Cześć,
sprawdziłbym na Franowie, od razu obok wjazdu na Giełdę Warzywną. Nazywa się to bodajże "Zaopatrzenie ogrodu". W zeszłym roku mieli nawozy Yara więc w tym roku może również. Mam zamiar się tam wybrać jednak nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie. Dam znać jeśli tam zwitam.
Pozdrawiam
Bartek
Wczoraj tam nie mogłem się dodzwonić, ale obawiam się, że to jest centrum ogrodnicze a Yara Bela Extran 27 to nawóz rolniczy. Ale podjadę tam i sprawdzę. Dzięki.
Pozdrawiam,
Piotr
jestem z okolic Poznania i nie mogę nigdzie namierzyć nawozu YaraBela Extran 27
W mojej okolicy niestety nikt nie miał w sprzedaży Yara Extran 27, ale bardzo podobny skład ma nasz rodzimy Salmag, więc zgodnie z zasadą lepszy rydz niż nic zastosowałem u siebie. Nie wiem co na taką zamianę powie Ogrod2000, ale od biedy jest to jakaś alternatywa.
sali
Cześć,
sprawdziłbym na Franowie, od razu obok wjazdu na Giełdę Warzywną. Nazywa się to bodajże "Zaopatrzenie ogrodu". W zeszłym roku mieli nawozy Yara więc w tym roku może również. Mam zamiar się tam wybrać jednak nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie. Dam znać jeśli tam zwitam.
Pozdrawiam
Bartek
Wczoraj tam nie mogłem się dodzwonić, ale obawiam się, że to jest centrum ogrodnicze a Yara Bela Extran 27 to nawóz rolniczy. Ale podjadę tam i sprawdzę. Dzięki.
Pozdrawiam,
Piotr
Czy jak mam zamówiony wertykulator na 27/04 to nie będzie za późno?
Trawa zaczyna sie juz zielenić.
Czytałam tez rożne opinie czy skosic trawnik przed czy po wertykulacji. Z uwagi na długa jesień, ale trochę mokrą trawnik teraz gdzieniegdzie ma 10 cm wysokie źdźbla.
Trawka ruszyła, nawet przymierzam się do pierwszego koszenia w następnym tygodniu, jest jednak małe ale:
Są jak widać place, gdzie trawa niezbyt chętnie wyłazi. Czy to jeszcze się zregeneruje od korzeni? Zabiegi jakie przeprowadziłem do tej pory: wałowanie, lekka wertykulacja, nawóz, dosiewka, przysypanie cienką warstwą piasku. Troszkę mnie to niepokoi szczerze mówiąc...
Czy robić coś szczególnego z tymi miejscami, czy po prostu dać im czasu?
Właśnie mam za sobą... 1500m2 - 1,5 godziny - tylko ja i mój ręczny na kółkach wertykulator Teraz zagoniłam męża aby pozbierał tą sucha trawę na taczke i wywiózł na pole. A ja jak zrobię chłopakom kolację, to zabieram się za UGmax
zakol13 pisze:Trawka ruszyła, nawet przymierzam się do pierwszego koszenia w następnym tygodniu, jest jednak małe ale:
Są jak widać place, gdzie trawa niezbyt chętnie wyłazi. Czy to jeszcze się zregeneruje od korzeni? Zabiegi jakie przeprowadziłem do tej pory: wałowanie, lekka wertykulacja, nawóz, dosiewka, przysypanie cienką warstwą piasku. Troszkę mnie to niepokoi szczerze mówiąc...
Czy robić coś szczególnego z tymi miejscami, czy po prostu dać im czasu?
Teraz po dosiewce to w ogóle trzeba dać trochę czasu, nie zapomnij podlewać. Temperatura jeszcze nie najlepsza do kiełkowania, ale powinna wreszcie wzejść. A z tych miejsc przerzedzonych powinna trawa się dogęścić. Nie wiadomo natomiast, jak będzie z tymi zupełne łysymi.
brak kiełkowania ma kilka przyczyn. Po pierwsze trzeba ziarno przysypać np. piaskiem, po drugie regularnie podlewać, bo bez wilgoci nie wykiełkuje, a po trzecie jeszcze jest chłodno, a na pewno było względnie zimno przez ostatnie 2 tygodnie, szczególnie w nocy, co też nie sprzyja kiełkowaniu. Poszczególne odmiany kiełkują w różnym czasie, bywa że i 3 tygodnie. Teraz podsumuj do kupy co było zrobione i czy spełniło warunki kiełkowania.
Jestem nowym użytkownikiem forum i prześledziłem cały wątek o trawniku po zimie. Znalazłem ciekawy post autorstwa ogród2000, dotyczący zadawania nawozów płynnych, przez automatyczny system nawadniania trawnika. Z racji posiadania 12 arowgo trawnika koło domu, chciałbym ułatwić sobie trochę jego nawożenie. Trawnik w chwili obecnej jest po wertykulacji i zgrabieniu. Następnie planuję zasilenie go nawozami w płynie Plonvit Nitro+Faster+chelat Fe. I tu pytanie skierowane do użytkowniaka ogród2000. Czy jest to skuteczna metoda nawożenia trawnika? Czy warta angażowania dodatkowych urządzeń (dozownik płynów Dosatron - w moim przypadku)? Zakładam, że trzeba bardzo dokładnie obliczyć ilośc wody podawaną przez zraszacze na jakąś powierzchnię trawnika i w odpowiedni sposób zaaplikować dawkę nawozu?