Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady
- szybki xyz
- 50p
- Od: 12 lut 2011, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady
Witam.
Mam drugi taki kaktus z chlorofilem i wygląda po przejrzeniu kilku zdjęć na Internecie jak O. monacantha.
Dziękuje za odpowiedzi.
Mam drugi taki kaktus z chlorofilem i wygląda po przejrzeniu kilku zdjęć na Internecie jak O. monacantha.
Dziękuje za odpowiedzi.
Witam
Wątek o szczepieniu a ja mam trochę odwrotne pytanie:
Jaka jest procedura działania, tak aby zaszczepiony uprzednio kaktus został pozbawiony podkładki i powrócił do ziemi jako samodzielny osobnik ?
Wątek o szczepieniu a ja mam trochę odwrotne pytanie:
Jaka jest procedura działania, tak aby zaszczepiony uprzednio kaktus został pozbawiony podkładki i powrócił do ziemi jako samodzielny osobnik ?
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Na początek jest pytanie, czy zraz to kaktus bezchlorofilowy, czy zwykły. Jeżeli bezchlorofilowy to po zdjęciu z podkładki nie ukorzeni się i uschnie
Jeżeli zraz to roślina z chlorofilem to odcinamy zraz od podkładki i wykonujemy takie procedury jak w trakcie ukorzeniania
Pozdrawiam
Jeżeli zraz to roślina z chlorofilem to odcinamy zraz od podkładki i wykonujemy takie procedury jak w trakcie ukorzeniania
Pozdrawiam
tak kaktus z chlorofilem, ale obcinamy tak aby pozostawić niewielką część podkładki i poźniej schować ją pod ziemią, czy tak aby całkowicie nie było po niej śladu ?
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może jakaś fotka rośliny? Raczej skoro chcesz go zdjąć z podkładki to całkiem musisz ją usunąć.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Odcinasz tylko zraz bez kawałka podkładki. Możesz też zostawić kawałem zraza na podkładce, żeby zaczął puszczać odrosty. Jeżeli znasz procedurę ukorzeniania to wszystko powinno pójść dobrze i właśnie będę trzymał za to kciuki
Także zachęcam do pokazania zdjęcia
Pozdrawiam
Także zachęcam do pokazania zdjęcia
Pozdrawiam
no obiektu do działania " na odwrót " jeszcze nie mam - można powiedzieć, że jestem na etapie opracowywania strategii ^^
do tej pory jak nabywałem jakies kaktusy to głownie na własnym korzeniu, ale teraz dzięki Waszym radom zaczne się rozglądać za szczepami
mam na oku pare astrophytum
do tej pory jak nabywałem jakies kaktusy to głownie na własnym korzeniu, ale teraz dzięki Waszym radom zaczne się rozglądać za szczepami
mam na oku pare astrophytum
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
Austrocylindropuntia subulata - kaktus wyjątkowo wytrzymały na błędy w uprawie w związku z czym bardzo popularny i łatwy do masowego mnożenia. Nasuwa się pytanie: Dlaczego nie jest wykorzystywana jako podkładka? Odp. Ponieważ zrasta się tylko z opuncjami.
Przedstawiam zdjęcie z eksperymentu gdzie zaszczepiłem na A subulata Opuntie rubosta f. monstruoza a następnie na tym zaszczepiłem różowe Gymnocalicjum mihanovichii. Jako podkładka pośrednia mogą być używane również inne opuncje np. Opuntia fragilis.
W miesiąc po zaszczepieniu różowy gymno zaczyna rosnąć, za jakiś czas pokażę czy rozwija się prawidłowo.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa3 ... c56e9.html
Przedstawiam zdjęcie z eksperymentu gdzie zaszczepiłem na A subulata Opuntie rubosta f. monstruoza a następnie na tym zaszczepiłem różowe Gymnocalicjum mihanovichii. Jako podkładka pośrednia mogą być używane również inne opuncje np. Opuntia fragilis.
W miesiąc po zaszczepieniu różowy gymno zaczyna rosnąć, za jakiś czas pokażę czy rozwija się prawidłowo.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa3 ... c56e9.html
- popiolek69
- 500p
Może i to działa ale w kwestii estetyki to raczej średnio
Pozdrawiam Konrad
-
- 50p
Zawsze do czegoś idzie się doczepić a także dopracować. Celowo zostawiłem taki duży fragment O. rubosta by inni mogli zobaczyć o co chodzi. W sumie czerwony zraz jest jeszcze b. mały ale kiedy podrośnie i obejmie podkładkę pośrednią estetyka znacznie się poprawi. Zaznaczyć trzeba że podkładka pośrednia może być bardzo krótka - rzędu jednego do dwóch milimetrów wysokości. Zobaczymy z resztą jak to będzie wyglądało w końcu lata i czy zyska na estetyce?
- popiolek69
- 500p
A nie lepiej zaszczepić taki zraz na jakimś echinopsisie? Niska podkładka którą z czasem można schować
Pozdrawiam Konrad
-
- 50p
Pod warunkiem, że nie dotyczy to bezchlorofilowców. W przypadku kaktusów kolorowych ważne jest by podkładka miała jak najwięcej chlorofilu i zbyt szybko nie drewniała. W przypadku zielonych kaktusów, to oczywiście można je szczepić nisko. W przypadku A. subulata robię doświadczenie by wykazać czy nadaje się do innych kaktusów niż opuncje i tefrokaktusy zważywszy, że A. subulata jest praktycznie niezniszczalna nawet dla hodowcy, który nie ma zielonego pojęcia o kaktusach
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Echinopsis bywa nietrwałą podkładką, zwłaszcza gdy się zdegeneruje i zacznie tworzyć mnóstwo odrostów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek