Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tajdzi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2013, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Raz na dwa tygodnie są podlewane - wsadzam je do wody demineralizowanej z nawozem dla storczyków na mniej więcej 2 godziny, po czym wyciągam i zostawiam je na osuszaczu. Dopiero po jakimś czasie wstawiam do osłonek.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

kahim ma rację, ja też podejrzewam osłonkę, która dodatkowo na oknie południowym przy działaniu promieni słonecznych uniemożliwia niezbędny ruch powietrza do korzeni.. a te się wtedy kiszą w doniczce i gniją. Roślina nie ma czym pobierać substancji odżywczych i zaczyna je wysysać z liści. Dlatego zasusza najstarsze, a młodsze też już są pozbawione turgoru :wink:

Doradzam wyjęcie storczyka z doniczki, przypatrzenie się korzeniom: obcięcie zdezynfekowanym? narzędziem? wszystkich zgniłych, suchych, pustych korzeni. Pamiętaj, że wszystkie twarde, jędrne są zdrowe, nawet jeśli nie są zielone a żółte, bo takie ubarwienie mają te, do których nie docierają promienie słoneczne (brak chlorofilu). Po każdym cięciu zaleca się ponowną dezynfekcję narzędzia.
Ranki trzeba zasypać? i pozwolić im się zasuszyć przed włożeniem do podłoża.

? alkohol, woda utleniona 3%
? nożyk, skalpel
? węgiel apteczny, cynamon. Ten drugi jednak należy stosować tylko tam, gdzie jest to konieczne, czyli miejscowo, unikając zasypania innych fragmentów, bo może hamować wzrost. Węgiel można dostać w aptece w postaci kapsułek Carbo Activ.
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
tajdzi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Bardzo dziękuję za rady!

A ja myślałam, ze takie wybrzuszenie w osłonce pozwala właśnie na ruch powietrza :roll:
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

To wybrzuszenie, stożek uniemożliwia doniczce dotykanie wody, która mogła z niej odcieknąć, ale.. problem tkwi w tym, że ścianki doniczki stykają się ze ściankami osłonki, czyli powietrze nie ma szans w ogóle się dostać niżej ;:131

Warto mieć takie, które mają conajmniej 2cm większą średnicę, a najlepiej to wyciąć dodatkowo dziurki w doniczce (na bokach) :)

Czy ten drugi storczyk, którego też przeniosłaś do chłodniejszego pomieszczenia, także ma osłonkę? Może inną, większą? Krócej go w niej trzymałaś? ;:218
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
tajdzi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie nie...
Dokładnie taką samą i dokładnie tak samo traktowany:
Obrazek

Widać, że jest zdrowszy.
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2013, o 12:13

Post »

tajdzi pisze:Raz na dwa tygodnie są podlewane - wsadzam je do wody demineralizowanej z nawozem dla storczyków na mniej więcej 2 godziny, po czym wyciągam i zostawiam je na osuszaczu. Dopiero po jakimś czasie wstawiam do osłonek.
Tak zastanawiam się czy wsadzanie do wody na 2 godziny to nie za długo ? Ja tez podlewam w ten sposób a taki samym odstępie czasu tylko, że storczyka moczę przez ok 10 min. - tak wyczytałam w jakimś poradniku.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy zostawiają storczyki w wodzie na cała noc, wiec 2 h to raczej nie jest za długo :0 No chyba, ze zimą, przy niskich temperaturach.. Może faktycznie drugi storczyk wygląda lepiej, ale widać, ze z wierzchu jego korzenie nie są za ciekawe, chyba suche? ja tez miałam taką osłonkę i storczyk bardzo długo mi w niej przesychał, listki zaczęły oklapywać, stał w miejscu zbyt słonecznym.. Przeniosłam na parapet cieniowany lekko balkonem, wyjęłam z osłonki, zrobiłam dziurki w doniczce i dziś ma się super :) Puszcza dużo korzeni, listków i pęd :) Co prawda na pęd czekałam prawie rok czasu ale widocznie musiał nabrać sił :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2013, o 12:13

Post »

proszę pomóżcie mi na tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=65451
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 17:51

Post »

Witam,
czy ktoś potrafi nam pomóc? Mój storczyk wygląda źle (ale ciii, żeby nie usłyszał, bo bidulkowi będzie przykro). Nie wiem, co robić. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Pierwsze zdjęcie a więc kropki na liściach chyba nie są niczym złym, to taka uroda kwiatka :) Wiele storczyków ma takie listki z charakterystycznymi plamkami np. Phalaenopsis Philadelphia i wiele innych, a także ich krzyżówki. Możliwe, ze Twoja hybryda, ma wśród swoich "przodków" roślinkę o takich listkach. Drugie zdjęcie natomiast nie wygląda dobrze. Jeśli ta plamka jest mokra, miękka, to chyba jakiś wirus, ale lepiej aby wypowiedział się ktoś kto miał z czymś takim do czynienia :(
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p

Post »

O, to fajnie, że te kropy to nic strasznego. Rzeczywiście ta plama na liściu wygląda niepokojąco. Kto umie nam pomóc?
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p

Storczyk choruje i nie wiem, jak mu pomóć

Post »

Witam,
bardzo proszę o pomoc dla mojego storczyka. Będę wdzięczna za każdą radę.
Niepokoją mnie plamki na korzeniu i od spodu liści.

http://images33.fotosik.pl/636/e10648e6aaf816d4.jpg
http://images43.fotosik.pl/1807/b010b738d4b6e016.jpg
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, o 19:58 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zdjecia są zdublowane na stronie...zamienione zostały na linki
Edi1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2013, o 21:41

Post »

Ja mam takie pytanie. Ostatnio wlało mi się przez przypadek trochę wody między 2 najmłodsze liście phalaenopsisa, oczywiście wodę natychmiast usunęłam, ale czy może z tego pojawić się jakaś choroba?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”