Huśtawka ogrodowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: huśtawka ogrodowa projekt
A nie pamiętasz może ile takich śrub długich wykorzystałeś na swoją konstrukcję? A bale jakiej średnicy masz? Swoją drogą szacun, huśtawka zarąbista.
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Konary to ok 10 - 12 cm, te cieńsze to 5 - 7 cm
Z rachunku wynika, że kupiłem 8 szt. 10-tek 1-dno metrowych, ale kumpel doniósł jeszcze z 3 - 5 szt. 12mm.
Robiliśmy jednak 12-stkami, na ile starczyło, a resztę 10 tkami.
Jak dobrze pamiętam zostały chyba 3 szt. i końcówki (ścinki)...
Z rachunku wynika, że kupiłem 8 szt. 10-tek 1-dno metrowych, ale kumpel doniósł jeszcze z 3 - 5 szt. 12mm.
Robiliśmy jednak 12-stkami, na ile starczyło, a resztę 10 tkami.
Jak dobrze pamiętam zostały chyba 3 szt. i końcówki (ścinki)...
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Dziękuję Ci za wszystkie porady. Możesz mi jeszcze podpowiedzieć ile metrów kupić łańcucha?
- misiaczekm
Weź kawałek sznurka, nitki i zmierz mniej więcej (przeciągnij przez górne oczko) dodaj 10%. Twoja bujawka może być mniesza lub większa. Moje rozmiary Ci nic nie dadzą.
PS.
Żeby po równo powiesić łańcuch licz oczka...
PS.
Żeby po równo powiesić łańcuch licz oczka...
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Przepiękne huśtawki!Muszę pokazać mojemu M.Też chcę taką 

Witam wszystkich
W tym roku ruszam z budową kilku konstrukcji ogrodowych i to był główny powód zarejestrowania się na tym forum.
Aktualnie robię ławkę ogrodową i huśtawkę ze stempli, po nich przyjdzie kolej na stół, kolejną ławkę ( kopię tej którą robię, jeśli projekt okaże się udany
)
Mam pytanie o sposób malowania tychże wynalazków. Czytałem coś o olejowaniu, lakierobejcach. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co i jak po kolei żeby było naprawdę lux? Dodam że sprzęty prawdopodobnie będą pod chmurką cały rok.
Druga sprawa to wykonanie siedziska huśtawki. Idealnie by było zrobić je w całości drewniane ale nie wiem jak, w ostateczności stelaż zrobię z kształtowników jakichś, najprawdopodobniej ceownik jakiś malutki x3. Może ktoś by podrzucił pomysł na zrobienie drewnianej i solidnej?

Aktualnie robię ławkę ogrodową i huśtawkę ze stempli, po nich przyjdzie kolej na stół, kolejną ławkę ( kopię tej którą robię, jeśli projekt okaże się udany

Mam pytanie o sposób malowania tychże wynalazków. Czytałem coś o olejowaniu, lakierobejcach. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co i jak po kolei żeby było naprawdę lux? Dodam że sprzęty prawdopodobnie będą pod chmurką cały rok.
Druga sprawa to wykonanie siedziska huśtawki. Idealnie by było zrobić je w całości drewniane ale nie wiem jak, w ostateczności stelaż zrobię z kształtowników jakichś, najprawdopodobniej ceownik jakiś malutki x3. Może ktoś by podrzucił pomysł na zrobienie drewnianej i solidnej?
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Huśtawka ogrodowa
Witam,
mam pytanie odnośnie stawiania huśtawki ogrodowej w ogrodzie. Zakupiłam huśtawkę i nie wiem czy bezpośrednio stawiać ją na trawie czy zrobić jakieś wylewki betonowe, czy wysypać jakiś żwir czy cuś podobnego ażeby drewno nie gniło od ziemi...
mam pytanie odnośnie stawiania huśtawki ogrodowej w ogrodzie. Zakupiłam huśtawkę i nie wiem czy bezpośrednio stawiać ją na trawie czy zrobić jakieś wylewki betonowe, czy wysypać jakiś żwir czy cuś podobnego ażeby drewno nie gniło od ziemi...
MONIA
Zapraszam:)
- Andrzejbdg
- 50p
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
Re: Huśtawka ogrodowa
Można kupić kotwy metalowe wbijane w ziemie i do nich przykręcić huśtawkę 

-
- 500p
Andrzejbdg, kotwy to jedna sprawa, ale mi nie chodziło o przymocowanie huśtawki tylko o podłoże na jakim będzie stawiana huśtawka, żeby nie gniła od ziemi...nie wiem, a może nie będzie gniło drewno....nie znam się 

MONIA
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2013, o 11:41
moim zdaniem masz rację, drewno może gnić lub być atakowane przez szkodniki, intuicja sama Ci podpowiada, żeby zrobić coś, zeby drewno nie gniło, więc wybierz takie rozwiązanie, które będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednie po prostu ;)
- Andrzejbdg
- 50p
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
Kotwy mają takie kołnierze które wystają ponad poziom ziemi i dzięki temu będzie to trochę zabezpieczać, a jak się bardzo boisz to możesz wylać małe betonowe postawy wystające kilka cm ponad poziom ziemi i w nich uchwyty, tylko że jak zamarzy Ci się huśtawka w innym miejscu to więcej roboty będzie. Ja bym postawił w kotwach i część która będzie w nich porządnie zaimpregnował.
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Witam, możesz wybrać trochę ziemi i w te miejsca włożyć kostki chodnikowe tak żeby były równo z ziemią. My tak mamy i u nas to zdaje egzamin.
Pozdrawiam Longina.
-
- 500p
franus, super dzięki, chyba jednak zrobię tak jak mówisz, dzięki 

MONIA
- misiaczekm
Huśtawka drewniana
Witam Wszystkich,
Chciałbym zbudować dla mojego syna huśtawkę ogrodową. I mam do Was parę pytań gdyż nie bardzo orientuje się w temacie.
Jesienią ściąłem kilka akacji ze swojej działki, obskurowałem lekko oszyściłem i teraz chciałbym się zabrać za budowę. Ale jak i czym najlepiej doprowadzić i w miarę dokładnie przygotować te bale do montażu ? Czy wystarczy jak założę kółko z papierem ściernym na wiertarkę i wygładzę to, czy macie lepsze pomysły ?
Pozdrawiam
Przemek
Chciałbym zbudować dla mojego syna huśtawkę ogrodową. I mam do Was parę pytań gdyż nie bardzo orientuje się w temacie.
Jesienią ściąłem kilka akacji ze swojej działki, obskurowałem lekko oszyściłem i teraz chciałbym się zabrać za budowę. Ale jak i czym najlepiej doprowadzić i w miarę dokładnie przygotować te bale do montażu ? Czy wystarczy jak założę kółko z papierem ściernym na wiertarkę i wygładzę to, czy macie lepsze pomysły ?
Pozdrawiam
Przemek