jakby w uśpieniu. Jak przesadzasz w większą doniczkę, to korzonki o tej porze roku nie rozrastają się i nie przerastają świeżej ziemi, natomiast ta warstwa ziemi trzyma wilgoć i stykające się z nią korzonki mogą gnić. Roślina zaczyna schnąć, to podlewasz jeszcze więcej i problem się pogłębia ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Dokładnie tak zrobiłam ;:223 i jeszcze wczoraj po pracy znowu podlałam bo schną ;:223 ;:223 no to już się mogę z nimi pożegnać :(
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”