Problem z iglakiem
Problem z iglakiem
Witam, mam problem ze starym wielkim cisem. Odziedziczyłam po teściowej ogródek i próbuję z nim zrobić "coś" aby było więcej przestrzeni i miejsca dla dzieci. Najwięcej rozmyślań poświęcam staremu, wielkiemu (ok 6m) cisowi. Najchętniej bym go wycięła, bo zasłania mi piaskownicę i moim zdaniem jest paskudny, ale teściowa namawia mnie na przycięcie, formowanie, ukształtowanie... wiadomo, 20-letni krzew jest jednym z dorobków życiowych teściów
Gdyby był jeden gruby pień to bym ścięła i postawiła na pniu lampę solarną, ale w tym krzewie jest mnóstwo gałęzi już od samej ziemi. Dodam, że jest przeżedzony i ma dużo brązowych gałązek. Więc naprawdę nie wiem co z nim zrobić.
A więc... pomożecie...?
to nie zdj mojego cisa, ale ten jest bardzo podobny
Gdyby był jeden gruby pień to bym ścięła i postawiła na pniu lampę solarną, ale w tym krzewie jest mnóstwo gałęzi już od samej ziemi. Dodam, że jest przeżedzony i ma dużo brązowych gałązek. Więc naprawdę nie wiem co z nim zrobić.
A więc... pomożecie...?
to nie zdj mojego cisa, ale ten jest bardzo podobny
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z cisem
Po pierwsze nie wycinaj! Suche gałęzie wytnij a resztę przytnij. Możesz uformować walca lub jajko.
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cis wspaniale reaguje na cięcie, do tego nawożenie i może z niego być wspaniała ozdoba ogrodu jak już zrobisz z nim to "coś"
Pozdrawiam Piotr
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg mnie cis ma piękny, naturalny pokrój i raczej nie trzeba z nim nic robić, tylko dostrzec jego urok. Co najwyżej lekko zebrać odstające gałązki, wyciąć lub nawet wyrwać to co w środku jest suche.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Do usunięcia.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak usunąć dziada paskudnego, ale na jego miejsce cisa jak ze zdjęcia
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie jest cis i nie jest to "tuja" tylko jałowiec , wysechł w zimę.
Rzeczywiście na jałowiec wygläda, ale nie wröżę mu nic dobrego.... marnie rokuje....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Ten jałowiec nie wysechł tylko jest zaatakowany przez szkodnika, ale oczywiście zima przyczyniła się do wysuszenia zaatakowanych części.Najlepiej spalić.