Chińska róża,hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)- problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
joa_b
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: hibiskus umiera?

Post »

jeden z dwóch pozostałych listków też zaczął usychać :( Jakaś klątwa, czy co???
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p
Od: 9 sty 2013, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż zdjęcie jak on teraz wygląda.
joa_b
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Już nie ma co pokazywać... wszystkie listki odpadły, pień usechł.

Dzisiaj obcięłam pień tuż przy ziemi, postawiłam roślinkę w miejscu nie rzucającym się w oczy, może kiedyś odżyje? Ale niestety myślę, że to już definitywny koniec mojego pięknego hibiskusa :( :( :(
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p

Post »

Przykro mi :( , z tego co napisałaś to Twój hibiskus się zmarnował i to na amen nic już nie wypuści.
Na przyszłość jak zauważysz podobne oznaki (przelania) to należy przesadzić jak najszybciej hibiskusa do nowe ziemi i pod żadnym pozorem nie przycinać mu łodygi ? to zawsze w takiej sytuacji osłabia jeszcze bardziej roślinę.
A jakimi on kwitł kwiatami ?
joa_b
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kwitł pięknie na żółto :( A przycięcie łodygi doradzono mi tutaj na forum. Co prawda chyba już i tak był martwy...
Awatar użytkownika
olamore
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2013, o 19:49

Post »

Hej, jestem nowa na forum i założyłam konto właśnie szukając pomocy dla mojego hibiskusa. Mój jest na najlepszej drodze żeby skończyć jak ten na zdjęciu więc mam nadzieję, że ktoś przeczyta i pomoże mi uratować moje drzewko. Hiiskus miał się dobrze przez ok miesiąc, później liście zaczęły żółknąć i usychać. Podlewałam, tak jak doradzono mi w kwiaciarni, dopiero kiedy roślinka opuszczała liście. Kiedy zaczęły się problemy, ograniczyłam ilość wody, niestety nie pomogło. Później zaczęliśmy obwiniać upał bo we Włoszech dobijamy aktualnie do 40 stopni. Już miałam dziada przestawić z balkonu do mieszkania chociaż w kwiaciarni kilka razy sprzedawczyni podkreślała że potrzebuje dużo słońca i powinien stać na zewnątrz. Na jednym z pobliskich tarasów dopatrzyłam się jednak hibiskusa, który ma się świetnie mimo upałów. Moja roślinka, wypuszcza od groma pączków, dużo więcej niż kiedy miała dużo zdrowych liści. Pączki te jednak rosną baaardzo powoli (od ponad tygodnia jeszcze żaden się nie otworzył, rosą tylko nowe), a nowe malutkie listki zatrzymały się na etapie kilku milimetrów. Ma ktoś pomysł jak pomóc drzewku???
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wstaw zdjęcie hibiskusa, jak możesz :Dz Radzę na początku podlać roślinę czymś od grzyba :(
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
olamore
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dodaję zdjęcia mojego obrazu nędzy i rozpaczy! Pierwsze zostało zrobione po przyniesieniu ze sklepu, wrzucam żeby było porównanie :wink: Reszta jest z dzisiaj!
Mirko! dziękuję za szybką reakcję! Tylko mam pytanie, bo jestem w temacie zielona. Jeżeli hibiskus jednak nie ma grzyba, to podlanie go takim specyfikiem mu nie zaszkodzi??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p

Post »

Na pewno ma grzyba :( Kupowane w kwiaciarni, czy w marketach po przyniesieniu do domu, przesadzeniu do nowej ziemi, należy podlać środkiem od grzyba. Nawet jak nie ma grzyba, podlanie nie szkodzi :D Oberwij wszystkie chore liście, podlej środkiem, po tygodniu powtórz i zobaczysz co się będzie działo. Możesz spryskiwać hibiskusa, nawet jak nie ma liści. Ja bym na twoim miejscu ścięła jedną gałązkę i spróbowała ukorzenić :D
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
olamore
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziękuję! Pędzę szukać środka na grzyba! :D
Awatar użytkownika
olamore
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam! To znowu ja! :D Melduję poprawę i dziękuję za radę! Po pierwszym pryskaniu i oberwaniu chorych liści, znalazłam póżniej jeszcze tylko dwa nowe żółte liście, a po drugim(2 dni temu), póki co, spokój! Pączki nadal się nie otwierają, ale pomalutku rosną młode listki! ;:138 Nie wiem czy porwę się na okorzenienie gałązki, bo po przebojach z szukaniem środka na grzyby, znalezienie ukorzeniacza może zająć duuuuużo czasu! W każdym razie, idzie ku lepszemu i za pomoc bardzo dziękuję! ;:167
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p

Post »

Bardzo się cieszę, że hibiskus powraca do życia :D Moja jeszcze jedna rada: pryskaj hibiskusa wodą,całego, liście szybko Ci się pokażą na pustych gałązkach :D
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny żółknące całościowo liście nie są objawem grzyba ;:185 według mnie ten hibiskus po prostu za rzadko był podlewany, mało tego na pewno by nie pogardził większą doniczką z dobrym drenażem na dnie. Przy takich temperaturach jak pisze Olamore hibiskus wymaga codziennego podlewania, a idealnie zrobiłby zimny prysznica pod wieczór jak temperatury zelżeje :wink: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”