Kaktusy początkujacego hodowcy - epti
Re: Kaktusy początkujacego hodowcy - epti
Henryczku, są czaderskie!!!Ta M.duwei to najbardziej mi do gustu przypadła. Bo tak sobie myślę,że kwiatki kwiatkami ( krowie placki mają spektakularne kwitnienia, lobivki też, echinopsiski to bija rekordy ) ale jako blokers przez większą część roku patrze na nie ozdobione kaktusy - i muszą być ładne. Ostatni raz tak się cieszyłam z prezentu jak dostałam rower "jubilat" na komunię Z tym rowerem to juz inna historia - zawsze byłam kurduplem i jak mi tego jubilata sprezentowali to nie mogłam jednocześnie siedzieć na siodełku i dotykać pedałów A czasy to były takie, że się nie dobierało roweru do dzieciaka tylko brało co było. A wtedy akurat był "Jubilat" ... takie "Wigry3" na ten przykład było nieco mniejsze, no ale nie dowieźli Jak ktoś pamięta te rowery to wie o czym pisze. Tera to czasy inne, jak sobie sprawialiśmy nowe rowerki to ramę xs zamówiłam ( jako że pozostałam kurduplem)
pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo to bardzo ładna i urokliwa roślina. Też kiedyś należała do moich ulubionych. Nieduża, zwarta, ładnie kwitnie... Do tego nie jest kłopotliwa w uprawie. Tylko ją lubić.M.duwei to najbardziej mi do gustu przypadła
Pamiętam te czasy. I dużo dawniejsze, niestety.Jak ktoś pamięta te rowery to wie o czym pisze.
Może jesteś niedużego wzrostu (nie wiem, nie widziałem, z opisu trudno to dopasować) ale pisać potrafisz dużo, dobrze, ciekawie. Więc nawet jak nie ma wiele zdjęć to i tak warto tu zaglądać. Tak trzymaj.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justyś pewnie, że się nie liczy a szczególnie dlatego, że jedna z darowanych to mammillaria duweiepti pisze:Miałam nie kupować więcej kaktusów, absolutnie żadnych . Wiem, że mam słaba silną wolę i wczoraj się złamałam, ale jak dziś dostałam to się chyba nie liczy?
Mają coś w tych swoich pierzastych cierniach takiego, że mimo wewnętrznego głosu który mówi a czasem nawet ryczy głośno
- No po co ci kolejna, masz już(odpowiednio) 2...3...4...
następna rezydentka wędruje ze mną do domu
Duże brawa dla Twoich nowych "dostańców"
Mammillaria marksiana obiecuje ładny wianuszek.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justyna, u Ciebie to można boki zrywać Mammamija Brawa dla Twojego M.
Duwejka śliczna, ona nawet nie potrzebuje kwiatów, żeby zachwycać. Niektóre rośliny tak mają, są po prostu urocze same w sobie.
Duwejka śliczna, ona nawet nie potrzebuje kwiatów, żeby zachwycać. Niektóre rośliny tak mają, są po prostu urocze same w sobie.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Okazuje się, że nawet historię pozyskania rośliny można napisać tak, że się to ciekawie czyta Ciekawie i z uśmiechem na twarzy, bo poczucie humoru i umiejętność pisania masz na odpowiednim poziomie Nowości super! Moją faworytką jest Mammillaria duwei Jak kiedyś ją spotkam to nią nie pogardzę
Dziękuje wszystkim pięknie.
Mateusz, tą Duwejkę Stary przytachał z Obiaka - zajrzyj no chłopie na Okulickiego, może i na śląskie trafiły
Sluchajcie, te marketowe nowinki to na razie pod kloszem trzymam. Ale zastanawiam się czy mogę zostawić na noc na balkonie moje staruchy...
Mateusz, tą Duwejkę Stary przytachał z Obiaka - zajrzyj no chłopie na Okulickiego, może i na śląskie trafiły
Sluchajcie, te marketowe nowinki to na razie pod kloszem trzymam. Ale zastanawiam się czy mogę zostawić na noc na balkonie moje staruchy...
pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna
- mCm86
Odwiedziłem OBI ale M. duwei tam nie zastałem Zabrałem sobie do domu M. elongata, bo szukałem jej od pewnego czasu Znaleźć ją łatwo ale zależało mi na kupnie takiej z brązowymi cierniami dlatego... Kupiłem sobie z białymi
Moje wszystkie kaktusy siedzą na balkonie i jak na razie się cieniują. Na noc je zostawiam, bo nie chce mi się tego nosić. Biorę do domu tylko te ciepłoluby Wczoraj temperatura spadła w nocy do 4,5*C u mnie ale po roślinach nie widzę, by na którejś zrobiło to jakieś wrażenie Może dlatego, że siedzą o "suchym pysku"
Moje wszystkie kaktusy siedzą na balkonie i jak na razie się cieniują. Na noc je zostawiam, bo nie chce mi się tego nosić. Biorę do domu tylko te ciepłoluby Wczoraj temperatura spadła w nocy do 4,5*C u mnie ale po roślinach nie widzę, by na którejś zrobiło to jakieś wrażenie Może dlatego, że siedzą o "suchym pysku"
- Martada
U mnie na zewnątrz tylko te, które ze strychu zjechały, czyli takie na których -5 nie zrobi wrażenia.
U Ciebie na pewno cieplej, średnia różnica w temperaturze pomiędzy stolicą a mną to 2-3 stopnie mimo,że mieszkam tylko 20 km na północ od Warszawy.
Poza tym Twoja miejscówka to balkon i tak jak doczytałam zabudowany, nie znalazłam- częściowo czy całkowicie?
Ja bym tam wstawiła jakiś termometr i zobaczyła jak tam ciepło/zimno jest nocą.
U Ciebie na pewno cieplej, średnia różnica w temperaturze pomiędzy stolicą a mną to 2-3 stopnie mimo,że mieszkam tylko 20 km na północ od Warszawy.
Poza tym Twoja miejscówka to balkon i tak jak doczytałam zabudowany, nie znalazłam- częściowo czy całkowicie?
Ja bym tam wstawiła jakiś termometr i zobaczyła jak tam ciepło/zimno jest nocą.
- mCm86
Balkon nie jest zabudowany Nie ma na nim nawet barierki Są za to ciemne płytki, które bardzo się nagrzewają za dnia i przez jakiś czas utrzymują wyższą temperaturę. Mam zewnętrzny termometr (a raczej przekaźnik stacji pogodowej) na północnym oknie, który jak na razie najniższą temperaturę jaką wskazał to 4,5*C. Po roślinach nie widzę by jakoś odchorowały taką niską temperaturę. Dzisiaj pierwsze lekkie podlanie, więc mam nadzieję, że zdążą przeschnąć do wieczora by przetrwać zapewne kolejną chłodną noc
- Martada
Mati, ja starałam się odpisać na pytanie Justyny tylko cytat mi się jakoś zgubiłabaddon1986 pisze:Balkon nie jest zabudowany Nie ma na nim nawet barierki Są za to ciemne płytki, które bardzo się nagrzewają za dnia i przez jakiś czas utrzymują wyższą temperaturę. Mam zewnętrzny termometr (a raczej przekaźnik stacji pogodowej) na północnym oknie, który jak na razie najniższą temperaturę jaką wskazał to 4,5*C. Po roślinach nie widzę by jakoś odchorowały taką niską temperaturę. Dzisiaj pierwsze lekkie podlanie, więc mam nadzieję, że zdążą przeschnąć do wieczora by przetrwać zapewne kolejną chłodną noc
Drugi to już raz udało mi się coś pokręcić
U Ciebie to faktycznie "cieplutko" musi być latem jak się ta podłoga nagrzeje w pełnym
Wszystkie napoisz czy tylko wybrańców
U mnie przez kilka ubiegłych nocy to raczej bliżej 0 było i to nie koniecznie z tej dodatniej strony skali termometru.
- mCm86
Hehe mała pomyłka ale co tam Niech ludzie wiedzą jaki mam balkon Wszystkim kapnąłem trochę wody. Dzisiaj taka pogoda, że raczej zdążą dobrze podeschnąć do nocy Obecnie mam 24.7*C w cieniu
A płytki latem nagrzewają się tak, że nie sposób po nich chodzić... Można na nich jajka sadzone robić
A płytki latem nagrzewają się tak, że nie sposób po nich chodzić... Można na nich jajka sadzone robić
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Aż tyle masz na termometrze
U mnie wieje jak by się ktoś powiesił i za ciepło też nie jest
A słońce to chyba wyjechało gdzieś
U mnie wieje jak by się ktoś powiesił i za ciepło też nie jest
A słońce to chyba wyjechało gdzieś
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Wyjechało na Śląsk, w końcu U mnie nawet teraz na termometrze 20*C. W nocy ok 10. Chciałoby się powiedzieć, prawie idealnie.