Nie podlewaj ich nawet przez tydzień, na pewno im to nie zaszkodzi a może pomóc.Nalot pisze: teraz postanowiłam je nawadniać 2 razy w tygodniu
Paula
Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewać trzeba dopiero wtedy, gdy ziemia z wierzchu jest wyraźnie sucha
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój 1 pomidorek powywijał listki do góry ,zrobiły się prawie rurki ,co to może być?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
To też jest trochę złudne, na zdjęciu niżej wierzchnia warstwa jest kompletnie suchajode22 pisze:Podlewać trzeba dopiero wtedy, gdy ziemia z wierzchu jest wyraźnie sucha
Ta sama doniczka - widać, że wewnątrz bardzo dużo wilgoci, te 'białe' ślady to właśnie to (zdjęcie trochę przekłamuje, bo normalnie to wygląda jak rosa).
moim zdaniem podlewać trzeba, gdy doniczka jest wyraźnie lekka, i podlewać z umiarem. Najgorsze jest podlanie na maksa takich korzeni bo zaczynają się dusić. A jeszcze jak im zimno będzie w nogi to same kłopoty
Z podlewaniem jest jak z jazdą na rowerze.
Trzeba się po prostu nauczyć.
Tak na marginesie małe pytanie. Zapewne wielu uprawiających na parapecie rozsadę pomidorów ma w domu kwiatki doniczkowe. Czy te kwiatki w doniczkach tez podlewacie codziennie ?
Trzeba się po prostu nauczyć.
Tak na marginesie małe pytanie. Zapewne wielu uprawiających na parapecie rozsadę pomidorów ma w domu kwiatki doniczkowe. Czy te kwiatki w doniczkach tez podlewacie codziennie ?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Ja chyba się nauczyłem ,dosłownie raz na tydzień kapnę troszkę ale tylko troszkę odstanej wody.
Dzięki za pomoc, w takim razie nie podlewam ich aż do soboty, może jeszcze nie jest dla nich za późno
Pozdarwiam
Pozdarwiam
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o poradę.Poradzcie mi jakie pomidory do gruntu byłyby najlepsze.Mam ogrudek w łakach.2 lata temu zalożyłam sobie folie i wsadziłam pomidory-kupiłam gotowe krzaki i kilka kupiłam do gruntu.Powiedzcie mi prosze jaka była przyczyna ,że nie doczekałam się żadnego pomidora.Kwitły obficie,a pod folią wyrosły do samego sufitu i też miały dużo kwiatów.Ale niestety gdy kwiat odpadł to pod nim nic nie było.Co robię nie tak Mieszkam na wsi więc chciałabym je mieć.
Monika79 przyczyn może być dużo... U mnie w zeszłym roku w lipcu opadały wszystkie kwiaty z powodu zimna. Kiedy się w końcu ociepliło owocowały całkiem normalnie. Pod folią mógł być u ciebie też problem z zapyleniem kwiatów. Jeżeli nie masz przewiewu powietrza, to krzakami trzeba potrząsać, bo inaczej się nie zapylą.
A krzaki były zdrowe?
A krzaki były zdrowe?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak zdrowe.Nawet sasiadka mowi do mnie ty to musisz miec pomidory bo widać przez folie piękne krzaki.Spróbuje w tym roku jeszcze raz czy mi się uda.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałaś pewnie za gorąco i kwiaty opadały. Lub szara pleśń je zaatakowała. Przeszedłem to.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Moje padają,omdlewają,nie rosną,co rusz pojawia sie pleśń
Wkurzyłam sie i wystawiłam je wczoraj na dwór przykryte butelką-jakos otrzeźwiały jak je wiaterek smagnął.Na noc je zostawiłam tylko okryłam agro:)
Idę zaraz zobaczyć ,odkryć-pogadać z nimi;)To ich ostatnia szansa
Wkurzyłam sie i wystawiłam je wczoraj na dwór przykryte butelką-jakos otrzeźwiały jak je wiaterek smagnął.Na noc je zostawiłam tylko okryłam agro:)
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ostatnia szansa to jaasma pisze:Moje padają,omdlewają,nie rosną,co rusz pojawia sie pleśń
Nie przekreślaj od razu Twoich pomidorków.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
A moje prawie wszystkie padły...nigdy nie mialam czegoś takiego. Ale na szczęście sialam w dwóch turach, te drugie żyją i mają sie dobrze. Tyle że to inne odmiany. Dosiałam w niedzielę kilka odmian ale nie wiem czy coś z tego jeszcze będzie. Ale nie poddaje się...
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Krystyna551 strasznie to przykre. Napisz co straciłaś i może ktoś z Twojego rejonu Cię wesprze. Przecież każdy ma sadzonek więcej niz potrzebuje. Ja bym Ci dała ale za daleko ...