Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Benjaminek - jak go przyciąć?

Post »

Widzę na zdjęciu kota, więc od razu nasunęło mi się pytanie czy nie wchodzi do doniczki?

Od niedawna mamy kota w domu i upatrzył sobie właśnie beniaminka. Ciągle właził do doniczki i się w niej wylegiwał. Oczywiście miałam wiecznie rozsypaną ziemię wokół doniczki. W efekcie musiałam wynieść beniaminka na klatkę schodową. Czy fikusy mają coś co przyciąga koty czy to czysty przypadek? Do innych doniczek nie wchodzi.
Blania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2013, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć!
Nie, moje koty nie wchodzą do doniczek fikusów - kwiatami się za bardzo nie interesują, oprócz tego, że lubią gryźć liście kasztanowca australijskiego, a także podejrzewam, że palmy, jak się ich nie pilnuje :/ A piszę z perspektywy posiadacza 5 sztuk tych zwierzątek, więc nie zakładałabym takiej ogólnej tendencji fikusowej wśród kotów :) Zresztą koty lubią miewać różne nietypowe dla innych kotów preferencje :)

A kot na zdjęciu jest pochłonięty autofokusem aparatu - zawsze podejrzewałam, że sierściuchy go widzą :)

Pozdrawiam,
Blanka
Awatar użytkownika
NikaDo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 15:13

Post »

wiesz Dorfi, dopóki nie nauczyłam się "słuchać" moich kotów miałam podobne problemy. Lubiły sobie pogrzebać w kwiatkach i zostawić ślad po sobie ;-)(niektóre kwiaty poległy), a wszystko przez to , że zaniedbywałam kuwetę. Odkąd panuje systematyka wymiany toalety problem ustał; jeszcze zauważyłam , że moja kotka podgryza kwiatki, ale tylko wtedy kiedy jest głodna - nad tym też można zapanować a nawet trzeba :-)
To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika
aniader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 14:09

Post »

Od kilku lat hoduję beniaminka. Niestety jest łysy z jednej strony , gałęzie są już bardzo długie i łyse przy pniu, a koleś zaczyna zajmować coraz więcej miejsca. Przesadziłam go jakieś dwa tygodnie temu i zastanawiam się, czy go nie przyciąć, żeby był jednak troszkę bardziej zwarty. Do tej pory używałam podpórki z pałąkiem z bambusa, która pomagała nieco go ogarnąć ale usunęłam ją przy przesadzaniu bo była już za ciasna. Proszę o poradę czy można teraz przyciąć fikusa a jeśli tak to gdzie i o ile go skrócić?
Obrazek]
Obrazek
Awatar użytkownika
Aska0531
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 19:49

Re: Fikus - Jak go uformować?

Post »

Witam wszystkich ponownie! :wit
Mam fikusa od ponad roku. Jest dość mały. Chciałabym wiedzieć, czy ma to jakieś znaczenie gdybym chciała zrobić sadzonki fikusa i jak to się dokładnie robi? :)
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam! :wit :D
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Witam.

Pomożecie zaplanować przycinanie fikusów?

Pierwszy chudzielec tak wygląda:

Obrazek Obrazek

Chciałabym, żeby pień miał grubszy i konary się robiły i żeby zaczął się formować w drzewo.

Drugi fikus jest bardzo gęsty, składa się z 3 konarów. Do tej pory rósł bez kontroli, teraz przycięłam mu dolne gałęzie i związałam pnie. Przycinać go jeszcze jakoś?

Obrazek Obrazek Obrazek

Poradźcie, jak je przyciąć, szczególnie tego pierwszego. Nie wiem, dlaczego taki chudy ma pień i taki rzadki jest.
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2011, o 22:12

Post »

Witam! :wit
Bardzo ciekawy watek! Już od jakiegoś czasu planuję coś zrobić z moim benjaminkiem... Wygląda jak krzak z lasu! Co prawda 2 lata zajęła mi jego reanimacja po kawaleskim mieszkaniu z moim mężem, ale już się odpił, nawet trochę wychodzi z nowej doniczki - oczywiście niebawem sprawię mu większą!
Ale mam pytanie. To jest dość stary kwaitek, który niejedno już przeżył, składa się z kilkunastu odrostów, pni - nie znam fachowej terminologii. Czy myślicie, że taki leciwy krzakoć można jeszcze uformować? Np zapleść w warkocz i puścić koronę luzem do rośnięcia? W obecnym kształcie jest już nieakceptowalny i zajmuje mi całe i jedyne południowe okno! ;:14
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Przyciąć tego fikusa, czy tak jak jest zostawić?

Obrazek
Tomek
storczykomanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2011, o 20:59

Post »

To i ja błagam o pomoc.
Dziś dostałam beniaminka - moje spełnienie marzeń. :heja :heja :heja
Tylko problem - czy po zmianie miejsca nie opadną mu liście?? Jak temu zapobiec??? I po drugie najważniejsze - gdzie i jak go przyciąć, bo nie był nigdy przycinany i rósł jak chciał. A chcę ładnie go uformować. Czy da się spleść mu pnie? Jeśli tak to jak to zrobić? Błagam o pomoc doświadczonych hodowców bom ja laik a zawsze marzyłam o takim kwiecie :)
Oto i on:
Obrazek
Obrazek
Jacoser
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2013, o 17:09

Post »

Cześć wszystkim

Mam takie dwa małe fikusy (albo jak na nie lubię mówić fiskusy:P)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałbym aby w przyszłości zrobiły mi się z nich ładne drzewka tylko nie wiem jak je formować. Kiedy i co przycinać? Czy i jak splatać łodygi ?

Jeden jak widać to dwa osobne drzewka zrośnięte korzeniami, natomiast drugi był posadzony na podstawie rozgałęzionej gałazki i teraz niestety jest rozgałęziony od samego dołu (co chyba ni jest najlepsze).

Prosze was o porady co z nimi mógłbym zrobić :)
wildme
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2011, o 08:50

Post »

Witam,

dostałam wieloletniego fikusa, którego mam od 3 lat. Czy możecie podpowiedzieć jak mam go przyciąć? Lepiej zrobić to na wiosnę czy mogę również teraz, jesienią? Chciałabym go również rozkrzewić - dzięki wcześniejszemu postowi użytkownika Czarodziej_ zastosuję sposób z mokrymi kuleczkami waty.
Będę wdzięczna za pomoc.

Obrazek
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Teraz nie ma sensu ciąć - dzień coraz krótszy, nowe pędy będą zbyt wybiegnięte, słabe i do niczego.
Zaplanuj cięcie w marcu, można przycinać dużo, np. wszystkie gałęzie o 2/3 długości. Odcięte gałazki powinny się ukorzenić w wodzie.
Pamiętaj żeby mu zapewnić jak najwięcej światłą zimą (i latem również, ale nie palace słońce).
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
hellkamilson
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2013, o 19:20

Post »

Ja dzisiaj dostałam fikusa od właścicielki kwiaciarni. Robiło się zimno i fikus zaczął zrzucać liście. Ma dużo gołych gałązek. Mam spróbować go uformować, czy zostawić go tak?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”