Miskanty
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miskanty
Ja myślę, że można je podsypywać tymi samymi środkami co trawnik, bo przecież mamy do czynienia z trawami.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
madorka pisze:Myślę, że nie jest to dobry pomysłkakatarzyna pisze:Ja tydzień temu posadziłam do inspektu Miskant Chiński i mam nadzieje, że mi się uda uzyskać jakiś ładny okaz.
Chce się nim odgrodzić od siatki ale boje się, że będzie mi przechodzić do sąsiada a nie wiem, czy będzie mu to odpowiadało
Czy jak będę mu ścinać kwiatostany przed wysypaniem nasion to nie będzie się roznosić na teren sąsiada, czy idzie przez kłącza podziemne?
chyba,że są sąsiad też kocha "trawki"
miskant chiński nie ma rozłogów, przyrasta po obwodzie, ale to wystarcza by przelazł na stronę sąsiada
Czyli najlepiej posadzić w wiadrze bez dna?
Czy może wystarczy jakieś obrzeże ogrodowe od strony płotu?
Jak wy sobie z tym radzicie, że nie macie całego ogrodu w trawach ozdobnych?
Napiszcie mi proszę kiedy i czy wszystkie trawy ścina się na wiosnę?
W zeszłym roku posadziłam trawę - nie wiem jaka bo z niepodpisanej sadzonki - i nie wiem czy mam ją w tym roku przyciąć?
Trawa ma w tej chwili kilka kłączy na wysokość ok 30 cm, wszystkie zeszłoroczne.
W lato była zielona w spłowiałym odcieniu zieleni, liście były bardzo sztywne i ostre. Bez problemu można by się było nimi skaleczyć.
Zasadziłam ją żeby mi zakryła kominki od szamba.
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Katarzyno, absolutnie w żadnym wiadrze Miskant chiński nigdzie nie chodzi. Przyrasta sobie stopniowo w obwodzie, ale trzyma się kępy. Po prostu zostaw mu wokół trochę miejsca.
Wiosną ścina się równo wszystkie trawy, które mają suche źdźbła, natomiast trawy zimozielone (takie jak turzyce czy kostrzewy) wyskubuje się ręką wiosną z podeschniętych trawek albo wyczesuje na przykład widelcem.
Wiosną ścina się równo wszystkie trawy, które mają suche źdźbła, natomiast trawy zimozielone (takie jak turzyce czy kostrzewy) wyskubuje się ręką wiosną z podeschniętych trawek albo wyczesuje na przykład widelcem.
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Niemożliwe. Albo nie miskant albo kiełek ub. roku.wanda7 pisze:U mnie też już kilka wystartowało. Niesamowite, ale w zeszłym roku zaczynały się pojawiać nowe źdźbła dopiero w maju (jeśli w ogóle )
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Prawda jak Mariusz pisze.To nie jest start tegoroczny, ale ubiegłoroczne odrosty na obrzeżu kępy, które w czasie łagodnych zim, albo pod śniegiem pozostają zielone.U mnie też tak jest.Nie wszystkie odmiany chyba jednak tworzą te odrosty.
-
- 100p
Dziękuję.wanda7 pisze:Katarzyno, absolutnie w żadnym wiadrze Miskant chiński nigdzie nie chodzi. Przyrasta sobie stopniowo w obwodzie, ale trzyma się kępy. Po prostu zostaw mu wokół trochę miejsca.
Zaryzykuje posadzenie przy tym płocie, najwyżej za parę lat będę się martwić.
Myślałam o tym, żeby posadzić naprzemiennie wzdłuż siatki miskant oraz wilec.
Mam nadzieje, że będzie to jakoś wyglądać.
W zeszłym roku posadziłam z nasion kostrzewę siną i powiem wam, że jest piękna.
Nasiona wyrosły mi w wytłoczkach od jajek, a potem przesadziłam do ziemi.
Posadziłam to wzdłuż domu - zrobiłam pasek z włókniny, w odstępach ok 40 cm posadziłam po kępce kostrzewy (w dziurach w włókninie), a włókninę posypałam korą.
W jeden sezon tak mi się to pięknie rozrosło bez żadnego podlewania i nawożenia
Polecam wszystkim takie paski jako obwódki rabatek czy budynków.
Dla mnie to była tańsza alternatywa na opaskę przy domu, ponieważ brakło funduszy na obrzeża betonowe i żwirek.
Kasia
Czy mogę już wywieźć na działkę do altany miskanty które były zimowane w pomieszczeniu?
Pozdrawiam. Ewa
- Mariusz_S
- Kontakt:
Przymrozki mogą im zaszkodzić... W doniczkach gleba nagrzewa się szybciej więc start często jest wcześniejszy a potem...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 100p
Jednak moje miskanty mnie nie lubią.
Wysiałam 3 paczki i nic mi nie wzeszło. Nie wiem czy coś z nasionami, czy z ziemią.
Zła jestem strasznie. Więcej z nasion nie będę próbować. Teraz muszę chyba w sklepach na sadzonki polować.
Znacie jakieś sprawdzone miejsca?
Wysiałam 3 paczki i nic mi nie wzeszło. Nie wiem czy coś z nasionami, czy z ziemią.
Zła jestem strasznie. Więcej z nasion nie będę próbować. Teraz muszę chyba w sklepach na sadzonki polować.
Znacie jakieś sprawdzone miejsca?
Kasia
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Może wysiew Miskantow zostaw profesjonalistom, a sama kup sobie sadzonki ...?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Siewki odradzam z kilku względów:
1. Nie wiadomo jak zimują
2. Nie wiadomo kiedy i czy zakwitną
3. Nie wiadomo czy nie będa się pokładały
Plus - szybszy wzrost niż z podziału.
1. Nie wiadomo jak zimują
2. Nie wiadomo kiedy i czy zakwitną
3. Nie wiadomo czy nie będa się pokładały
Plus - szybszy wzrost niż z podziału.
Mariusz Surowiński