Chyba czas najwyższy aby pokazać Wam moją pierwszą w życiu rozsadę (bądźcie wyrozumiali

I tu takie marne:

One nie wydają mi się marne. Wszystkie są jakby tego samego gatunku pomidora o ziemniaczanych liściach, może taka ich uroda? Ale masz pomidorkówMarginetka pisze:Chyba czas najwyższy aby pokazać Wam moją pierwszą w życiu rozsadę (bądźcie wyrozumiali)
I tu takie marne:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=45773 tu masz info na temat koktajlówek.darwizz pisze:Witam,pierwszy raz pisze na forum,więc jeśli znajduje się w nieodpowiedniej rubryce to przepraszam...
Poszukuje porady przy hodowli pomidora koktajlowego ,idyll,cherolla i black cherry....otóż obecnie mam rozsadę w fazie ósmego i dziewiątego liscia....za oknem polowa kwietnia,obawiam się że za wczesnie moje pomidory urosły.....moje pytanie to:Czy mogę w zwiazku z tym ogłowic stożek wzrostu celem opoznienia kwitnienia?i czy nie bedzie to mialo wplywu na dalszy wzrost i owocowanie?(zdaje sobie sprawe że po oglowieniu pomidor miałby wypuscic nowy pęd z kącika liscia)
Nie wiem, ale za bardzo się tym nie martwię. Zauważyłam to na kilku dolnych listkach u różnych odmian. Nie widzę postępu tego zasychania, więc podejrzewam, że to skutek przechłodzenia rozsady na samym początku-miałam fioletowe łodyżki i spód listków, problem z pobieraniem fosforu, a następstwem tego miało być podsychanie końców liści-o ile czegoś nie pomieszałamelissa pisze:Yvona- czy ja dobrze widzę, że listko na koncach podsychają u Ciebie?? u mnie też tak to sie zaczynało;/ teraz podsychają bardziejcoto takiego??
Obawiam się, że to już o dwa tygodnie za późno. Twierdzę tak obserwując moje dwie koktajlówki też ogłowione ale dużo wcześniej. Wydaje mi się, że lepiej jest teraz przesadzić do większych pojemników ale takich, by nie były wyższe niż 20 cm. To ograniczenie bierze się stąd, by po wysadzeniu bryła korzeniowa znajdowała się w warstwie ornej. Bo jeśli pomidor jest bardzo wybiegły trzeba go wysadzić ukośnie do gruntu.darwizz pisze:Czy mogę w zwiazku z tym ogłowic stożek wzrostu celem opoznienia kwitnienia?i