Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Moje już od tygodnia pod dosyć przewiewnym namiotem foliowym. Dzisiaj jak zobaczyłam oszronioną trawę trochę mnie zmroziło, ale tylko mnie. Pomidory mają się całkiem dobrze.
Kasia
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
2 znicze to niestety tyle co nic. Mam nadzieję, że u Ciebie nie przymroziło.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja dzisiaj zdecydowałam się zabrać z foliówki pomidory do domu . Minionej nocy termometr minimalny pokazał tylko 2 stC, dzisiaj ma być chłodniej - pewnie by nie zmarzły ale chyba zadowolone też by nie były .
I bardzo rozsądnie Chudziaczku. Ja mam wystawioną na zewnątrz pelargonię, com ją hołubiła całą zimę w domu, robi za tester. Ona wieeele zniesie, ale wczorajszą noc, chociaż poniżej 0C nie było, jakoś zniosła ale dycha, pomidor raczej nie dałby rady.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Trochę pomidorów i ogórków wysadzałem w tunelu w czwartek . Temperatury rankiem są niskie , dziś był przymrozek , ale przykrywam na noc podwójną warstwą włókniny P17 , najcieńszej . Rośliny mają się dobrze , wyraźnie ruszyły .
Z moich doświadczeń wynika , że to nie temperatura jest najważniejsza , zwłaszcza przez krótki czas nad ranem . Kluczowe jest nasłonecznienie , a to jest wprost doskonałe ostatnimi dniami , widać to po wszystkim co jest już zielone : czosnek , rabarbar , truskawki ...
Moim zdaniem , o wiele lepsza jest sytuacja ( dla upraw foliowych ) z dużym słońcem i chwilowym spadkiem temperatury pod włókniną do kilku stopni , niż pogoda pochmurna ze stabilnymi 8-10*C.
Tak więc ryzyko nie jest wielkie , a każdy dzień , tydzień jest zyskany . Dwa lata temu było u nas -8*c , przy gruncie jeszcze mniej . Podwójna warstwa ogrowłókniny skutecznie zabezpieczyła pomidory , a kwitnące truskawki były przykryte pojedynczą warstwą .
Z moich doświadczeń wynika , że to nie temperatura jest najważniejsza , zwłaszcza przez krótki czas nad ranem . Kluczowe jest nasłonecznienie , a to jest wprost doskonałe ostatnimi dniami , widać to po wszystkim co jest już zielone : czosnek , rabarbar , truskawki ...
Moim zdaniem , o wiele lepsza jest sytuacja ( dla upraw foliowych ) z dużym słońcem i chwilowym spadkiem temperatury pod włókniną do kilku stopni , niż pogoda pochmurna ze stabilnymi 8-10*C.
Tak więc ryzyko nie jest wielkie , a każdy dzień , tydzień jest zyskany . Dwa lata temu było u nas -8*c , przy gruncie jeszcze mniej . Podwójna warstwa ogrowłókniny skutecznie zabezpieczyła pomidory , a kwitnące truskawki były przykryte pojedynczą warstwą .
Poradźcie, czy betalux nadaje się pod folię? Jeśli tak, to na ile pędów prowadzic? Jest to odmiana samokończąca a takich podobno się nie uszczykuje. Z drugiej strony pod folią się prowadzi na jeden pęd....Bądź tu mądry.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Miałam betaluxa dwa razy pod folią, jest wczesny i to na plus, ale zrezygnowałam, bo trochę szkoda miejsca, to niziutki pomidor i zajmuje powierzchnię, a wydajność w stosunku do innych pomidorów około 1/3. Poza tym nic z nim się złego nie działo. Ja uprawiałam na jeden pęd jak większość pomidorów, ale pewnie nic się nie stanie jak będzie 2 czy trzy pędy.
pozdrawiam Ewa
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja sadzę koło Betaluxa 2 wysokie krzaczki i one zapełniają górę, a Betalux siedzi sobie na dole
Dzięki, dziewczyny.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A moich część pod namiotem diabli wzięli. Dobrze że zapasy mam.
ja tam jeszcze dzis pod folia nie bylem ale w.nocy temp. okolo 5stC wiec chyba bedzie dobrze.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
PaulaPola a co się z nimi stało? zabezpieczyłaś je w jakiś sposób?
Pozdrawiam