Za jedyne 40 zł ... Co powinno być lepsze/droższe sekator czy ostrzałka ?mr25ur pisze:Co do ostrzenia sekatorów ( jednoręcznych), to mnie osobiście najlepiej ostrzy się diamentowym pilniczkiem do paznokci, z drobnym pyłkiem.
Sekator - jaki wybrać?
Re: Sekator - jaki wybrać?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwykłe pilniczki z kiosku ruchu za 3,4 złote... 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
One są diamentowe ? (rzeczywiście mają drobiny diamentowe ?)
Pytam poważnie. jeśli tak ... to sam kupie.
Pytam poważnie. jeśli tak ... to sam kupie.
Pozdrawiam Tomek
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
pewnie mają drobinki diamentów...musisz wiedzieć jednak o tym, że diamenty mają różne klasy czystości
te kamienie, które widujesz w biżuterii są w miarę czyste natomiast te z tarcz do szlifierek i np. pilników to najgorszy odpad...mimo wszystko nadal bardzo twardy i użyteczny 

- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niezależnie jaki odpad diamentowy jest na pilniczkach, są wygodne i ostrzę/podostrzam nimi sekatorki na brzytwę, owszem zanim się nauczyłem jako tako ostrzyć, nieraz się pokaleczyłem, wiele nie potrzeba aby się "dziabnąć" ... Poza tym nawet złożonym drobnym papierem ściernym, w kilka minut można podostrzyć ostrze sekatora, troszkę wprawy tylko trzeba 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Re: Dobry sekator
To mój pierwszy post na Forum, więc na wstępie witam serdecznie wszystkich forumowiczów 
Pozwolę sobie podpiąć się pod stary temat.
Chciałbym poznać opinie na temat sekatora Fiskars M 112270. Starałem się dosyć dokładnie przejrzeć ofertę producenta i właśnie ten model mnie zainteresował. Główne zadanie jakie miałby spełnić to pomoc przy przycinaniu kilkudziesięciu niewielkich jabłoni.
Może ktoś miał z nim do czynienia? Jeśli tak to proszę o opinie.
Pozdrawiam

Pozwolę sobie podpiąć się pod stary temat.
Chciałbym poznać opinie na temat sekatora Fiskars M 112270. Starałem się dosyć dokładnie przejrzeć ofertę producenta i właśnie ten model mnie zainteresował. Główne zadanie jakie miałby spełnić to pomoc przy przycinaniu kilkudziesięciu niewielkich jabłoni.
Może ktoś miał z nim do czynienia? Jeśli tak to proszę o opinie.
Pozdrawiam
Möj ukochany sekator.... używam 3ci rok i jest ok. Dał mi niezależność ;)
Nie jestem super silnä kobietä, ale z nim daję radę... dzięki tej sprytnej konstrukcji już nie muszę przy grubszych gałęziach prosić M. o pomoc.
Też mam 50cio letniä jabłoń - poszło gładko.
Nie jestem super silnä kobietä, ale z nim daję radę... dzięki tej sprytnej konstrukcji już nie muszę przy grubszych gałęziach prosić M. o pomoc.
Też mam 50cio letniä jabłoń - poszło gładko.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Nawet niezłe hasło reklamoweOlenkazz pisze:Möj ukochany sekator.... Dał mi niezależność ;)

Ja mam takich jabłonek około 40-stu. Myślę, że powinien się sprawdzić. W końcu to nie jest jakiś wielohektarowy sad, z drugiej strony szkoda mi pieniędzy i nerwów na tandetę za 20 zł

Nie pracuję w dz. Marketigu Fis... ;)
40 drzew to dużo... kilka dobrych dni pracy na dwie obolałe ręce i 1 sekator....
Powodzenia!
40 drzew to dużo... kilka dobrych dni pracy na dwie obolałe ręce i 1 sekator....
Powodzenia!
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Dziękuję
Fakt...parę dni schodzi. Ręce jeszcze dosyć młode, więc nie narzekam
Podstawa jednak to dobry sprzęt, bo same łapska w tym przypadku to niestety za mało.

Fakt...parę dni schodzi. Ręce jeszcze dosyć młode, więc nie narzekam

Jedzie już do mnie model 112270 i jutro będę mógł wypróbować go osobiście. Jest prawie taki sam jak ten, który kefas g pokazałeś. Jedyna różnica to trochę większe rozmiary wybranego przez mnie modelu. Dzięki Wam za podpowiedzi
W razie czego już wiem do kogo pierwszego uderzyć z pretensjami 

Tak, drzewka przycięte. Z sekatora jestem zadowolony. Gałęzie tnie się bardzo lekko, także prawie nie zauważyłem kiedy zeszło mi te kilkadziesiąt drzewek
No może trochę przesadziłem, ale faktycznie praca tym narzędziem to sama przyjemność. Będę mógł powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony jak posłuży mi parę lat, ale na razie sprawdził się rewelacyjnie 

A nie mówiłem?