Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko - cały czas czekam na prezentację nowego nabytku :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Ja też czekam :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowe nabytki są, a jakże :D , tylko mój mąż nie ma czasu, aby obrobić mi zdjęcia. Ja z tych nie bardzo uzdolnionych, zdjęcie potrafię zrobić nawet dobre, ale potem te techniczne aspekty, już jakoś nie bardzo. Zatem proszę jeszcze o odrobinę cierpliwości :wink:
P.S.
Madziu wysłałam ci P.W. zobacz 8)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem mineło jednak troszkę więcej czasu, ale jednak się doczekałam, mój mąż w końcu obrobił moje zdjęcia.
Przedstawiam więc mój nowy nabytek - Phalaenopsis kunstleri. Rozkwitł jednym kwiatuszkiem, który cały czas się zmienia i nie wiem, czy to jego ostateczny wygląd. Jestem z niego ogromnie dumna, chociaż kwitnienie nie jest moją zasługą. Niestety niewiele znalazłam na temat jego uprawy, pochodzenia, więc nie mogę wam tutaj tego przytoczyć.
Tak wyglądało w fazie rozwoju i wygląda obecnie moje maleństwo :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz mój drugi nabytek, pochodzący z prezentów imieninowych. Na fiszcze opisany jako Cattleya, mi osobiście najbardziej przypomina Lc. cinnabar, chociaż mogę się mylić. Jeżeli tak, to proszę mnie poprawić.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lucynko - gratuluję zakupu i podziwiam jego piękno :) Phal. kunstleri jest i na mojej liście chciejstw - i kiedyś pewnie mi się uda go zdobyć :)
Na Cattleya się specjalnie nie znam, jednak Twój prezent rzeczywiście przypomina Lc. cinnabar. Świetnie się w każdym razie prezentuje - jakkolwiek by sie nie nazywał :D
A ja czekam na przesyłkę - jak do mnie dotrze to się pochwalę zakupem i ceną :) Niemiecki e-bay :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lana, ależ przepiękne to maleństwo ;:226 ma niesamowitą warżkę i te błyszczące płatki ;:111
Niech Ci dobrze rośnie i dłuuugo kwitnie ;:215
Imieninowy prezent rówie piękny, powtórzę za Madzikiem, jakkolwiek by się nie nazywał ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko masz arystokrację wśród storczyków ;:226 piękne i niespotykane okazy ;:215
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Lucynko zaciekawił mnie Twój Phalaenopsis kunstleri :) na tyle, że sporo sobie o nim poczytałam -
tzn., gdzie występuje, no i o warunkach jakich potrzebuje...
Ciekawa jestem jaka jest wielkość całej roślinki ? Mogłabyś go pokazać np. obok jednego ze swoich innych
falenopsisów ? Tak dla porównania.
A Cattleya - piękna ! Tak się składa, że też dostałam w styczniu w prezencie urodzinowym.
Wtedy dość szybko przekwitła (przypuszczam, że kwiaty miała wtedy już dosyć długo), ale obecnie tworzy już
4-ty młody przyrost i rozwija system korzeniowy (służy jej pobyt na świeżym powietrzu).

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu z niecierpliwością będę czekać na twoją niespodziankę. Cieszą mnie takie zakupy, nie tylko wtedy, kiedy to moja zasługa. Lubię oglądać u znajomych mi osób ciekawe, oryginalne nabytki. Jak już dojdzie, to chociaż pochwal sie na P.W. (co, jak, szczegóły tranzakcji) :D
Co do zdjęć, to muszę powiedzieć, że próbowałam stosować sie do wskazówek od Madzi !
Jeanne, Soniu dziekuje za komplementy w imieniu mojego maleństwa.
Asiu storczyk jest jeszcze malutki, ale pęd rośnie i będą się rozwijać kolejne pączki. Mam nadzieję jeszcze na długie kwitnienie, które u botanicznych storczyków trwa o wiele, wiele dłużej. Postaram się zrobić mu fotkę po południu i wtedy pokażę. Asiu jeżeli znalazłaś w internecie jakieś wiadomości na temat Phal. kunstleri, to prosze podrzuć mi linka, bo nie natrafiłam na jakieś istotne dane na jego temat.
W zanadrzu mam jeszcze do pokazania moje kupione za bezcen (całe 9 zł w Obi) Epidendrum. Kwiatuszek kupiony w lutym, po przekwitnięciu, a teraz z młodych przyrostów wypuścił pęd kwiatowy i aktualnie pąki zaczeły sie otwierać :D
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

LanoPhalaenopsis kunstleri przepiękny.....Ta niesamowita warżka......Przyznam się, że nie widziałam nigdzie botanicznych storczyków :oops:
Gdzie go kupiłas i za ile? :D
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu źródło znane wszystkim - Orchidsklepik ! Tam znajdziesz wszystkie potrzebe ci dane :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lana ,twoje Phalaenopsis kunstleri, bardzo mnie urzekło,jeszcze takiego nie widziałam,jeśli chodzi o Cattleya jest bardzo ładna,podoba mi się kolorek taki żywy (szkoda ,że ja nie mam takich prezentów)nie posiadam w swojej kolekcji Cattleya,może kiedyś sobie kupię.
Pozdrawiam :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko skoro nie posiadasz jeszcze Cattley jest na to jedna rada :D . Koniecznie musisz sobie taka sprawić ! Oczywiście po uprzednim zapoznaniu się z warunkami uprawy. Mój prezent wybrałam sobie sama, to najlepszy sposób na dostanie tego, co się nam podoba 8) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”