Stokrotka afrykańska (osteospermum)
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Basiu, myślę, że faktycznie chyba były za głęboko. Może jeszcze wyjdą.......
Nie tak prosto ze wsi skoczyć do L.
Na drugi rok pójdzie mi lepiej ;)
Nie tak prosto ze wsi skoczyć do L.
Na drugi rok pójdzie mi lepiej ;)
Kiedy wysiałaś?Jeśli ponad 2tyg.temu to ja bym próbowała wygrzebać.
Pozdrawiam,Basia
Nie licz na to, że po zebraniu nasionek w następnm roku wyhodujesz roślinki w tym samym kolorze. Stokrotki nie dziedziczą cech roślin matecznych. Przerobiłam to już na kilka razy. Zbieram nasionka z fioletowych, a mam białe...
Pozdrawiam
No właśnie,później też sobie to uświadomiłam
Czy wystawiać stokrotkę na balkon i ewentualnie przyzwyczajać do chłodu,zostawić w garażu na noc?
Czy wystawiać stokrotkę na balkon i ewentualnie przyzwyczajać do chłodu,zostawić w garażu na noc?
Pozdrawiam,Basia
Basiu ja wynoszę już wszystkie roślinki na balkon, stokrotkę też. Stoją tak do około 19, później na noc wnoszę do domu i mają się bardzo dobrze
Pozdrawiam, Beata
Jutro u mnie ma być 16 stopni wg.prognoz to wystawię stokrotki na zewnątrz.Szybko rosną i pojemniki robią się ciasne ,myślę kiedy można by wysadzać do gruntu.beatas22 pisze:Basiu ja wynoszę już wszystkie roślinki na balkon, stokrotkę też. Stoją tak do około 19, później na noc wnoszę do domu i mają się bardzo dobrze
Pozdrawiam,Basia
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam dziś żółtą stokrotkę w careffourze po 4 zł. Szkoda, że innych kolorów nie było bo bym kupiła więcej - siew mi w tym roku zupełnie nie wyszedł. Mam jakieś siewki, które podejrzewam, że są stokrotkami - zniechęcona brakiem wschodów powtykałam nasiona do innych doniczek na chybił trafił. Ot, taka ogrodowa ruletka Ciekawe, co z nich wyrośnie...
ja też kupiłam dziś 2 zółte na ryneczku po 5 zl i fioetową , oraz białą - tak na wszelki wypadek gdyby z siewkami coś się stało
Pozdrawiam. Ewa
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
ehh piękne te wasze kwiatuszki...ja mam okno zachodnie i słoneczko jest tylko wtedy jak zachodzi ....myślicie że jakoś by rosły w takich warunkach w skrzynce? czy komuś udało się je przezimować w domu?
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Magdallena
- 1000p
Oczywiście! Ja mam zachodni balkon i bardzo ładnie rosły. Niestety nie udalo mi się przezimować - miałam je w chłodnym pomieszczeniu (ok 15 stopni) i uschła. Sadzonek nie udalo mi się zrobić. Może w tym roku spróbuję zrobić sadzonki i je przechować. Ktos tak próbował?
Kiedy mogę się spodziewać kwitnienia-siałam początkiem kwietnia,jak rosną Wasze stokrotki z własnego siewu?
Pozdrawiam,Basia
Basiu - moje siewki już posadzone na działce - oby tylko słonce ich nie wypaliło Dopiero w sobotę je zobaczę
Pozdrawiam. Ewa
- Magdallena
- 1000p
Ja się nieprędko doczekam kwiatów - mam 3 małe siewki. Szczerze mówiąc, to nawet nie jestem pewna, czy to stokrotki...