Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)
Chory sagowiec
W listopadzie dostałam sagowca. Był piękny i zielony.
Miesiąc temu pojawiła się pleśń na liściach i w górze kłodziny. Liście zaczęły żółknąć. Zakupiłam środek zwalczający grzyby TOPSIN M 500 - nie pomaga. Co mam robić? Proszę o pomoc !
Sagowiec podlewam raz w tygodniu 2 szklankami wody. Zraszam liście 2 razy w tygodniu. Kwiat stoi w pokoju południowym trzy metry od okna.
Miesiąc temu pojawiła się pleśń na liściach i w górze kłodziny. Liście zaczęły żółknąć. Zakupiłam środek zwalczający grzyby TOPSIN M 500 - nie pomaga. Co mam robić? Proszę o pomoc !
Sagowiec podlewam raz w tygodniu 2 szklankami wody. Zraszam liście 2 razy w tygodniu. Kwiat stoi w pokoju południowym trzy metry od okna.
Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?
W listopadzie dostałam sagowca. Był piękny i zielony.
Czy mam go przesadzić - chodzi o to, że ma doniczkę tylko trochę większą od kłodziny i rośnie krzywo.
Czy mam go przesadzić - chodzi o to, że ma doniczkę tylko trochę większą od kłodziny i rośnie krzywo.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więdnie, bo tylu liści nie jest w stanie wykarmić. Całkiem zwiędnięte i zółte suche liście można za jakiś czas usunąć. Jeżeli chodzi o pleśń - trudno to ocenić ze zdjęcia. Oby nie były to wełnowce a tylko efekt zraszania. Sagowcom to niepotrzebne ! Nie zraszaj go !
Zdecydowanie do przesadzenia w większą donicę. Ziemia może być nawet uniwersalna, zmieszana z piaskiem 4:1. Na spód donicy można dać keramzyt, żwirek lub większe grudy wybrane z nowej ziemi. Zapewnić jak najwięcej słońca (jego brak też może być przyczyną więdnięcia) a od kwietnia najlepiej wystawić na dwór (balkon). Podlewać wtedy gdy ziemia zupełnie przeschnie. Powinien odżyć.
Zdecydowanie do przesadzenia w większą donicę. Ziemia może być nawet uniwersalna, zmieszana z piaskiem 4:1. Na spód donicy można dać keramzyt, żwirek lub większe grudy wybrane z nowej ziemi. Zapewnić jak najwięcej słońca (jego brak też może być przyczyną więdnięcia) a od kwietnia najlepiej wystawić na dwór (balkon). Podlewać wtedy gdy ziemia zupełnie przeschnie. Powinien odżyć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Problemem są warunki uprawy i ten szkodnik. Trzeba go zwalczyć.
Moim zdaniem ta roślina ma za sucho. Zraszanie odradzam.
Jeżeli już to lepiej zrobić mu prysznic w wannie lub pod prysznicem (zabezpieczyć folią ziemię, żeby jej nie wypłukało).
Karpek. Liści nie jest aż tak wiele. Mój swego czasu miał ponad 80 liści jednocześnie (starych i nowych).
Moim zdaniem ta roślina ma za sucho. Zraszanie odradzam.
Jeżeli już to lepiej zrobić mu prysznic w wannie lub pod prysznicem (zabezpieczyć folią ziemię, żeby jej nie wypłukało).
Karpek. Liści nie jest aż tak wiele. Mój swego czasu miał ponad 80 liści jednocześnie (starych i nowych).
Dziękuję za rady. Jutro przesadzam. Chyba go umyję pod prysznicem. Mam nadzieję, że to pomoże.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może on jest po prostu zagłodzony,w tak małej doniczce tak wielki może już nie mieć żadnych składników odżywczych.
Zobaczysz jakiś czas po przesadzeniu.
Zobaczysz jakiś czas po przesadzeniu.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Jak tam wasze sagowce czy czują wiosnę...? moje powoli sie budzą tydzień temu pierwsze pod nawożenie i coś sie dzieje
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dałeś mu nawozu? A ja się boje jeszcze i podlewam bardziej niż skąpo.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
dawkę przez pół dałem moim 3 sagowcom i innym palmą i rośliną zimującym w tym pomieszczeniu
Spis tematów
-
- 50p
- Od: 24 lis 2010, o 12:29
Myslicie, ze juz pora zaczac nawozic? Moj stoi w ogrodzie, ale zima w tym roku jest dluga u mnie temp do kilku stopni w dzien. Pada czesto, wiec z podlewaniem dalam sobie na wstrzymanie.
Joanna
Ja swojego w tym roku zimowałam w ciemnym, nieogrzewanym garażu, niemniej pilnuję by temp nie spadła tam na minus. No i po raz pierwszy po zimie ma piękne, zielone liście i nie wypuścił mi w trakcie zimy tych brzydkich, wyciągniętych, poskręcanych pędów. Już go wystawiłam przed dom do cienia i jeśli ma być nocny przymrozek to wnoszę do domu na noc.
Pozdrawiam.
mój sagowiec kupiony miesiac temu zaczyna usychac najpierw uschneły młode listki ,zostały 2 liscie które teraz zaczynaja zółkniec i zwijac sie od dołu.
uzywam nawozu do storczyków ,podlewam odstała woda od dołu(wyczytałam ze sagowiec nie lubi od góry)
uzywam nawozu do storczyków ,podlewam odstała woda od dołu(wyczytałam ze sagowiec nie lubi od góry)