Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Witam wszystkich. Jestem na forum nowa, jednak podczytuję je od zeszłego roku kiedy to z wakacji w Hiszpanii przywiozłam sobie piękną bugenwillę. Przetrwała ona drogę autokarem w walizce (kosztem paru ciuszków;))) Po przyjeździe opadły przykwiatki ale opuściły się na nowo. Po przezimowaniu już w lutym zaczęła wypuszcząc piękne listki. Gdy wzięłam ją do ciepłego i rozpoczęciu nawożenia listki zaczęły się robić wiotkie i odpadać. Proszę o pomoc, jaki może być tego powód. Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stresa dostała.Dojdzie do siebie.Moja biała też tak ma.Ma 3 lata i jeszcze nie kwitła.Kupiłem ją z litości na wyprzedaży bo była w tragicznym stanie.Może w tym roku sie postatara.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napiszcie proszę jak rozmnożyć Bugenwillę. Czytałam, żeby robić to w kwietniu i ciąć zdrewniałe gałązki, ale jak bardzo zdrewniałe Moja ma króciutkie pędy na dwu-letnich gałązkach i wyrosłe przez zimę długie nowe pędy. Czy ciąć te dwu-letnie, czy też młode, ale blisko nasady I czy przyciąć całą Bugenwillę, bo u was widziałam mocno przycięte
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co utniesz, złamiesz w lato wsadż byle gdzie. Mnogo nowych.Bez ukorzeniaczy hormonów itd. Byle ciepło i nie pełne słońce.Rozdawać będziesz z wielką przyjemnością
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
W jakich warunkach ją zimowalaś Jolu,że tak doskonale wygląda?
- jode22
Stała na parapecie okiennym w garderobie, w temperaturze 12-15 st. Grzejnik wyłączony, tylko światła mało, bo okno co prawda zachodnie, ale wychodzi na pół-studnię. Po opadnięciu liści jesienią zaraz zaczęły wyrastać nowe, bladziutko zielone. Dzisiaj ją przycięłam, przesadziłam w trochę większą doniczkę i postawiłam w cieplejszym pokoju przy oknie balkonowym. A ucięte kawałki powsadzałam w ziemię - zobaczymy czy się ukorzenią .
Wystawiliście już swoje na zewnątrz? Moje stoją od kilku dni przed domem, ale dziś jest 10 stopni i boję się czy dla nich nie za zimno. Ostatnio były ciepłe noce i nie wstawiałam ich do domku, ale teraz zastanawiam się czy jednak nie jest to dla nich szok takie niskie temperatury.
Pozdrawiam.
- jode22
Moja od wczoraj stoi na zabudowanym balkonie. Wcześniej nie wystawiałam, bo było za dużo słońca i bałam się, że poparzy te bladziutkie delikatne listki. A tak, to się zahartuje . Trzeba tylko śledzić prognozy pogody i jak by miało być w nocy poniżej 2 st. to będę wstawiać na noc do domu.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ja jeszcze nie wystawiam. Boję się, że będę musiała biegać z nimi tam i z powrotem.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Witam moi drodzy potrzebowałbym kilka rado odnośnie moich Bugenwilli bo coś dziwnego ich dopadło. Kupiłem je tydzień temu na allegro i od tamtej pory kiedy je otrzymałem cały czas mam je na parapecie na oknie wschodni, ponieważ nie mam z południowej strony okien w moim pokoju. Zauważyłem ostatnio że coś dziwnego zaczęło się dziać z liśćmi tj. wyglądają jak by były popalone? Poniżej załączam zdjęcia jak to wygląda i proszę o pomoc.
- jode22
Mi to wygląda na przyschnięcia i uszkodzenia w transporcie. Jak nowe przyrosty są zdrowe, to nie ma się co martwić .
Nic im nie będzie ;)
Wyglądają normalnie
Wyglądają normalnie
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak jak Jola i Ewa stwierdziły, ja też tak sądzę.
To uszkodzenia mechaniczne. Początkowo są niewidoczne, dopiero później brązowieją.
A jakie masz kolory?
To uszkodzenia mechaniczne. Początkowo są niewidoczne, dopiero później brązowieją.
A jakie masz kolory?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis