Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki
U mojego fikusa też był wosk i myślałam, że to jest przyczyną nierośnięcia rośliny. Osiągnął wysokość prawie 40cm i zatrzymał się na kilka lat "w rozwoju". Skończył na kompoście.
Pozdrawiam, Ania.
-
- 50p
- Od: 31 paź 2011, o 17:56
Pozwólcie, że odświeżę temat. Mój fikus zaczął ostatnio strasznie gubić liście, żółkną i odpadają. Dziś jednemu się przyjrzałem i znalazłem to http://i.imgur.com/HIPhDS7.jpg . Co to za paskudztwo? Szkodniki go dopadły?
To tarczniki. Przede wszystkim należy je usunąć wacikiem zwilżonym w spirytusie i zastosować jakąś chemię. Ja też z nimi co jakiś czas walczę.
Moje roślinki
Karolina
Karolina
-
- 50p
Jest problem Tarczniki dopadły go po całości niemal, 85% gałązek młodych, miękkich jest nimi oblepiona...
http://i.imgur.com/o99YPur.jpg
Wolne od tego wszystkiego są tylko zdrewniałe części. Czy tarczniki urzędują też w ziemi, korzeniach? Jeśli nie to może dało by rade go wykastrować do oporu i liczyć na to, ze pości nowe pędy.
http://i.imgur.com/m1U3gTP.jpg
Tak wygląda na chwile obecną. Nie wiem czy to warto ratować Nie chce też żeby rozplęgło się po domu!
http://i.imgur.com/o99YPur.jpg
Wolne od tego wszystkiego są tylko zdrewniałe części. Czy tarczniki urzędują też w ziemi, korzeniach? Jeśli nie to może dało by rade go wykastrować do oporu i liczyć na to, ze pości nowe pędy.
http://i.imgur.com/m1U3gTP.jpg
Tak wygląda na chwile obecną. Nie wiem czy to warto ratować Nie chce też żeby rozplęgło się po domu!
-
- 50p
Dobra... powycinałem co najgorsze, reszte przeczyściłem denaturatem. Pewnie i tak wszystkich nie zdjąłem... Po denaturacie wymyłem go płynem do naczyń (jeszcze trochę robactwa strąciłem) i teraz suszy się na balkonie.
Zostało kupić jakieś tabletki do gleby czy inne pałeczki oraz obejrzeć wszystko co było w pobliżu fikusa czyli kilkunastoletnie kaktusy... Mam nadzieje, że to zwalczę skutecznie.
Zostało kupić jakieś tabletki do gleby czy inne pałeczki oraz obejrzeć wszystko co było w pobliżu fikusa czyli kilkunastoletnie kaktusy... Mam nadzieje, że to zwalczę skutecznie.
Dobrze, według mnie zawsze warto ratować roślinę. W którymś wątku też ratowałam mojego beniaminka, który cierpiał na inną przypadłość i wyglądał tragicznie, zgubił wszystkie liście, ale odbił, wypuścił nowe i teraz bardzo dobrze mi rośnie
Moje roślinki
Karolina
Karolina
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fikus beniamin
Witam ,mam problem z fikusem beniaminkiem 'zrzuca liscie a u nasady listka zauważyłam jakby bialy zel szkodnikow i robactwa nie widziałam a roslinka traci liscie w zastraszajacym tempie niestety nie moge wstawic fotki bo z tel bo komp mi siadł
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fikus beniamin
Aniu nie przejmuj się 'białym żelem' na liściach.
Te białe kulki to efekt normalny.
Fikus wydala nadmiar wody, wraz z niewielką ilością rozpuszczonych w nim soli mineralnych ...
Co wskazuje iż Twój beniamin jest przelewany a konsekwencją tego jest żółknięcie lub nie ale na pewno opadanie liści.
Te białe kulki to efekt normalny.
Fikus wydala nadmiar wody, wraz z niewielką ilością rozpuszczonych w nim soli mineralnych ...
Co wskazuje iż Twój beniamin jest przelewany a konsekwencją tego jest żółknięcie lub nie ale na pewno opadanie liści.
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fikus beniamin
Krysiu ślicznie dziękuje będe mniej podlewać
- kwiatulek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 cze 2011, o 19:09
Re: Benjaminek
Witajcie,
po mojej długiej nieobecności na forum i po tym jak mimo pielęgnacji padło mi kilka kwiatków - nabyłam benjaminka (małą miniaturkę kinky).
Jak o niego dbać by mi nie padł?
Niestety okna nie mam od wschodu. Bardzo ciepło mam w mieszkaniu temp. latem dochodzi do 30 stopni. Czy jest szansa na jakiekolwiek kwiatki w tak dusznej kawalerce? Poza zielistką i paprotką - rosną znakomicie
Mam też fitonie. Nowy nabytek.
Przeczytałam że benjaminek gubi liście z przyczyn:
a) Fikus benjamina gubi liście, jeśli stoi za daleko od okna. Roślina ta lubi stanowiska słoneczne, jednak źle rośnie w pełnym słońcu na południowym oknie.
b) Fikus benjamina gubi liście, jeśli często go przestawiamy. Nie lubi przeprowadzek, dlatego niedługi czas po przyniesieniu go ze sklepu może stracić trochę liści. Nie bójmy się, gdyż szybko się zadomowi na nowym miejscu i wytworzy masę nowych przyrostów.
c) Fikus benjamina gubi liście, jeśli jest mu za zimno. Jest bardzo wrażliwy na przeciągi, dlatego nie powinno się go stawiać przy uchylnym oknie i w przedpokoju, gdzie często otwierane są drzwi. Optymalna temperatura dla fikusa benjamina to 20 - 24 ?C, nie powinna ona nigdy spadać poniżej 13 - 15 ?C. Fikus także gubi liście, gdy stoi w zbyt bliskim sąsiedztwie kaloryfera. (Nie dotyczy - kaloryfer jest wyłączony)
d) Fikus benjamina gubi liście, jeśli ma za mokro lub za sucho. Podlewanie fikusów to sztuka. Nie można tego robić zanim powierzchnia ziemi wokół rośliny lekko nie przeschnie. Rośliny lubią umiarkowane podlewanie, tak aby podłoże w doniczce zawsze było lekko wilgotne.
Co zrobić by nie tracić rośliny - mam ją w domu od 5 dni i gubi liście!
Pozdrawiam,
kwiatulek
po mojej długiej nieobecności na forum i po tym jak mimo pielęgnacji padło mi kilka kwiatków - nabyłam benjaminka (małą miniaturkę kinky).
Jak o niego dbać by mi nie padł?
Niestety okna nie mam od wschodu. Bardzo ciepło mam w mieszkaniu temp. latem dochodzi do 30 stopni. Czy jest szansa na jakiekolwiek kwiatki w tak dusznej kawalerce? Poza zielistką i paprotką - rosną znakomicie
Mam też fitonie. Nowy nabytek.
Przeczytałam że benjaminek gubi liście z przyczyn:
a) Fikus benjamina gubi liście, jeśli stoi za daleko od okna. Roślina ta lubi stanowiska słoneczne, jednak źle rośnie w pełnym słońcu na południowym oknie.
b) Fikus benjamina gubi liście, jeśli często go przestawiamy. Nie lubi przeprowadzek, dlatego niedługi czas po przyniesieniu go ze sklepu może stracić trochę liści. Nie bójmy się, gdyż szybko się zadomowi na nowym miejscu i wytworzy masę nowych przyrostów.
c) Fikus benjamina gubi liście, jeśli jest mu za zimno. Jest bardzo wrażliwy na przeciągi, dlatego nie powinno się go stawiać przy uchylnym oknie i w przedpokoju, gdzie często otwierane są drzwi. Optymalna temperatura dla fikusa benjamina to 20 - 24 ?C, nie powinna ona nigdy spadać poniżej 13 - 15 ?C. Fikus także gubi liście, gdy stoi w zbyt bliskim sąsiedztwie kaloryfera. (Nie dotyczy - kaloryfer jest wyłączony)
d) Fikus benjamina gubi liście, jeśli ma za mokro lub za sucho. Podlewanie fikusów to sztuka. Nie można tego robić zanim powierzchnia ziemi wokół rośliny lekko nie przeschnie. Rośliny lubią umiarkowane podlewanie, tak aby podłoże w doniczce zawsze było lekko wilgotne.
Co zrobić by nie tracić rośliny - mam ją w domu od 5 dni i gubi liście!
Pozdrawiam,
kwiatulek
Pozdrawiam serdecznie, kwiatulek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
e) Fikus benjamina gubi liście, gdy ma nieproszonych lokatorów, czyli najczęściej przędziorki.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- kwiatulek
dzięki, tych nieproszonych już znam, ale przyniosłam go z kwiaciarni tydzień temu...
- kwiatulek
Mam nadzieję że pomożecie. Mój Fikus (Kinsky) ma takie krkopki na liściach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/150 ... 4a708.html
Co to jest i jak pomóc. Bluszcz ratuję sama - też do tej pory nie otrzymałam porady tutaj. Mam nadzieję że otrzymam odpowiedź.
Pozdrawiam,
kwiatulek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/150 ... 4a708.html
Co to jest i jak pomóc. Bluszcz ratuję sama - też do tej pory nie otrzymałam porady tutaj. Mam nadzieję że otrzymam odpowiedź.
Pozdrawiam,
kwiatulek