Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

basiabar, ja mam w piwnicy przechowane kilka karp, które wysadzę końcem kwietnia. Ale i tak sieję więcej :)
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Witam!Trafiłam na ten wątek w poszukiwaniu dalszych instrukcji odnosnie posianych pierwszy raz w zyciu dalii ;:138 .I juz się cieszę.Moje dalie mają ok 5cm wys i mają kolejne listki,moze ktos mi podpowie co dalej a oprocz tego pędzę na początek wątku po więcej informacji :tan .Oczywiscie ze tu wrocę ;:65
Marianna
blondinez
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się jeszcze zastanawiam czy nie wysiać pomponowej.. Mam prawie same niskie kwiaty posiane, więc coś wyższego by się pewnie przydało.
miisia ;:7 Jak pewnie doczytasz, pasowałoby je uszczyknąć. Poza tym podlewać, dokarmiać i patrzeć jak rosną :)
Pozdrawiam, Agnieszka
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Agnieszko przeczytałam całosc :heja .Jaki ogrom wiedzy taki wątek zawiera,wielkie dzięki tym ktorzy dzielą się swoimi mądrosciami.Apetyt rosnie i jutro juz jestem w sklepie po nową odmianę.Sprawdziłam swoje,mam dalie zmienną i dalię mix, ktorą dostałam z akcji wymiany nasion i tu wdzięcznosc dla Szarotki66 ;:196 .Dalie to przepiękne kwiaty, radosne,kolorowe . :tan
Marianna
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

A ja się zasmuciłam. Dzisiaj doglądając swoich dalii niechcący połamałam kawałek łodyżki. Akurat u tej uszczykniętej, która tak ładnie mi rosła ;:144 Zawsze mi coś wypadnie z łapek albo coś zepsuję... Ale na szczęście mam jeszcze kilka innych dalii :twisted:
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Oj, Ogoonku, na pewno tak nie jest, że zawsze Ci coś z łapek wypadnie ;:7 . Ot, zdarza się czasem.

Ja mam podobne pytanie, co Basia. Mam siewki ok. 10 cm, które na razie rosną razem w doniczkach o średnicy 10 cm. Mam już je wsadzać pojedynczo do większych donic, czy mogę jeszcze poczekać aż podrosną? Kiedy im się robią większe "pietruszki" tzn. karpy? Bo podobno te karpy wrastają jedne w drugie. No i właśnie tego chcę uniknąć i posadzić osobno w odpowiednim czasie. A że po raz pierwszy bawię się z daliami, to nie wiem.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdallena, wrastają na siebie, później jest problem z rozdzieleniem. Niekiedy takie ładne karpy trzeba porozrywać i już takie ładne nie są :roll: Tak jak odpisałem wcześniej basiabar, karpy dorastają do średnicy 20 cm, mogą więcej, ale to się rzadko zdarza. Czyli rozstaw 30-40 cm wystarczy.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Magda, a ile sztuk rośnie w jednej doniczce 10 cm? Bo jak 4-5, to jeszcze mogą porosnąć, a jak więcej, to ja bym porozsadzała. Zresztą, najlepiej jest pikować, gdy raczej są mniejsze niż większe.
Jedna moja Maxime zaczyna wystawiać kiełek :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Dzięki za odpowiedzi ;:196 W tych małych doniczkach mam po dwie siewki. Poczekam zatem aż trochę podrosną i wsadzę do większych donic. Kurcze, trochę przesadziłam z ilością dali..... ;:oj
blondinez
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 13:36

Post »

Ja przesadziłam z większością wszystkich kwiatów.. Trzeba będzie jak śnieg zejdzie nową rabatę szykować albo po sąsiadach się przelecieć i ich uszczęśliwić :wink:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

A ja przegapiłam, miałam dalie mignon na innym parapecie i powyrastały mi takie długie, chude, leżące. I co teraz? Najchętniej wsadziłabym je od odrazy do gruntu. Może się coś takiego udać?
Dorota
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37

Post »

wsadź je do gruntu i ja też zawsze uszczykuję za pierwszą parą listków właściwych i w ten sposób ładnie się rozkrzewiają (tylko ja robię to wcześniej i dlatego mi nie wybujają one) a więc radziłbym i Tobie tak zrobić i czekać i mieć nadzieję że coś z nich będzie
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Czy już można wysadzać dalie do gruntu (takie siane z nasion)?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyganka77, można. Ale trzeba spełnić warunek - w razie zagrożenia przymrozkami zakryć włókniną.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Ok.
Robi się ciasno na parapetach i zastanawiam się, co mogłabym już wysadzić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”