Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Dancysia pisze:Kasiu, a jak z nasionami tej albinoski? Miałaś swoje czy z FS ? Ciekawa ta odmiana.
Nasiona kupiłam kilka lat temu z FS. W tym roku siałam przeterminowane (12/2010):lol: i na 6 wysianych wzeszło 5. Nie zbieram nasion z dyniowatych, bo lubię wiedzieć co mi wyrośnie ;:3 A cukinia przepyszna. Na surowo smakowała mi jedynie bardziej okrągła Nizza, ale tylko kiedy była wielkości piłeczki tenisowej.
Kasia
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hmm... ciągle piszecie o jedzeniu cukini na surowo - a ja nigdy w życiu nie próbowałam. Czy na surowo je się specjalne odmiany, czy każdą tak można? Nie jest dla Was cierpka?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
ganio4
1000p
1000p

Post »

Każdą można, ale najsmaczniejsze są młode, nie za młode, trzeba wyczuć ;:3 Można pokroić do sałatki w plasterki, jak ogórka, można, jak zainspirowała mnie jedna forumowa koleżanka, zetrzeć na tarce i dodać do surówki z kapusty, możliwości dużo....
ale ja najchętniej zjadam cukinię prosto z krzaka wytartą o fartuszek ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Jakie odmiany siejecie w tym roku albo już wysialiście ?
U mnie na pewno pojawi się Soraya i Atena Polka. :wink:
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Awatar użytkownika
jardinera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2013, o 13:47

Post »

kupilam eksperymentalnie cukinie eight ball F1, chcialam wczesniej podkielkowac ale nic z tego nie wyszlo wiec teraz prosto do pojemniczkow :)
drugi rocznik ogrodowego warzywnictwa :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wysiałam Lungo Bianco i Striato D'Italia, szczególnie polecam tę pierwszą.
Wg mnie dyniowate lepiej wschodzą posiane do ziemi w kubeczku, w ubiegłym roku próbowałam tego sposobu i straciłam sporo cennych nasion.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Ja będę siała w tym roku pierwszy raz Tonda chiara di Toscana. Nie miałam jeszcze nigdy okrągłych, ciekawe jakie będą :tan Może ktoś z was już miał?
A zna ktoś z was Cocozelle von Tripolis? Czy to to samo co Courcourzelle? Moja mama miała w zeszłym roku Courcourzelle i miała tyle cukinii z 3 krzaków, że obdarowawała każdego, czy chciał czy nie ;:306
Pozdrawiam
Ewa
ganio4
1000p
1000p

Post »

aria pisze:Wysiałam Lungo Bianco i Striato D'Italia, szczególnie polecam tę pierwszą.
Lungo Bianco to moja ulubiona cukinia ;:3 W zeszłym roku surową, pokrojoną w kostkę zalałam gorącym sokiem pomidorowym i jeszcze chwilę pasteryzowałam w piekarniku. BYła pyszna i nadal pozostała krucha.
Kasia
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

Gdzie kupujecie nasiona cukinii odm. Lungo Bianco? W lokalnych sklepach ogrodniczych nie znalazłam takowej, w marketach też. Czy można je spotkać w którymś z hipermarketów z działem ogrodniczym?

PS. Wiem, że można je kupić przez internet, jednak wolałabym w tym roku nie zamawiać już więcej nasion... :roll:
ganio4
1000p
1000p

Post »

Ja ją widziałam tylko w sklepie wysyłkowym Franchi S. i na Allegro.
Kasia
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Posiałam po raz pierwszy cukinie Odmiana: Astra Polka
Z rozsady najlepiej wysadzać do gruntu po 15 maja. Czy z rozsady cukinia się uda czy najlepiej posiać wprost do gruntu?
Czy do gruntu mogę jeszcze wsiać cukinię?

Obrazek
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

możesz zrobić rozsadę i wysadzić po zimnych ogrodnikach a do gruntu możesz też siać do końca maja na pewno da plon
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

arty pisze:możesz zrobić rozsadę i wysadzić po zimnych ogrodnikach a do gruntu możesz też siać do końca maja na pewno da plon
Dziękuje Tomasz :) za odpowiedz.
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja siałam w ostatnim tygodniu czerwca (do kubeczków bo pewniejsze i równiejsze wschody ) i miałam owoce od ok. 15 sierpnia. Bardzo mi smakowały aż do przymrozków.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
anestle
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sty 2012, o 16:03

Post »

Teraz jest chyba najlepszy moment na siew na rozsady. Co roku pakuję nasionka do większych jogurtowych kubeczków właśnie po 20 kwietnia(pod szklarnią). Dyniowate lubią wysokie temperatury w czasie wschodów i przy wysokiej temperaturze również wysoka wilgotność wtedy wschodzą bardzo szybko, ale przy niskich temperaturach i dużej wilgotności nasionka lubią zagniwać. Rozsada nie lubi uszkadzania systemu korzeniowego, dlatego po jednej roślinie na kubek, po połowie maja sadzonki puszczaj drugą parę liści właściwych i są wysadzane do gruntu. Zbiory już w czerwcu.
Pozdrawiam Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”