Kaktusy początkujacego hodowcy - epti

ODPOWIEDZ
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy początkujacego hodowcy - epti

Post »

Henryczku, są czaderskie!!!Ta M.duwei to najbardziej mi do gustu przypadła. Bo tak sobie myślę,że kwiatki kwiatkami ( krowie placki mają spektakularne kwitnienia, lobivki też, echinopsiski to bija rekordy ) ale jako blokers przez większą część roku patrze na nie ozdobione kaktusy - i muszą być ładne. Ostatni raz tak się cieszyłam z prezentu jak dostałam rower "jubilat" na komunię :D Z tym rowerem to juz inna historia - zawsze byłam kurduplem i jak mi tego jubilata sprezentowali to nie mogłam jednocześnie siedzieć na siodełku i dotykać pedałów ;:oj A czasy to były takie, że się nie dobierało roweru do dzieciaka tylko brało co było. A wtedy akurat był "Jubilat" ... takie "Wigry3" na ten przykład było nieco mniejsze, no ale nie dowieźli :D Jak ktoś pamięta te rowery to wie o czym pisze. Tera to czasy inne, jak sobie sprawialiśmy nowe rowerki to ramę xs zamówiłam ( jako że pozostałam kurduplem)
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

M.duwei to najbardziej mi do gustu przypadła
Bo to bardzo ładna i urokliwa roślina. Też kiedyś należała do moich ulubionych. Nieduża, zwarta, ładnie kwitnie... Do tego nie jest kłopotliwa w uprawie. Tylko ją lubić. :)
Jak ktoś pamięta te rowery to wie o czym pisze.
Pamiętam te czasy. I dużo dawniejsze, niestety. :wink:

Może jesteś niedużego wzrostu (nie wiem, nie widziałem, z opisu trudno to dopasować) ale pisać potrafisz dużo, dobrze, ciekawie. Więc nawet jak nie ma wiele zdjęć to i tak warto tu zaglądać. Tak trzymaj. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

epti pisze:Miałam nie kupować więcej kaktusów, absolutnie żadnych . Wiem, że mam słaba silną wolę i wczoraj się złamałam, ale jak dziś dostałam to się chyba nie liczy?
Justyś pewnie, że się nie liczy a szczególnie dlatego, że jedna z darowanych to mammillaria duwei ;:108
Mają coś w tych swoich pierzastych cierniach takiego, że mimo wewnętrznego głosu który mówi a czasem nawet ryczy głośno ;:14
- No po co ci kolejna, masz już(odpowiednio) 2...3...4...
;:131 następna rezydentka wędruje ze mną do domu ;:131
Duże brawa dla Twoich nowych "dostańców" ;:138
Mammillaria marksiana obiecuje ładny wianuszek.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justyna, u Ciebie to można boki zrywać :lol: Mammamija ;:306 Brawa dla Twojego M.
Duwejka śliczna, ona nawet nie potrzebuje kwiatów, żeby zachwycać. Niektóre rośliny tak mają, są po prostu urocze same w sobie.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Okazuje się, że nawet historię pozyskania rośliny można napisać tak, że się to ciekawie czyta :) Ciekawie i z uśmiechem na twarzy, bo poczucie humoru i umiejętność pisania masz na odpowiednim poziomie :wink: Nowości super! Moją faworytką jest Mammillaria duwei :) Jak kiedyś ją spotkam to nią nie pogardzę :lol:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12

Post »

Dziękuje wszystkim pięknie.
Mateusz, tą Duwejkę Stary przytachał z Obiaka - zajrzyj no chłopie na Okulickiego, może i na śląskie trafiły :D

Sluchajcie, te marketowe nowinki to na razie pod kloszem trzymam. Ale zastanawiam się czy mogę zostawić na noc na balkonie moje staruchy...
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odwiedziłem OBI ale M. duwei tam nie zastałem :) Zabrałem sobie do domu M. elongata, bo szukałem jej od pewnego czasu :) Znaleźć ją łatwo ale zależało mi na kupnie takiej z brązowymi cierniami dlatego... Kupiłem sobie z białymi :D
Moje wszystkie kaktusy siedzą na balkonie i jak na razie się cieniują. Na noc je zostawiam, bo nie chce mi się tego nosić. Biorę do domu tylko te ciepłoluby :) Wczoraj temperatura spadła w nocy do 4,5*C u mnie ale po roślinach nie widzę, by na którejś zrobiło to jakieś wrażenie :) Może dlatego, że siedzą o "suchym pysku" :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na zewnątrz tylko te, które ze strychu zjechały, czyli takie na których -5 nie zrobi wrażenia.
U Ciebie na pewno cieplej, średnia różnica w temperaturze pomiędzy stolicą a mną to 2-3 stopnie mimo,że mieszkam tylko 20 km na północ od Warszawy.
Poza tym Twoja miejscówka to balkon i tak jak doczytałam zabudowany, nie znalazłam- częściowo czy całkowicie?
Ja bym tam wstawiła jakiś termometr i zobaczyła jak tam ciepło/zimno jest nocą.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balkon nie jest zabudowany :) Nie ma na nim nawet barierki :D Są za to ciemne płytki, które bardzo się nagrzewają za dnia i przez jakiś czas utrzymują wyższą temperaturę. Mam zewnętrzny termometr (a raczej przekaźnik stacji pogodowej) na północnym oknie, który jak na razie najniższą temperaturę jaką wskazał to 4,5*C. Po roślinach nie widzę by jakoś odchorowały taką niską temperaturę. Dzisiaj pierwsze lekkie podlanie, więc mam nadzieję, że zdążą przeschnąć do wieczora by przetrwać zapewne kolejną chłodną noc :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abaddon1986 pisze:Balkon nie jest zabudowany :) Nie ma na nim nawet barierki :D Są za to ciemne płytki, które bardzo się nagrzewają za dnia i przez jakiś czas utrzymują wyższą temperaturę. Mam zewnętrzny termometr (a raczej przekaźnik stacji pogodowej) na północnym oknie, który jak na razie najniższą temperaturę jaką wskazał to 4,5*C. Po roślinach nie widzę by jakoś odchorowały taką niską temperaturę. Dzisiaj pierwsze lekkie podlanie, więc mam nadzieję, że zdążą przeschnąć do wieczora by przetrwać zapewne kolejną chłodną noc :)
Mati, ja starałam się odpisać na pytanie Justyny tylko cytat mi się jakoś zgubił ;:7
Drugi to już raz udało mi się coś pokręcić :oops:
U Ciebie to faktycznie "cieplutko" musi być latem jak się ta podłoga nagrzeje w pełnym ;:3
Wszystkie napoisz czy tylko wybrańców :?:
U mnie przez kilka ubiegłych nocy to raczej bliżej 0 było i to nie koniecznie z tej dodatniej strony skali termometru.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe mała pomyłka ale co tam :D Niech ludzie wiedzą jaki mam balkon :lol: Wszystkim kapnąłem trochę wody. Dzisiaj taka pogoda, że raczej zdążą dobrze podeschnąć do nocy :) Obecnie mam 24.7*C w cieniu :)
A płytki latem nagrzewają się tak, że nie sposób po nich chodzić... Można na nich jajka sadzone robić :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

:shock: :shock: :shock: Aż tyle masz na termometrze :?:
U mnie wieje jak by się ktoś powiesił :;230 i za ciepło też nie jest :wink:
A słońce to chyba wyjechało gdzieś :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Wyjechało na Śląsk, w końcu :D U mnie nawet teraz na termometrze 20*C. W nocy ok 10. Chciałoby się powiedzieć, prawie idealnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”