Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Mariusz DLW, też mi będzie kwitł na dniach Turkestanica :D
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O, czy to znaczy, że u mnie pod Karkonoszami jest ciut cieplej niż pośrodku Górnego Śląska? Czasem zupełnie nie rozumiem naszego klimatu ;:131.
A jeszcze niepożarte tulipany podlałem nadmanganianem. Pojęcia nie mam, czy to pomoże, ale przynajmniej (oby) spaskudziłem nornicom smak przekąsek :twisted:.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Zawsze cebule moczę w nadmanganianie potasu przeciwko chorobom grzybowym. Nauczył mnie tego mój dziadziuś ogrodnik z zamiłowania. W jego czasach nie było zapraw ani oprysków i ludzie sobie radzili jak mogli. Dodam tylko, że kiedyś był to bardzo tani sposób bo buteleczka z 100 tabletek kosztowała ok. 1 zł.
wg Wikipedii
Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.

Nadmanganian potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać nadmanganian potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

No i wreszcie coś zaczęło się dziać :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak tylko słońce dopisze wkrótce zrobi się kolorowo
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Biała Damo z Piekar,
Dobrze wiedzieć, że to taki stary sposób z nadmanganianem. Wiem o nim skądinąd, zaprawiałem nim nasiona kaktusów przed siewem, a ostatnio cebule mieczyków czekające na posadzenie. Nie wiem tylko, czy na nornice podziała to zniechęcająco :?. Nornice rozumiem, muszą jeść, ale skoro już wiosna, to może niech jedzą coś innego niż nabyte drogą kupna cebule tulipanów?
No i prawda, że coś zaczyna się dziać, niektóre ocalałe tulipany odmianowe pokazują pąki ;:215.

-- 21 kwi 2013, o 21:50 --

Toresagolu, a co jest na zdjęciach (tzn. jakie odmiany)?
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

Kilka tych odmian się u mnie znalazło. To pierwsza przygoda z tulipanami (jak i z działką) więc cieszą oko. Z żoną na wyścigi jesienią kupowaliśmy cebulki i uzbierało się około 30 rodzajów :D Niestety fotki były robione z "zaskoczenia" i nie potrafię ich teraz dopasować do odmian. Jak tylko rozkwitną pochwalę się wraz z nazwą.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam któryś raz z kolei problem z nowo zakupionymi jesienią tulipanami.Nie wyrastają, jest tylko kiełek, albo wyrasta pogryziony i poskręcany liść. Wykopałam i cebule pieknie ukorzenione, twarde, ale w środku jasnobrązowe.
Co je trapi, choroba jakaś czy szkodnik? Część z tych opisywanych była sadzona w miejscu gdzie wczesniej tulipanów nie było, a część tam gdzie były wiosną, ale je wykopałam po kwitnieniu i wyrzuciłam.
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

ObrazekObrazek

u mnie parę dni temu i dzisiaj :D zaczyna się :D
Purissima zaczęła, mam nadzieję, że będzie co pokazać, ale pewnie dopiero jak zrobię galerię już wszystkich.

Toresagol, te z pofalowanymi liśćmi ciekawe ;:333
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

U mnie nareszcie pierwsze rozkwitły ;:138
Obrazek
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie totalna klapa z tulipanami,tyle co było posadzone to na jednej stronie wyszedł tylko 1.zaprawiałam przed posadzeniem i dalej gdzieś giną:(ani hiacyntów,narcyzów.a te tulipany,które rosną odkąd sie tam wprowadziliśmy czyli 13 lat nie są wykopywane z ziemi w ogóle i pięknie kwitną ;:3 .Już sobie obiecałam,że w tym roku nie inwestuję w cebulki bo to nie ma sensu:(
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moniu, może to ten sam problem co u mnie - nornice zżerają cebule. Być może dlatego w tym roku, że zima była taka długa, one są wygłodniałe, a nie mają co jeść, bo świat roslinny powoli budzi się do życia. Może rozwiązaniem jest rada, której udziliła mi whitedame?
Tu cytat z whitedame: "Uwielbiam tulipany więc mam ich sporo: 33 koszyki. Sadzę tak, że na dno koszyczka sypię warstwę kompostu ( musi być dobrze przefermentowany i naprawdę dojrzały) na tej warstwie układam cebulki ( uprzednio obrane i oczyszczone ), zasypuję kompostem, delikatnie ugniatam, jeśli nie masz własnego kompostu użyj zwykłej ziemi do kwiatów kwitnących. Teraz wykopuję dołek mniej więcej tak by cebule w koszu znalazły się na 3 krotnej głębokości i przysypuję ziemią rodzimą. Jeśli chodzi o gęstość sadzenia to ja sadzę naprawdę gęsto - palec odstępu między cebulami. Musisz jeszcze zwracać uwagę na odmianę tulipana, Mówi o niej wielkość (grubość) cebul. Im grubsze cebule tym mniej ich zmieścisz do kosza, a takie np. delikatne tulipany botaniczne tych można wsadzić naprawdę dużo. Takie kępy są naprawdę dekoracyjne. Po przekwitnięciu usuwam tylko same kwiaty, pęd kwiatowy pozostawiam. Jak tylko pęd i liście zupełnie zaschną (mniej więcej około 1 lipca) wykopuję cebule i bez ziemi suszę w tych samych pojemnikach, w których rosły. Jesienią czyszczę je i obieram a następnie moczę w roztworze nadmanganianu potasu (gencjany) niedługo tak, by zabić grzyby a jednocześnie nadmiar wody nie pobudziłby za bardzo cebuli. Do sadzenia wybieram tylko najokazalsze cebule, resztę rozdaję lub sadzę w tzw. szkółce. W moim ogrodzie ten sposób się sprawdza, mam nadzieję że i Tobie pomogłam.".
Mariusz
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pinkola pisze:ObrazekObrazek

u mnie parę dni temu i dzisiaj :D zaczyna się :D
Purissima zaczęła, mam nadzieję, że będzie co pokazać, ale pewnie dopiero jak zrobię galerię już wszystkich.

Toresagol, te z pofalowanymi liśćmi ciekawe ;:333
Pinkola , pięknie się zapowiada ;:138 . Po ile cebul sadziłaś w tych doniczkach?
Aga
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

na zasadzie prób i błędów :wink:
okrągłe 9 (na 30cm), 13 (na 45cm)
piętrowo w okrągłej 17, ale chudzinki niektóre wyrosły,