Na emigracji ogrodowo i nie tylko.

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na emigracji ogrodowo i nie tylko.

Post »

Jerome pisze: I tak zatoczylem kolo wracajäc do punktu wyjscia, zmieniajäc po drodze ocene tego samego zjawiska. ;:306
Mogę tylko napisać 'AMEN', bo obiecałam sobie, że nie będę się wypowiadać na temat zbyt blisko zbliżające się do polityki :wink: Ale z wywodem się zgadzam (nawet sama niedawno wygłosiłam podobny w swojej rdzennie polskiej kuchni w rdzennie polskim domu na rdzennie polskich ziemiach :lol: ), a wniosek końcowy jest tylko jego ukoronowaniem...bo my przecież mamy zawsze rację, nawet jak się pogubimy nieco we własnej argumentacji, nie? :wink:
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo, Bardzo sie ciesze ze z kazdym dniem jest nas tu wiecej. Kazda opinia moze tylko wzbogacic dyskusje.

jeśli chodzi o wyjazdy lecznicze, to nie wiem czy jest sens jezdzic do PL na leczenie zeböw, jeśli tutaj mam to bezplatnie. :D
Nie znalazlem w PL kliniki stomatologicznej ktöra chcialaby mi zwracac za paliwo i doplacac do plomby. Nie szukalem wprawdzie pod tym kätem, ale mysle ze czas spedzony na poszukiwaniach, bylby czasem straconym. :wink:

Natomiast czyszenie szkliwa robimy w Polsce bo faktycznie taniej, ale w gabinecie prywatnym. Po prostu żadne z nas nie ma polskiego ubezpieczenia i jedynie w razie wypadku lub naglego ataku jakiegos choröbska mamy prawo do opieki medycznej oplacanej z ubezpieczenia niemieckiego. Swiadczenia medyczne nigdy nie sä bezplatne, placisz za nie z göry co miesiäc i nie ma znaczenia czy te pieniädze wykorzystujesz, czy nie.

I to prawda ze zabiegi platne w 100% przez pacjenta sä w Polsce tansze, ale jestem pewien ze korzystanie z nich przez ludzi ubezpieczonych w innych krajach nie obciäza juz i tak napietego budzetu NFZ. Tak wiec spokojnie NFZ moze wybudowac sobie kolejnä siedzibe i wyposazyc jä w parapety z carraryjskiego marmuru

Moze sie zdarzyc, ze podobnie jak opisany przeze mnie kilka stron temu kolega "u nas w Stanach" wröce do Polski i byc moze będę korzystal z panstwowej sluzby zdrowia. Czy powinienem sie wtedy czuc jak pasozyt? Czy moze lepiej machnäc rekä na moje skladki na ubezpieczenie zdrowotne placone w PL przez bez mala 30 lat, niewykorzystane zresztä do dzisiaj?

Moze sie jednak zdarzyc ze nie wröce i wtedy skorzysta z nich ktos inny. Na przyklad kolejny prezes NFZ moze sobie przyznac wyzszä premie. Troche mi bedzie zal, ale co tam. :wink:
survivor26 pisze:.bo my przecież mamy zawsze rację, nawet jak się pogubimy nieco we własnej argumentacji, nie?
Pat, jeśli argumenty nie pasujä do tezy......., to tym gorzej dla nich. :wink:
Zawsze je mozna prze- lub niedowartosciowac, albo oswietlic jaskrawym snopem swiatla z lewa czy prawa zeby niektöre szczegöly sie uwypuklily, lub rzucily cien na inne. ;:224
Zresztä bywam u Ciebie w wätku codziennie. Co ja będę mistrzynie uczyl. :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jerome pisze:Bo w naszej mentalnosci mamy zakodowane wysokie poczucie wlasnej wartosci, wszak szlachcic na zagrodzie-röwny wojewodzie.
Piotrze to stwierdzenie dotyczy praktycznie kontaktow miedzy Polakami w kraju i poza nim.
Na emigracji niestety pokutuje u nas czesto poczucie nizszosci, komunistyczna zelazna kurtyna zrobila swoje. Patrzac na zachod przez zakratowana szybe na materialne dobra glownie pokolenie powojenne wyrobilo sobie poglad ze oni sa pod kazdym wzgledem lepsi. Jednymi z namacalnych przykladow sa pilka nozna, zachodnie ciuchy.
Na emigracji, nie wiaze sie to nawet z gorsza znajomoscia jezyka, ta niepewnosc, brak przebojowosci i wiary w siebie pokutuje czesto kilka lat do czasu okrzepniecia. Odwracajac sytuacje, obcokrajowiec juz od pierwszych chwil czuje sie w Polsce znacznie lepiej.
E-mienta pisze:...
W pełni popieram taka emigrację, każdy ma do niej prawo. Za to złości mnie zarabianie za granicą, mieszkanie tam, wydawanie pieniędzy, a np przyjeżdżanie do PL na leczenie zębów czy mammografię, bo tu taniej. ...
Znam wiele przypadkow starszych osob pokolenia przedwojennego ktorzy mieszkali w Niemczech jakis czas do chwili otrzymania emerytury.
Te same osoby nieoficjalnie wrocily teraz do Polski bedac nadal zameldowanymi u swioch rodzin, pobieraja niemiecka emeryture i ... przyjezdzaja wlasnie na bezplatne leczenia, sanatoria itp. Polak potrafi :wink:
Nie wykluczam ze byc moze sa to osoby ktore wyjechaly szukajac lepszej przyszlosci dla dzieci i wyzszej pewniejszej emerytury dla siebie.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Jerome
100p
100p

Post »

Masz racje Janusz, na swoim gruncie czujemy sie pewniej, ale to chyba normalne.

Nie wiem czy bywasz na polskojezycznych forach dla emigrantöw, jeśli nie to polecam. Tam jest dopiero jazda bez trzymanki.
Kabaret lepszy niz "Starsi panowie", tylko poziom zdecydowanie nizszy i nie trzeba tyle myslec. :wink:
Spröbuj wcielic sie w neofite i popros o pomoc na przyklad w zameldowaniu samochodu, albo jakäkolwiek innä prostä duperele.

Czytalem o perypetiach kobitki, ktöra wyszla za Niemca, ten jä zostawil w mieszkaniu z wymeldowanym prädem i smieciami, a ze Kindergeld dostawala na konto meza i do tego sama nie pracowala, wiec zostala tez bez kasy.
Nie prosila o wsparcie finansowe, tylko pytala jak sobie z tym poradzic, gdzie sie udac po pomoc, na jaki socjal moze liczyc do czasu znalezienia pracy, czy Arbeitsamt jakos moze jej pomöc, jak zameldowac präd i wode, takie normalne zyciowe sprawy.
Rozwodu nie miala, teoretycznie wszystko o.k, tylko facet zabral swoje klamoty, karty bankowe i wybral piekniejszä i mlodszä bez sladöw po dzieciach Ukrainke czy Japonke, nie pamietam nacji.

No i najdelikatniejszä poradä z jakä sie spotkala to "spie....aj tam skäd przyjechalas" albo "O, jeszcze jedna kur... do socjalu"
Niewazne byly dzieci urodzone w Niemczech chodzäce tu do szkoly, czy przedszkola. Niewazne bylo ze babeczka na dzis nie ma kasy na adwokata, niewazne bylo nic. Niewazne bylo to ze nie mozna z dnia na dzien wszystkiego zostawic i uciec, wazne bylo zeby sie popastwic.

Po kilku tygodniach pani napisala w swoim wätku podziekowanie za pomoc jakie dostala, tu uwaga, od jednego uczestnika forum.
Korespondowali przez maila, bo facet tez nie bardzo chcial sie wywnetrzac na ogölnym i w co drugim poscie byc opisywanym jako idiota co za darmoche pomaga jakiejs "kur...z Polski, co chce wyludzic socjal" Pewnie za procent, bo przeciez tak z czystej przyjemnosci pomöc, to tylko idiota moze. Albo zboczeniec jakis :evil:

Na tych forach tez jestesmy na swoim terenie, czujemy sie pewnie i do tego jeszcze ta bloga swiadomosc anonimowosci.
I mozna odreagowac to poczucie nizszosci w kontaktach z tubylcami, ktöre faktycznie wielu naszych rodaköw przejawia.
Ja sie zalogowalem na jednym dla berlinczyköw, napisalem moze ze trzy posty, w tym jeden powitalny i teraz nawet nie pamietam hasla, ani loginu. Ale zabawa byla przednia. Takiej ilosci bezinteresownej agresji werbalnej, to nigdzie indziej nie doswiadczysz.

A tak z zupelni innej beczki :wink:
Kiedys mialem termin w Hamm, nocleg zalatwilem sobie przez neta w Dolberg, taka mala miescina przed Hamm pare kilometröw od autostrady. Wieczorem wszedlem do pensjonatu i barman, jednoczesnie wlasciciel baru pyta skäd jestem. Z Polski-möwie. Na to Andrzej, bo tak mial na imie "no to gadaj po polsku, bo ja w kraju bylem ostatni raz iles tam lat temu." :D Jak sie rozpakujesz to schodz na kolacje-powiedzial.

Zszedlem, jem, pije piwo i gadamy. A tu jakas Niemka co siedziala obok möwi "Jak jestescie w Niemczech, to rozmawiajcie po niemiecku".
No to pytam grzecznie paniä, czy jak spotka w Polsce Niemca, to czy bioräc pod uwage miejsce bedä rozmawiali po polsku?
No i wtedy sie zaczelo, okazalo sie ze do Polski to ona w zyciu nie pojedzie bo: i tu wywrzeszczana lista powodöw.
Pytam wiec kiedy byla ostatnio w Polsce ze tak jej dopieklo? Okazalo sie ze nigdy, a powody dlaczego nie byla, wykrzyczala wczesniej.

W trakcie coraz ostrzejszej rozmowy ustalilismy ze oboje nie bylismy w Burkina Faso ani w Etiopii. Usilowalem wiec skierowac rozmowe na tematy tych krajöw, bo mielismy podobny zasöb wiedzy na ich temat. Niestety nie dalo sie i po dosyc ostrej wymianie zdan, pani zostawila niedopite piwo i po odczekaniu na 50 centöw reszty demonstracyjnie opuscila lokal prychajäc, fukajäc i kolyszäc typowo niemieckimi biodrami. :wink:

Wlasciciel lokalu stwierdzil potem ze majäc do wyboru kilka knajp w okolicy, pani ta odwiedza wlasnie jego lokal i wiecznie sie czepia ze cos jej nie pasuje. A juz obecnosc Polaköw doprowadza jä do szalu i jej reakcje wtedy sä z reguly takie jak opisana lub ostrzejsze, zalezy ile wypije.
I co najciekawsze, teraz po Twoim poscie to sobie uswiadomilem, Andrzej stwierdzil ze Polacy z reguly jej wysluchajä i i kladäc uszy po sobie wychodzä zostawic pieniädze w niemieckim barze obok. będę musial poobserwowac u siebie jak to wygläda. Dzięki. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Jerome pisze:Masz racje Janusz, na swoim gruncie czujemy sie pewniej, ale to chyba normalne.
Nie wiem czy bywasz na polskojezycznych forach dla emigrantöw, jeśli nie to polecam. Tam jest dopiero jazda bez trzymanki.
...
Nie mialem okazji bywac i odpowiem szczerze nie mam czasu na takie teksty i potyczki.

Przypadki o ktorych piszesz dalej zdarzaja sie i beda sie zdarzac. Wszystko zalezy od poziomu partnera, partnerki z ktorym bylo sie zwiazanym czy kultury rozmowcy.
Wyznaje zasade: "Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo zniżysz się do jego poziomu a wtedy on pobije Cię doświadczeniem" :wink:
Jerome
100p
100p

Post »

Tä dewize mialem kiedys w stopce. :D
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Ostatnio czytalem ze aktualnie coraz wiecej osob w Polsce (to jest takze trend wystepujacy w wielu innych krajach) udaje sie na emigracje wewnetrzna.
Co myslicie o decyzji takich ludzi, jakie konsekwencje dla wszystkich groza w przypadku rosnacej grupy tych emigrantow.
Moim zdaniem zaczyna tworzyc sie podobna sytuacja jak na poczatku lat 50-tych. Frustracja spoleczenstwa doprowadzic moze do narastajacego zwatpienia ludnosci o w miare przyzwoita przyszlosc dla naszych dzieci i wnukow oraz zabezpieczenia starosci seniorom. I tutaj sie kolo zamyka, czy dlatego ciagle wzrasta liczba emigrantow wewnetrznych?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alphax pisze:Ostatnio czytalem ze aktualnie coraz wiecej osob w Polsce (to jest takze trend wystepujacy w wielu innych krajach) udaje sie na emigracje wewnetrzna.
Co myslicie o decyzji takich ludzi, jakie konsekwencje dla wszystkich groza w przypadku rosnacej grupy tych emigrantow.
Moim zdaniem zaczyna tworzyc sie podobna sytuacja jak na poczatku lat 50-tych. Frustracja spoleczenstwa doprowadzic moze do narastajacego zwatpienia ludnosci o w miare przyzwoita przyszlosc dla naszych dzieci i wnukow oraz zabezpieczenia starosci seniorom. I tutaj sie kolo zamyka, czy dlatego ciagle wzrasta liczba emigrantow wewnetrznych?
A co konkretnie miałaby znaczyć emigracja wewnętrzna? Jeśli nieprzejmowanie się polityką i robienie swoje, to przebywam na niej od wielu lat, ale sfrustrowana generalnie się nie czuję, a jeśli już to z przyczyn czysto prywatnych. Nie mam zapędów do zmiany świata, nie każdy może być społecznikiem i wielkim reformatorem, wolę koncentrować się na wychowywaniu dzieci i...męża :wink:
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Emigracja wewnętrzna,wyjeżdżać nigdzie nie trzeba. Alienacja,wyobcowanie i nura
w swój prywatny świat.
A historia umie sobie zakpić z ludzi.Beznadzieja lat 50 i następnych.Z gwarancją,że z pracy
nikt nie wywali,że zakładu nie zamkną,ze dzieci nie będą głodne,że szkoła bezpłatna,że do
Kościoła możesz chodzić,bo nawet sekretarze i milicja dzieci chrzci. Z gwarantowaną emeryturą.
Z opieką zdrowotną,jaka była,ale po równo.Zarobki spłaszczone - urawiłowka, to nazywano,
dyrektor mógł zarobić trzy razy tyle co ja,ale nie trzysta.
Teraz pretensja,do dawnego systemu,że cukier był na kartki,starczyło go na bimber, na własny
użytek,na handel było mało.
To co teraz jest,to system przejściowy,między socjalizmem,a socjalizmem.Tylko powrotu
dla emigrantów już nie będzie, bo po co wracać.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

survivor26 pisze: A co konkretnie miałaby znaczyć emigracja wewnętrzna? Jeśli nieprzejmowanie się polityką i robienie swoje, to przebywam na niej od wielu lat, ale sfrustrowana generalnie się nie czuję, a jeśli już to z przyczyn czysto prywatnych. Nie mam zapędów do zmiany świata, nie każdy może być społecznikiem i wielkim reformatorem, wolę koncentrować się na wychowywaniu dzieci i...męża :wink:
Faktycznie, w takim razie nie mozna zaliczyc Ciebie np. do grupy emancypantek ktore chociazby na bazie spolecznego ruchu walcza z dyskryminacja kobiet. Nie wspominajac o dzialalnosci politycznej czy zwiazkowej, nalezysz jak sama przyznajesz do osob ktore wybraly emigracje wewnetrzna.
Naturalnie nie każdy ma ambicje, ochote czy predyspozycje na walke z nieprawidlosciami we wlasnym kraju. Masz szczescie ze nie masz pretensji do instytucji emerytalnej i wolisz robic swoje koncentrujac sie na rodzinie.
No coz Pat dokonalas wyboru i nikt nie powinien Tobie tego wytykac i ja tez tego nie będę czynil :D
Jerome
100p
100p

Post »

Jestem przekonany ze nie mozna wycofania sie z zycia publicznego i skupienia sie na rozwoju wlasnym i rodziny, traktowac jako zjawiska pejoratywnego. Uwazam cos wrecz przeciwnego.

Nie każdy chce lub moze byc politykiem czy samorzädowcem, mimo ze na imprezach towarzyskich mozna odniesc wrazenie ze wiekszosc ma cudowne recepty na uzdrowienie jeśli nie calego swiata, to przynajmniej kontynentu. :D
Ale faktyczna nasza obecnosc w zyciu publicznym a politycznym zwlaszcza, przestaje byc zauwazalna gdy spelnimy obowiäzek i stawiajäc krzyzyk przy wybranym nazwisku wrzucimy glos do urny.

jeśli po tym jakze wznioslym i patriotycznym akcie jestesmy pozbawieni jakiejkolwiek mozliwosci kontroli ludzi, ktörzy w naszym imieniu stanowiä prawo i reprezentujä nas gdzie popadnie, to powiedzmy sobie szczerze, sens takiego dzialania jest mocno dyskusyjny.

Dlatego nie powinnismy sie dziwic, ze wielu ludzi o troszke wyzszym niz przecietny progu wrazliwosci, postanowilo skupic sie na rozwoju siebie i rodziny, czyli podejmuje dzialania na wynik ktörych ma wplyw.
I bedzie sie tak dzialo do tego czasu, az samorzädowcy i politycy nie zrozumiejä ze nie sä "elitä wladzy", tylko narzedziami ktöre za nasze pieniädze majä sluzyc do poprawy naszego zycia. jeśli narzedzie okazuje sie felerne, ten kto je zamontowal czyli wyborca, musi miec mozliwosc wymiany na egzemplarz wolny od wad.

Owszem, mozna tworzyc stowarzyszenia przeciw, mozna wyjsc na ulice i pokrzyczec, mozna w koncu wyzalic sie przed kamerä i czego nie wytnä to pokazä w telewizji.
Mozna w koncu kupic sobie lsniäcä zbroje i lance, zamontowac to wszystko do wiernego starego Fiata czy Citroena i narazajäc sie na smiesznosc pojechac walczyc z wiatrakami. O ile zawieszenie wytrzyma i spawy na wybojach nie popuszczajä.

Dlatego ja zawsze będę pelen podziwu dla ludzi ktörzy nie zwazajäc na klody rzucane pod nogi, balansujäc i przeskakujäc idä do przodu, bedäc moze nie "ponad To", ale bardziej moze "obok Tego".

Byc moze gdy granice absurdu przesunä sie zbytnio na Ich terytorium ubiorä zbroje, wezmä lance i pöjdä zrobic jakis porzädek, a moze tak jak wielu z nas, spakujä manatki i wyemigrujä zewnetrznie. A moze po prostu przeczytajä kolejnä ksiäzke i zapomnä ze sä jakiekolwiek wybory/stowarzyszenia/marsze przeciw/marsze za/ maratony/sprinty/? :wink:

A tak dla rozluznienia tekst Pana Wojciecha Mlynarskiego, jednego z moich ulubionych "felietonistöw rymowanych melodycznie" :wink:

Mam zaśpiewać coś o cyrku, no i dobra,
kiedyś we śnie cyrk widziałem - i, panowie,
był w tym cyrku taki fantastyczny program,
że do dzisiaj mi się to nie mieści w głowie.
Pan Pogromca, Pan Pogromca, Pan Pogromca,
sam widziałem, bo siedziałem niedaleczko,
tyciutkiego, panie, kotka w główkę trącał,
a ten kotek z palca mu zlizywał mleczko.
A ci clowni, a ci clowni, a ci clowni
mieli prosto od Cardina garnitury
i przy kawce gawędzili nienagannie,
istny wzór savoir-vivre’u i kultury!
Do sukcesu ogólnego się dokładał,
czarną magią nas olśniewał i zachwycał
mistrz iluzji, co na naszych oczach zjadał
bułkę z masłem i wędzoną polędwicą.
No, i jeszcze akrobaci, akrobaci,
gwóźdź programu, hit prawdziwy, szczyt atrakcji,
szał wzbudzali - uśmiechnięci i pyzaci -
po podłodze chodząc bez asekuracji!
Nie zdzierżyłem po występie akrobatów
i sąsiada zapytałem prosto z mostu:
"Proszę pana, czy to program dla wariatów?"
"Nie, kochany, to jest program dla cyrkowców!"
Kto po zadku raz przy razie jest kopany,
kto na linie balansuje wciąż na co dzień,
temu clownem jest człek dobrze wychowany,
akrobacją zaś - chodzenie po podłodze!
I nie sposób mówić tu o żadnym świrku,
- tak myślałem, obudziwszy się o świcie -
bo, kochani, kto na co dzień żyje w cyrku,
temu cyrkiem zdaje się normalne życie!

mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Dzisiejsza informacja o kolejach śląskich - firma dobrała 6 milionów kredytu,czyli jej wartośc
wzrosła z 15 do 21 milionów złotych.Księgowość kreatywna?
Po takiej informacji,zaangażowanych może szlag trafić albo inny zawał. A ja nic,kamienna twarz,
jak mawiają poeci.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i Piotr jak zwykle trafniej zebrał do kupy mój przekaz :wink: Emigracja wewnętrzna dla mnie oznacza właśnie stanie obok, w środku stać nie chcę, bo mi życia szkoda, uważam bowiem, że w ostatecznym rozrachunku, za jakieś 40 lat, gdy demencja zacznie mi mieszać w głowie, z całego życia zostanie mi wspomnienie dzieci, bliskich, domu...nie będę raczej na starość rozważać czy to brzoza była czy topola, czy ZUS ukradł 20 czy 40 milionów, ale wspominać dobre, proste dni życia własnego nie narodu.

Można to nazwać brakiem ambicji, można zdrowym rozsądkiem, ale o ile nie jest się wierzącym buddystą, to należy założyć, że życie mamy tylko jedno, kolejnych wcieleń nie będzie i to już jest indywidualny wybór każdego człowieka, czemu je poświęci, przy czym o ile nie są to seryjne mordy, to każdy wybór jest równoważny, nie ma lepszych czy gorszych.

To, że będę co dzień podsycać w sobie nienawiść do tych 'na górze' i dzień rozpoczynać litanią, kto mi co zabrał, a czego nie dał i rozważać czy za komuny było lepiej czy teraz, jakości życia mi nie polepszy, a pogorszy i owszem, bo trudno chodzić zadowolonym na wiecznym wkur***e :wink: Stasią Bozowską nie zostanę, bo próbowałam i niestety nie znoszę nauczać dzieci, Emilią Plater tym bardziej, bo dziewica-bohater z dwójką dzieci brzmi niewiarygodnie, do doścignięcia Marii Curie brakuje mi zdolności intelektualnych, a na bycie panią Walewską jestem za stara i za mało urodziwa, zatem nie mam wyboru...muszę pozostać sobą :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”