![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Za kilka dni ją zasil azotem ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Pozdrawiam Bogdan
ja moje delony ciachnąłem już z miesiąc temu
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
po radykalnym ciachnięciu delonki zaczynają puszczać odrosty
![Obrazek](http://cdn3.asteroid.pl/a.garnek.pl/025/635/25635813_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
wczoraj wystawiłem je całodobowo na dwór.
![Obrazek](http://cdn3.asteroid.pl/a.garnek.pl/025/635/25635813_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
wczoraj wystawiłem je całodobowo na dwór.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2013, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A powiedzcie mi po co przycinacie te drzewka? Przecież ich korona sama rozkrzewia się gdy rosną w naturalnym środowisku. A przecież właśnie wtedy są najpiękniejsze-mają piękne i rozłożyste korony. Sama posiadam dwa drzewka i przytnę je jeśli mają być ładniejsze. Ale czy to ogławianie jest poparte jakimiś racjonalnymi powodami?
W przypadku moich drzewek racjonalnym powodem przycinania jest utrzymanie rozmiaru. Nie mam oranżerii gdzie mógłbym pozwolić im w miarę swobodnie rosnąć. Muszą zimą zmieścić się na parapecie. Poza tym przycinanie dobrze wpływa na pokrój korony. Po co trzymać w domu łysy badyl na czubku którego rośnie parę liści?
pozdrawiam
pozdrawiam
Płomień Afryki - ziemia w doniczce.
Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie błędy.
Zakupiłam te nasiona troszkę bez namysłu i wiedzy o nich.
Teraz wybieram doniczkę pod zasiew i mam problem co do niej włożyć, aby nasiona dobrze kiełkowały.
Właśnie zaczęły się moczyć.
Pozdrawiam
Dulle
To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie błędy.
Zakupiłam te nasiona troszkę bez namysłu i wiedzy o nich.
Teraz wybieram doniczkę pod zasiew i mam problem co do niej włożyć, aby nasiona dobrze kiełkowały.
Właśnie zaczęły się moczyć.
Pozdrawiam
Dulle
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Płomień Afryki - ziemia w doniczce.
Trzeba będzie przygotować mieszankę z drobnego grysu, kompostu i ziemi gliniastej w równych ilościach. Jeśli nie masz ziemi gliniastej to może być ogrodowa. Jeśli roślina nie będzie dłuższy czas podlana wejdzie w stan spoczynku. Doniczka powinna być płaska, stawiamy roślinę w najjaśniejszym miejscy. Bez doświetlania niestety nigdy nie zakwitnie na naszej szerokości geograficznej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2013, o 16:32
HEj, mam pytanie: mam siewki, wykiełkowały niecały miesiąc temu i są dość wysokie (około 15 cm). Czy to normalne jednak, że liścienie robią się słabe i żółte i już teraz odpadają? A te nowe przyrosty są bardzo jasno zielone? Będę wdzięczna za odp.
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Masz namyśli te pierwsze listki co wypuściło po wykiełkowaniu??
Masz namyśli te pierwsze listki co wypuściło po wykiełkowaniu??
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak dokładnie te - zmartwiłam się bo były takie słabe a roślinka jest młoda, myślałam, że może ich jeszcze potrzebować ale znajomy biolog wyprowadził mnie z błędu. Pozdrawiam!
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
heyka mam takie pytanko , bo ja swoją delonke jedną obciełam w tamtym roku w zimie i myślałam że coś wypuści nowego a ona stoi taki kikutek jeden nie wiem czy jeszcze jest jakas nadzieja na nią czy już po niej , a była taka piękna , poco ją obcinałam ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Jest to zdecydowanie nieprawda. Dwa tygodnie temu byłem na Teneryfie i widziałem drzewa w rożnym stadium wegetacji, z liśćmi, bez liści, kwitnące a temp., przy bezchmurnym niebie nie przekraczała 30*C. W zasadzie przez większość czasu słońce było skryte za cienką warstwą chmur z przebłyskami.Bixxx pisze:Żeby drzewo Delonix Regia zakwitło, musi mieć temperaturę powietrza przynajmniej 40 stopni C.
Oczywiście przywiozłem sporo nasion, które na dniach wysieję i zacznę przygodę z tym pięknym drzewem.
![Obrazek](http://img13.imageshack.us/img13/9687/dscn3667j.jpg)
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Niestety nie mogę już edytować.
Po przetarciu papierem ściernym, namoczeniu przez 24h w wodzie i kilku dniach od wysiewu mam już 3 siewki z 6 nasion. Kolejne 6 siane tego samego dnia i moczone, ale nie potraktowane papierem siedzi pod ziemią.
Po przetarciu papierem ściernym, namoczeniu przez 24h w wodzie i kilku dniach od wysiewu mam już 3 siewki z 6 nasion. Kolejne 6 siane tego samego dnia i moczone, ale nie potraktowane papierem siedzi pod ziemią.
Farel - delonix tak ma, tzn. jak uszkodzimy łupinę szybciej kiełkuje. Moje wykiełkowały po niecałych dwóch dobach.
Dzisiejsze zdjęcie
![Obrazek](http://cdn2.asteroid.pl/a.garnek.pl/026/302/26302969_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
Dopiero tydzień temu zaczęły rosnąć jak się ciepło zrobiło. wcześniej zastój.
pozdrawiam
Dzisiejsze zdjęcie
![Obrazek](http://cdn2.asteroid.pl/a.garnek.pl/026/302/26302969_800.0.jpg/zdjecie.jpg)
Dopiero tydzień temu zaczęły rosnąć jak się ciepło zrobiło. wcześniej zastój.
pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam, czy może ktoś tu umiałby mi podpowiedzieć czemu tak się dzieje, jak na załączonym zdjęciu? Mam 4 dwumiesięczne roślinki, wyhodowane z nasion. Wszystkim czasem listki robią się żółte i opadają, każda roślinka jest w innym stadium gubienia liści. Stoją na zachodnim oknie. Po przeczytaniu wątku mogę podejrzewać że to przez nadmiar wody może jednak ktoś potwierdzi lub rozwieje moje przypuszczenia?
http://imageshack.us/photo/my-images/268/ce31.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/268/ce31.jpg/