Ziemiórki jakie preparaty stosować
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nomolt na ziemiórki
Takie same u mnie śmigały dostały muchozolem i dwa dni cisza nic nie fruwa...obserwuję i niszczę.Tylko ciekawe co z tymi w ziemi...to gorsze do zniszczenia.Czekam na Bi58 zamówione oby podziałało.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nomolt na ziemiórki
Tak to ona. A to jej potomstwo, które nam robi tyle szkódasma czy to na 100% ziemiórka?
Uploaded with ImageShack.us
Muchozol stosuję od końca lutego, niestety muszki wciąż są.magduska81 Takie same u mnie śmigały dostały muchozolem i dwa dni cisza nic nie fruwa...obserwuję i niszczę.Tylko ciekawe co z tymi w ziemi...to gorsze do zniszczenia.Czekam na Bi58 zamówione oby podziałało.
Teraz zamówiłam środek, który polecacie Bi58.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- edvin
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2013, o 15:14
Re: Preparaty polecane na ziemiórki
Stosowałem Bi58 i NIC, kilka różnych środków, zalęgły się strasznie te ziemiórki i kilka roślin padło. Ani tytoń, ani czosnek, ani ziemniaki cięte, pomogły dopiero lepy i mocne przesuszenie gleby. Czy coś z aktualnej chemii działa? Jakiś Decis czy coś? W kilku sklepach ogrodniczych powiedziano mi, iż NIC aktualnie na nie nie działa...
A tak przy okazji, to ktoś wie dlaczego wycofano tyle środków chem? Owadofos, nomolt i kilka innych, Polska czy UE? Jest jakaś lista wycofywanych i wprowadzanych środków?
http://www.fresh-market.pl/files/173709 ... miorek.pdf
Tutaj wyczytałem o cyromazynie dodatkowo, ale czy coś na nie działa? Trochę drogie, 80PLN+
http://sklep-ddd.agrosimex.pl/dimilin-2gr-0-9kg.html dimilin -> diflubenzuron, ale czy działa?
Ja nie wiem, wujek który ma szklarnie sam ma problem w tym roku i nic nie doradził, ew ten środek biologiczny, ale też drogie te nicienie...
A tak przy okazji, to ktoś wie dlaczego wycofano tyle środków chem? Owadofos, nomolt i kilka innych, Polska czy UE? Jest jakaś lista wycofywanych i wprowadzanych środków?
http://www.fresh-market.pl/files/173709 ... miorek.pdf
Tutaj wyczytałem o cyromazynie dodatkowo, ale czy coś na nie działa? Trochę drogie, 80PLN+
http://sklep-ddd.agrosimex.pl/dimilin-2gr-0-9kg.html dimilin -> diflubenzuron, ale czy działa?
Ja nie wiem, wujek który ma szklarnie sam ma problem w tym roku i nic nie doradził, ew ten środek biologiczny, ale też drogie te nicienie...
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie cisza,mam nadzieję,że nie przed burzą...
podlałam naparem z czosnku,spryskałam i podlałam wodą z nadmanganiem potasu
obok stoi też rosiczka-złapały się 4szt.
podlałam naparem z czosnku,spryskałam i podlałam wodą z nadmanganiem potasu
obok stoi też rosiczka-złapały się 4szt.
- edvin
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2013, o 15:14
Jeszcze bardzo pomogła mi izolacja rośliny najbardziej zaatakowanej, poprawa w mieszkaniu znaczna po już trzech dniach. Ręczne tłuczenie także daje efekty ;)
Nie wiem jak uważają inni, ale wyczytałem 2 opinie, jedna, że podlewać, druga, że nie. I moim zdaniem niepodlewanie sprawdza się lepiej, przestały się rozmnażać w znacznym stopniu.
Nie wiem jak uważają inni, ale wyczytałem 2 opinie, jedna, że podlewać, druga, że nie. I moim zdaniem niepodlewanie sprawdza się lepiej, przestały się rozmnażać w znacznym stopniu.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Stosowałem Bi58 i NIC, kilka różnych środków, zalęgły się strasznie te ziemiórki i kilka roślin padło. Ani tytoń, ani czosnek, ani ziemniaki cięte, pomogły dopiero lepy i mocne przesuszenie gleby. Czy coś z aktualnej chemii działa? Jakiś Decis czy coś? W kilku sklepach ogrodniczych powiedziano mi, iż NIC aktualnie na nie nie działa...
@ edvin Dzwoniłem wczoraj do agrecolu,oni też już wyprzedają resztki Nomolta i nie będzie już konfekcjonowany więc trzeba szukać po sklepach póki jest.Gość z agrecolu polecał mi Bi58 jako zamiennik.
@ edvin Dzwoniłem wczoraj do agrecolu,oni też już wyprzedają resztki Nomolta i nie będzie już konfekcjonowany więc trzeba szukać po sklepach póki jest.Gość z agrecolu polecał mi Bi58 jako zamiennik.
LEGENDS NEVER DIE
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Z tego co czytałam Nomolit zawiera składnik który jest zakazany u UE dlatego jest wycofany ze sprzedaży.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Wyszukiwarka środków ochrony roślinvinetou80 pisze: Jest jakaś lista wycofywanych i wprowadzanych środków?
Wybierasz rodzaj preparatu, klikasz na szukaj i masz pełną listę preparatów z danej grupy.
Kliknięcie na więcej otwiera Kartę środka ochrony roślin
Wyprzedają nielegalnie...@ edvin Dzwoniłem wczoraj do agrecolu,oni też już wyprzedają resztki Nomolta..
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2009, o 10:00
A ja mogę polecić Confidor max. 1ml na 1 litr wody do podlewania. Oczywiście tylko rośliny ozdobne.
Oczywiście nie ma tego opisu na opakowaniu no ale trzeba sobie jakoś radzić
Oczywiście nie ma tego opisu na opakowaniu no ale trzeba sobie jakoś radzić
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
podlalam moje hipki naparem z czosnku i cisza-nic nie lata:)
Co zrobić z ziemią do siewek w której były ziemiórki , bo od tego czasu mi sie pojawiły, a nie mówiąc ile siewek padło np. lobelie siałam 3 razy i zostały mi 4 kębki. Jeszcze nie wiedziałam co to jest i dzięki forum doszłam. Dziwiłam się co się dzieje, co roku miałam swoje rozsady, a w tym roku szok. Mam pół worka tej ziemi i co z nią zrobić, czy da się jakoś wykorzystać?