Skrócenie tuj
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skrócenie tuj
Witam wszystkich serdecznie.
Proszę o mądrą radę bardziej doświadczonych. Mam kilka tuj bardzo wysokich i chciałabym je jeszcze tej wiosny uciąć od góry minimum pół metra. Jest już połowa kwietnia więc nie wiem czy to nie jest już za późno?
Proszę o mądrą radę bardziej doświadczonych. Mam kilka tuj bardzo wysokich i chciałabym je jeszcze tej wiosny uciąć od góry minimum pół metra. Jest już połowa kwietnia więc nie wiem czy to nie jest już za późno?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Skrócenie tuj
W naturalnym środowisku zwierzęta nie przestrzegają wspomnianych wytycznych... Owszem rośliny mogą później odchorować swoje, ale raczej ich to nie wykończy.
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
dziękuję za odpowiedź. Korci mnie aby je skrócić. Obawiam się jednak aby za bardzo tego nie odchorowały zwłaszcza że po zimie zrzuciły sporo igieł
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, takie przycięcie im nie zaszkodzi teraz; ja jednak będę pytał bardziej doświadczonych, czy delikatne, kosmetyczne przystrzyżenie wykonać teraz, czy jak 'ruszą'?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
Skoro im to nie zaszkodzi to jeszcze w tym tygodniu się za nie wezmę. Dzięki za rady
Generalnie iglaki przycina się wiosną, a nie jesienią.
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki za odpowiedzi tuje przycięte a w maju strzyżenie
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Przycinamy pierwszego dnia lata i nie metr a jedną trzecią metra.Następnego roku kolejne 30 cm.Po prostu ten metr rozbij na 3 lata.Przydałoby sie zdjęcie po za tym.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 kwie 2013, o 16:53
Przyłączę się do pytania, bo mam wysokie tuje, które chciałabym przynajmniej wyrównać. Nie wiem czy poprzedni właściciele kiedykolwiek je przycinali.
Nie ukrywam, że przycinanie tych olbrzymów stanowi problem techniczny: nie mam wozu drabiniastego, a jedynie drabinę.
Czy zaszkodzę im ścinając na 3/4 wysokości tej najwyższej?
Nie ukrywam, że przycinanie tych olbrzymów stanowi problem techniczny: nie mam wozu drabiniastego, a jedynie drabinę.
Czy zaszkodzę im ścinając na 3/4 wysokości tej najwyższej?
Wiesz,
Ja w podobnej sytuacji przycięłam swoje.... (ale napisałam... ja.... tzn. möj M. - to ciężka praca była, bo i gałęzie grube).
Zaryzykowaliśmy z powodöw dokładnie takich jak Twoje.
Po cięciu efekt nie był oszałamiajäco piękny.... wyglädały na okaleczone ale szybko doszły do siebie. Zazieleniły się i zagęściły od göry tworzäc zwartä płaszczyznę.
Teraz tniemy je systematycznie - wysokość żywopłotu limituje.... wysokość naszej drabiny.....
Ja w podobnej sytuacji przycięłam swoje.... (ale napisałam... ja.... tzn. möj M. - to ciężka praca była, bo i gałęzie grube).
Zaryzykowaliśmy z powodöw dokładnie takich jak Twoje.
Po cięciu efekt nie był oszałamiajäco piękny.... wyglädały na okaleczone ale szybko doszły do siebie. Zazieleniły się i zagęściły od göry tworzäc zwartä płaszczyznę.
Teraz tniemy je systematycznie - wysokość żywopłotu limituje.... wysokość naszej drabiny.....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 kwie 2013, o 16:53
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie tracę nadziei na przetrwanie "strzyżenia". Pewnie nieprędko zacznę działać w tym kierunku, bo w pierwszej kolejności będziemy karczować zarośla i przekopywać ziemię. Cięcie nastąpi pewnie nie wcześniej niż na przełomie maja i czerwca.
Udał się Wam "żywopłot" z takich wysokich tui? Jest zwarty czy widać osobne słupy?
Udał się Wam "żywopłot" z takich wysokich tui? Jest zwarty czy widać osobne słupy?
- Mirage
- 20p - Rozkręcam się...
Wprawdzie już po fakcie ale tak właśnie zrobiłam. Teraz były cięte jakieś 40 cm a w przyszłym roku planuję kolejne aż dojdę do wielkości takiej abym nie miała problemów ze strzyżeniem z drabiny Nie mam aktualnego zdjęcia ale na pewno są mniejsze niż na zdjeciu Janocki.Napoleon pisze:Przycinamy pierwszego dnia lata i nie metr a jedną trzecią metra.Następnego roku kolejne 30 cm.Po prostu ten metr rozbij na 3 lata.Przydałoby sie zdjęcie po za tym.
Janocka ja mam w kupie cztery tuje i po strzyżeniach są bardzo gęste. Z tego co się doczytałam to po ścięciu z góry rozrastają się w szerokość