Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
Witam wszystkich. Od 4 lat uprawiam kilka drzewek owocowych, przycinam je usilujac uformowac alekiepsko mi to wychodzi. Po zimie przyjzalam sie gruszy, jabloni i sliwce i doszlam do wniosku, ze wygladajajak dzikusy.
Studiuje zdjecia i wskazowki jak ciac, ogladam filmy na youtube ale kazde drzewko jest inne i nie potrafie wykorzystac tej wiedzy do ciecia moich drzew -((((
Jutro zrobie zdjecia, czy mozecie mi pomoc?
Moja wegerka ma juz 5 lat i nigdy nie kwitla, czy to normalne?
Kupilam maczke ziemniaczana i podsypalam w weekend drzewka, czy jeszcze czyms je nawiezc na wiosne?
Zastanawiam sie tez nad opryskiem bo rok temu jakies robale zjadly mi wszystkie kwiaty na jabloni.
Studiuje zdjecia i wskazowki jak ciac, ogladam filmy na youtube ale kazde drzewko jest inne i nie potrafie wykorzystac tej wiedzy do ciecia moich drzew -((((
Moja wegerka ma juz 5 lat i nigdy nie kwitla, czy to normalne?
Kupilam maczke ziemniaczana i podsypalam w weekend drzewka, czy jeszcze czyms je nawiezc na wiosne?
Zastanawiam sie tez nad opryskiem bo rok temu jakies robale zjadly mi wszystkie kwiaty na jabloni.
Witam.
Mam takie drzewka formowane- kwadraty. Fakt zabawy jest dużo. Ciągle z mężem kombinowaliśmy ze "stelażami" ale efekt jest świetny, każdy kto widzi je pierwszy raz jest pod wrażeniem. Jednak u nas w Polsce to jeszcze rzadkość
Mam takie drzewka formowane- kwadraty. Fakt zabawy jest dużo. Ciągle z mężem kombinowaliśmy ze "stelażami" ale efekt jest świetny, każdy kto widzi je pierwszy raz jest pod wrażeniem. Jednak u nas w Polsce to jeszcze rzadkość
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już dłużej nie wytrzymałem leniuchowania i w dniu dzisiejszym złapałem się za sekator i sznurek. Trochę było szkoda tych nieszczęsnych drzewek. Czy uzyskam efekt, jakim mnie dwa miesiące temu, "mamił" Romek zobaczę za miesiąc. Pozdrawiam, Lucjan.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałbym prosić o radę jak przyciąć taką jabłonkę:
Tutaj jest kilku letnia jabłonka, nigdy nie cięta i jeszcze nie odginana.
Chciałbym ją lekko obniżyć, ale nie wiem jak się za to zabrać
Taką gruszkę o wysokości ok 150 cm powinienem skrócić?
Jeśli chciałbym uzyskać koronę na wysokości metra, to okulant skrócić na wysokości 120 cm?
Będę wdzięczny za wszelkie rady. Chciałbym je jak najszybciej przyciąć i liczę na waszą pomoc
Tutaj jest kilku letnia jabłonka, nigdy nie cięta i jeszcze nie odginana.
Chciałbym ją lekko obniżyć, ale nie wiem jak się za to zabrać
Taką gruszkę o wysokości ok 150 cm powinienem skrócić?
Jeśli chciałbym uzyskać koronę na wysokości metra, to okulant skrócić na wysokości 120 cm?
Będę wdzięczny za wszelkie rady. Chciałbym je jak najszybciej przyciąć i liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam, Jacek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Ta mączka ziemniaczana to jak skutkuje na rośliny,drzewa?izaxxi pisze:Witam wszystkich. Od 4 lat uprawiam kilka drzewek owocowych, przycinam je usilujac uformowac alekiepsko mi to wychodzi. Po zimie przyjzalam sie gruszy, jabloni i sliwce i doszlam do wniosku, ze wygladajajak dzikusy.
Moja wegerka ma już 5 lat i nigdy nie kwitla, czy to normalne?
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Ile tu się można nauczyćlukasz4511 pisze:Kupilam maczke ziemniaczana i podsypalam w weekend drzewka, czy jeszcze czyms je nawiezc na wiosne?
-
Jacek- jabłoń piękna, nic nie rób.
Grusze bardzo ładnie wyprowadzona, jedynie skróć gałęzie na klik.
Okulant, tak skróć, wypuści pędy boczne, nad nimi daj spinacze do bielizny, aby zmusić je do wzrostu pod kątem prostym.
Grusze bardzo ładnie wyprowadzona, jedynie skróć gałęzie na klik.
Okulant, tak skróć, wypuści pędy boczne, nad nimi daj spinacze do bielizny, aby zmusić je do wzrostu pod kątem prostym.
per aspera ad astra
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na jabłonce skróciłbym jednak przewodnik ok. 50-60 cm nad ostatnią gałązką. Tak żeby kolejne piętro zaczynało się w odległości 40-50 cm, a nie wyżej.
Jurek, co to znaczy skrócić gałęzie na klik?
Jurek, co to znaczy skrócić gałęzie na klik?
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
Jest to sposób cięcia ograniczający dalszy rozrost gałęzi lub przewodnika.
Na końcówce gałęzi jest rozwidlenie-wycinamy prawie wszystko (ok 40 cm), a jedną gałązkę skracamy na 4 oczka
I tak co roku.
Fachowo widziałem w naturze i tak tnę,również film widziałem na jutubie chyba?
Wklep cięcie na klik lub clic.
Na końcówce gałęzi jest rozwidlenie-wycinamy prawie wszystko (ok 40 cm), a jedną gałązkę skracamy na 4 oczka
I tak co roku.
Fachowo widziałem w naturze i tak tnę,również film widziałem na jutubie chyba?
Wklep cięcie na klik lub clic.
per aspera ad astra
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Nie wiem jak mam wyprowadzić tą jabłoń, odmiana jamese grieve. Ma 3 gałązki, wszystkie niestety pod dużym kątem w stosunku do przewodnika, myślałem by może tą najdłuższą gałązke i będącą najwyżej naprostować troche, przywiązując do palika.
Uploaded with ImageShack.us
Nie wiem jak mam wyprowadzić tą jabłoń, odmiana jamese grieve. Ma 3 gałązki, wszystkie niestety pod dużym kątem w stosunku do przewodnika, myślałem by może tą najdłuższą gałązke i będącą najwyżej naprostować troche, przywiązując do palika.
Uploaded with ImageShack.us
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 paź 2012, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam problem dotyczący przedwczesnego kwitnienia jabłoni. W ubiegłym roku w jesieni posadziłem na działce sporo drzew owocowych, między innymi jabłonie. Drzewa zakupione w szkółce. Wszystkie ładnie przetrwały zimę i teraz pięknie się rozwijają. Jest tylko problem z jabłoniami (odmiany: Lired na M26, Paulared na M26 i Elise na M9). Wypuściły mnóstwo pąków kwiatowych a ja nie chcę, aby tak młode drzewa owocowały tylko aby się rozrastały i tworzyły koronę co w przyszłości zaprocentuje smacznymi jabłkami. To roczne sadzonki i mają około 100-120 cm wysokości. Czy mam oberwać wszystkie kwiaty, gdy zaczną kwitnąć? Proszę o rady.
Mam problem dotyczący przedwczesnego kwitnienia jabłoni. W ubiegłym roku w jesieni posadziłem na działce sporo drzew owocowych, między innymi jabłonie. Drzewa zakupione w szkółce. Wszystkie ładnie przetrwały zimę i teraz pięknie się rozwijają. Jest tylko problem z jabłoniami (odmiany: Lired na M26, Paulared na M26 i Elise na M9). Wypuściły mnóstwo pąków kwiatowych a ja nie chcę, aby tak młode drzewa owocowały tylko aby się rozrastały i tworzyły koronę co w przyszłości zaprocentuje smacznymi jabłkami. To roczne sadzonki i mają około 100-120 cm wysokości. Czy mam oberwać wszystkie kwiaty, gdy zaczną kwitnąć? Proszę o rady.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Jak się pojawią wyraźnie pąki kwiatowe to je po prostu uszczknij
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 kwie 2012, o 13:16
mam do was pytanie, w trakcie przesadzania drzewek odkryłem że parę z nich (między innymi poniższa kosztela) maja całkowicie obgryzione (nornice) aż do drewna system korzeniowy, to drzewko niżej które chciałbym uratować zostału mu dosłownie 2 małe niteczki korzeniowe, boję się że to za mało ale chce jej pomóc. W związu z ta sytuacja ja mam przyciąć tą kosztelę żeby miała ona siłę rosnąć z tak osłabionym korzeniem:?