Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Izo ! Przeuroczy ten snop lilii :shock: ;:215 ; nie trudno mi wyobrazić sobie ten zapach ... pomnożę tylko
zapach mojej-Twojej ( widziałaś?) razy kilkadziesiąt i chyba ... zawrotu głowy dostanę ;:83 . Naprawdę c u d o !!!
Czy wykopujesz ich cebule na zimę ? Pamiętasz ile ich wsadziłaś? I czy ta moja jedyna ma szansę się rozmnożyć?
Sorki, że zasypuję Cię pytaniami, ale dopiero od niedawna zaczęłam przygodę z liliami, a najbardziej jestem zachwycona właśnie tą od Ciebie ;:168 .
Izuniu, to nie jest przegorzan ;:185 - bardziej przypomina mi jakiegoś osta lub chabra ? :wink:
Przegorzan kwitnie tak :
Obrazek

A to łobuz ! ;:134 Już chyba powinien dać znać, że istnieje ? A nie pamiętasz gdzie zasiałaś ? U mnie niedługo zakwitnie :shock: :(

Pozdrówki :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się Z Anią co do przegorzana. Ja bym postawiła na chabry. :wink:
Te lilie Izuś są cudowne i taki łan dosłownie. :shock: Cudeńko nie tylko dla oka ale i dla nosa - jakże silny musi być ten zapach. Liliowce też ładne - jak pokażesz wszystkie, to podeślę Ci jeszcze jakiś z liliowców razem z agrestem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Izuniu, ten biały łan lilii jest przepiękny, a jeśli do tego jeszcze pachnie :roll: to rozkosz dla wszystkich zmysłów!
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza!!!!!! Białe lilie niesamowite!!!!!!!! Ślazówka mi nie kwitnie jeszcze (malizna) natomiast rozplenice amerykański Twoja i moja różnią się :lol: Może to dlatego , ze moja w pełnym słońcu ????? Pozdrawiam serdecznie ;:97
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

O raju, Izo!
Królewstwo za lilie Izy.
Tylko tak mozna opisac ten widok.
Bosssski, Kochanie.
margaretka71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2008, o 08:50

Post »

czy to są lilie trąbkowe czy tak zwane świętego Józefa.?
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś to chyba józefki -ale jakie by nie były to są cudne ;:154 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Lilia Św.Józefa :shock: ale piękne ....a zapach boski musiał sie rozchodzić wokół,tak jak piszesz Izo. :D
Ile tych cebul zgromadziłaś w jednym miejscu?
Cudnie to wygląda .
:D :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Haniu moje liliowce są mocno spóźnione w stosunku do innych :D Myślałby kto, ze Polska pół kontynentu zajmuje, takie zróżnicowanie klimatu mamy :lol:
Goździk dwukolorowy był tylko jeden w kępie białych.
A lilie są piękne, tylko niestety nie kwitną zbyt długo. Już własciwie przekwitły, a deszcz dokończył dzieła ;(

Aniu, jeszcze nie dotarłam do Twojego ogrodu :oops: , ale się przedzieram i dziś chyba tam zajrzę :D Cieszę się, ze Ci lilijka kwitnie, no i juz wiesz jak pachnie :D
Zaczęłam od trzech cebulek, ale nie takich, jak Ty dostałaś, tylko ze sklepu, takich gołych, bez korzeni i o połowę mniejszych. Po trzech latach miałam już małą kępkę, a po następnych trzech wielką kępę lilii :D Mam je juz ze 12 lat i za kazdym razem, kiedy je wykopuję i przesadzam, część oddaję, bo inaczej zajęłyby juz pół ogrodu :lol: . Przesadzam je co trzy lata.

Tak mi się coś wydawało, ze te kwiatki jakieś chabrowate :? Nie mogłam sobie jednak przypomnieć jak wyglądał kwitnący przegorzan, a byłam pewna, ze siałam tam właśnie przegorzan! Wielka jest siła sugestii! :lol:
Oczywiscie, że to są chabry pełne! Tylko nie wiem gdzie wysiałam w takim razie przegorzan? Chyba nie wzeszedł... Muszę wysiać czym prędzej w szklarence, może jeszcze zdązy zakwitnąć?

Pozdrówki :D

Grażynko, dobrze postawiłas ;:215 Chciałam dziś zrobić zdjęcia liliowcom, to cały prawie dzień lało, a w przerwie poszłam je zobaczyć, to jeden się zamknął, a drugi zbrzydł :(
Musze poczekac na lepszą pogodę.
Lilijki się kłaniają :D

Ewuś, pachną jak 100 bandytów! :lol: Czułam je z odległosci kilku metrów :D

Ulko, moja ślazówka też dopiero zaczyna kwitnąć :D
Czy zrobiłaś zdjęcie swojej rozplenicy? Ciekawa jestem, na czym te różnice polegają, bo moja też w słońcu rosnie :?

Margaretko, muszę się przyznać, ze nie bardzo wiem, które to są lilie trąbkowe, a to nie są lilie św. Józefa, tylko lilie królewskie - Lilium regale.

Bogusiu, nie józefki, ale nieskromnie zgodzę się z Tobą :D

Krysiu, zapach jest najintensywniejszy, jaki znam. Kiedyś ścięłam jedną lilię i wsadziłam do wazonu. Po godzinie, przy otwartym oknie, w pokoju nie można było wysiedzieć, bo zapach był tak silny :D
Nie wiem ile teraz jest tych cebul, bo właśnie mija trzy lata jak je przesadzałam, więc będzie sporo nowych. Sadziłam chyba kilkanaście...
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No faktycznie Izuś, te lilie są cudne !
Ale gwoli ścisłości, to chyba lilie królewskie nie św , Józefa ?
Sprostuj jeśli się mylę.
Ja też mam ich sporo i zapach jest naprawdę mocny.
Na działce zapach roznosi się w koło, a cóż dopiero mówić o zapachu w domu.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gabi, sprostowałam w poprzednim poście, ale żeby było widoczne to zrobię to jeszcze raz:

Na zdjęciach widoczne są lilie królewskie Lilium regale

Ja czuję zapach tych lili, jak tylko wyjdę za dom :D
Niestety już przekwitły :(
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No i widzisz Izo, tak to jest, jak się niedokładnie czyta to sie pyta drugi raz.
Ale starej, a na dodatek ślepej można dużo wybaczyć :;230
Grzegorz B

Post »

Iza początek lata u Ciebie fantastyczny. Znów zasypujesz fotkami, ale my to bardzo lubimy i weręcz tego oczekujemy :roll: Iza wszystki rośliny wspaniałe, fantastyczne a te karpackie jak mocno rozrośnięte :shock: . Dzisiaj skupiam się na trzech gatunkach, które zaprezentowałaś, a które są jak dla mnie warte uwagi. Jest to oczywiście tulipanowiec, którego posiadanie to super sprawa, oczywiście jak kwitnie to już całkiem z radości może się w głowie przewrócić. Oczywiście wiem, że to się stanie dopiero po wielu latach, niestety :( . Ja w tym roku go zakupię, już miałem taki zamiar w zeszłym, ale jakoś tak schodzi i schodzi. Pewnie dlatego, że go nie ma w okolicy. Zaryzykuje z netu. Niestety nie mogę go posadzić w ogrodzie, ponieważ zimowe wiatry by go załatwiły, dlatego będzie posadzony od strony wschodniej, za wielką stodołą, tam jest za wiatrem więc pewnie się uda. Drugim gatunkiem na jaki zwróciłem uwagę jest tawlina. Napisz proszę trochę o jej uprawie, czy ona ma jakieś wymagania i najważniejsze czy ona szybko rośnie :?: I na koniec, te lilie "Lilium regale", superaśnie, czy one szybko się rozrastają :?: Ja w zeszłym roku kupiłem je, ale cebule gdzieś wcieło, nie wiem co się z nimi stało, ale w ziemi nie było :roll: Czyżby zgniła :?:

Iza pozdrówki dla Ciebie :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”