Nawożenie trawnika
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nawożenie trawnika-nierównomierny kolor trawy
Lepiej sobie podsyp to będziesz miał intensywną zieleń.
Wyrównać się wyrówna ale gdy nawóz z ciemniejszej połaci straci na działaniu.
Następnym razem ręcznie rozsiewaj nawóz lub siewnik dobrze ustaw.
Wyrównać się wyrówna ale gdy nawóz z ciemniejszej połaci straci na działaniu.
Następnym razem ręcznie rozsiewaj nawóz lub siewnik dobrze ustaw.
Nawożenie trawnika
Witam,
szukam informacji na temat nawożenia tegorocznego trawnika (założonego w kwietniu), niestety nie znalazłem żadnych konkretów.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć kiedy i czym nawozić tegoroczny trawnik? Jaki nawóz najlepiej zastosować?
Posiałem mieszankę rekreacyjną, regularnie podlewam oraz koszę.
Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje na temat gleby itp. to chętnie je podam.
szukam informacji na temat nawożenia tegorocznego trawnika (założonego w kwietniu), niestety nie znalazłem żadnych konkretów.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć kiedy i czym nawozić tegoroczny trawnik? Jaki nawóz najlepiej zastosować?
Posiałem mieszankę rekreacyjną, regularnie podlewam oraz koszę.
Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje na temat gleby itp. to chętnie je podam.
Re: Nawożenie tegorocznego trawnika
Każdy wysoko azotowy do końca wakacji.
YARA BELA EXTRAN, ZAK27, ZAK32, RSM32, mocznik granulowany 46 lub podobne,
W przypadku tego ostatniego należy pamiętać o padaniu węglanu wapnia w proporcji 1:0,80kg
YARA BELA EXTRAN, ZAK27, ZAK32, RSM32, mocznik granulowany 46 lub podobne,
W przypadku tego ostatniego należy pamiętać o padaniu węglanu wapnia w proporcji 1:0,80kg
Dzięki...
szukam nawozów, które wymieniłeś i trudno mi znaleźć sklep, w którym mógłbym je kupić.
Aha... mam nawieźć jednokrotnie do końca wakacji czy kilkukrotnie, jeśli kilkukrotnie to w jakich odstępach czasu?
szukam nawozów, które wymieniłeś i trudno mi znaleźć sklep, w którym mógłbym je kupić.
Aha... mam nawieźć jednokrotnie do końca wakacji czy kilkukrotnie, jeśli kilkukrotnie to w jakich odstępach czasu?
Czy ktoś jeszcze jest w stanie mi pomóc.
Jakie są dokładnie zasady postępowania z młodym trawnikiem?
Cały czas mam wątpliwości, jedni mówią nawozić inni nie... jak jest najlepiej.
I mam jeszcze jedno pytanie, trochę na przyszłość...
Kiedy trzeba zacząć przygotowywać trawnik do zimy i jak to zrobić?
Jakie są dokładnie zasady postępowania z młodym trawnikiem?
Cały czas mam wątpliwości, jedni mówią nawozić inni nie... jak jest najlepiej.
I mam jeszcze jedno pytanie, trochę na przyszłość...
Kiedy trzeba zacząć przygotowywać trawnik do zimy i jak to zrobić?
Nie za bardzo wiem jakiej odpowiedzi jeszcze oczekujesz?
Aby młody(stary reanimować) trawnik zagęścić podajesz azot co powoduje szybki wzrost trawy.
Nazwy nawozów podałem wyżej.
W połączeniu z bardzo częstym koszeniem i podlewaniem uzyskasz ładne zagęszczenie darni.
Nie ma tu innych rozwiązań, ani tajemnic.
Aby młody(stary reanimować) trawnik zagęścić podajesz azot co powoduje szybki wzrost trawy.
Nazwy nawozów podałem wyżej.
W połączeniu z bardzo częstym koszeniem i podlewaniem uzyskasz ładne zagęszczenie darni.
Nie ma tu innych rozwiązań, ani tajemnic.
Re: Nawożenie trawnika
Jakie nawozy używacie? Powiem szczerze, że mam zamiar stosować rolnicze, bo i tak mam sporą listę zakupów nawozowych i min. parę stów na to pójdzie..
Re: Trawnik - jakie nawozy oraz inne pytania
Tak czytam o tych nawozach.. chce skomponować w miarę fajny nawóz z nawozów rolniczych. I tak jednocześnie czytam składy "oryginalnych nawozów na trawnik" i widzę, że one zawierają bardzo dużo siarki u niektórych firm np. NPK(Ca0+MgO+So3) 12-7,5-12,00 (3+2,5+23,8)
I tak się zastanawiam... pewnie wezmę siarczan magnezu, siarczan amonu i wapno na początek? A potem jakąś Polifoskę? Czy źle kombinuję?
I tak się zastanawiam... pewnie wezmę siarczan magnezu, siarczan amonu i wapno na początek? A potem jakąś Polifoskę? Czy źle kombinuję?
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jaki nawóz do trawnika?
Wczoraj widziałem Maja w ogrodzie i chyba mówili że na wiosnę nawóz z fosforem żeby wzmocnić korzenie i te białe miejsca po zimie rozgrabić ... Dobrze kombinuje?
Re: jaki nawóz do trawnika
W tym programie reklamuje się produkty, ich skuteczność nie ma znaczenia.
Nawożenie trawnika
Witam, Jestem świeżutkim działkowiczem, czym zacząć nowozić ( NPK czy samo PK ??) trawnik po zimie. jaki konkretnie najlepiej kupić. Nie znam sie na tym wiec proszęo o pomoc. Dzięki pozdrawiam
Re: nawożenie trawnika
Samo PK tylko na jesień, teraz najlepiej sam azot (N).
Znajdź użytkownika ogrod2000 i poczytaj jego posty, bardzo dużo informacji można wyczytać ;)
Znajdź użytkownika ogrod2000 i poczytaj jego posty, bardzo dużo informacji można wyczytać ;)
Re: nawożenie trawnika
Od wiosny do jesieni stosujemy wyłącznie nawozy N+CaO+Mgmaskot4 pisze:Witam, Jestem świeżutkim działkowiczem, czym zacząć nowozić ( NPK czy samo PK ??) trawnik po zimie. jaki konkretnie najlepiej kupić. Nie znam sie na tym wiec proszęo o pomoc. Dzięki pozdrawiam
Jesień PK po wcześniejszych badaniach gleby, często jest tak że K jest za dużo i wystarczy podać tylko P
W linku masz jeden z moich ulubionych gatunków traw, są tam wyniki badań nawożenia w trakcie 3 letniego testu.
Gatunek ten, można nabyć i wysiać jako jedno gatunkowy trawnik, sądzę że cechy tej odmiany przekonują do wysiewu
http://www.up.poznan.pl/ptl/rocznik%20nr%2013/09.pdf