Kawon ( arbuz ) - część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2013, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 3

Post »

A co wiecie o odmianie Charleston Gray? Ja wiem w sumie niewiele, tylko tyle co pisało na opakowaniu. wysiałam 9, jeden ma pół centymetrową łodygę i małe liście właściwe, ale rośnie, a jeden mi się złamał ;:145
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku :D
Czy mi się zdaje, czy koło twoich arbuzów rosną rączniki.? Bo takie podobne liście... :roll:
pelicjanie
Jeśli wymieszasz zwykłą ziemię uniwersalną z marketu razem z ziemią swoją jaką masz na ogrodzie w stosunku: dwie części kupnej, jedna część swojej, powinna wyjść bardzo ładna ziemia :) Ja przynajmniej tak robię i zawsze wszystkie nasionka ładnie wschodzą ;:224 Myślę, ze nawozu na razie nie warto kupować. Jak już będziesz wysadzał je do gruntu możesz dać trochę kurzego pod korzeń, lekko przemieszanego z ziemią. I musi być ok ;:333

-- 14 kwi 2013, o 11:53 --

zmiekino
Jeśli Twoje arbuzy będą wyglądać jak te, które są w tym linku, to naprawdę zazdroszcze ;:180 jeszcze takich arbuzów to nie widziałem ;:oj
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Q&dur=5088
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

jode22 pisze:Ja stosuję taki sposób wyczytany w jakiejś starej książce i spraktykowany przez lata. Mianowicie ziemi nakładam do kubka do połowy. Jak nasiona skiełkują i rośliny wyrosną powyżej brzegu kubka, dopełniam ziemi. To powoduje, że rośliny się nie pokładają a dodatkowo z łodygi wyrastają dodatkowe korzenie, które wzmacniają całą roślinę.
Ja też tak robię, ale wymyśliłem ciekawy sposób na szybkie kiełkowanie.
Niektórzy robią to na kaloryferze, ale bałbym się bo jego temp. chwilowa
potrafi przekroczyć 60'C.

Biorę skrzyneczkę po pomidorach z Biedronki, dół wykładam folią stretch lub workiem od śmieci
podwijając brzegi. Kubeczki (w każdym jedno nasionko) wstawiam do skrzyneczki, podlewam i stawiam na szafie pod sufitem.
Tam są stabilne warunki termiczne, temperatura 27 - 28'C. Kiełkują z głębokości ok. 3cm w ciągu 4-5 dni. Potem już na parapet, dosypanie ziemi, a po wypuszczeniu pierwszych właściwych liści - do szklarni.
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki :) Jak będzie sprzyjać pogoda ;:3 , to może, bo na razie wszystko idzie zgodnie z planem (oprócz tego jednego złamanego).

Jak mi się uda, to pokarzę zdjęcia.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pelicjan 2 lata temu miałem wschody w około 10% bo trzymałem paletki z nasionami w półcieniu w domu ale nie było tam bezpośredniego światła, temp. była na poziomie 20* ale brak światła, wysiewałem jakoś w połowie marca (za wcześnie) brak światła spowodował że wszystko co wzeszło (po 2-3tyg.) było żółte i zaraz padało później wyniosłem wszystko na dwór i było ciepło okrywałem paletki folią na dniach te nasiona które nie zgniły wschodziły ładne zielone, bo miały o wiele więcej światła, ja stawiam że nie mają światła i ciepła, nie pamiętam czy paletki na noc znosiłem do domu, ale rozsada która wschodziła na dworze była ładna zielona i zdrowa nie to co w zacienionym pomieszczeniu.
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

To moje arbuzki siane 17 marca. Podejrzewam, że ten jeden jest niższy, bo za głęboko wsadziłam nasionko. Do gruntu nie przesadzę prędzej niż 15 maja. 8-)
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Ulalala, musisz uważac aby ci się nie połamały bo to jednak jeszcze jest aż miesiąc;]]
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Kurcze, tyle tego mam w tym roku, miejsca mi brakuje ale mnie kusicie tymi arbuzami... Się wkurzę to za tydzień kupię i posieję :D
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Verbali , dlatego je podwiązałam. Z tym pierwszym ciągle myślałam "za wcześnie". Przez to jeden mi się złamał ;:223 ;:145 . Ale człowiek uczy się na własnych błędach i już na to nie pozwolę ;:108
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

zmiekina - Twoje arbuzki są tak wyciągnięte, że biorąc pod uwagę datę to nie daje im większych szans na przeżycie.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, że liścienie powinny być blisko ziemi, a nie tak wysoko jak u Ciebie ;:oj
Jest jeszcze czas na siew, więc proponowałbym wyrzucić i posiać od nowa.
Z takiej rozsady pożytku mieć nie będziesz niestety ;:185
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zmiekina przesadź je do większych pojemników, aby liścienie były równo z poziomem ziemi i może jeszcze coś z nich będzie. Jeżeli zostawisz tak jak są to nie wróżę nic dobrego.
Pozdrawiam Radek :wink:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Batman zerknij na odległość liścieni do ziemi. Toż musiała by pikować w wiadra minimum.
Teraz jest więcej światła i dobry termin na siew (ja będę siał 19.04), więc szkoda wysiłku na ratowanie tej porażki, lepiej wysiać ponownie i na koniec maja będą w sam raz. :heja
Pozdrawiam, Jacek
zmiekina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A może to taka odmiana, czy przesadzanie jest konieczne?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”