Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prymule Primula
Moje prymulki kupione w ubiegłym roku przezimowały. Są jeszcze dwie, ale muszę poczekać na kwiaty, bo nie pamiętam jakie kupiłam.
Pozdrawiam, Ania.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mam pytanie dot. tej prymulki ... od 3 lat wysiewam sobie nasionka. Dwa lata temu posiałam prymulki omszone, dochowałam się kilku roślinek wśród których pojawiła się ta ( ? ) liście karbowane jak u gruzińskiego choć większe i z charakterystycznym bordowym "zafarbem". W zeszłym roku rosła sobie tylko, a w tym roku zakwitła
jest obsypana kwieciem ( zdjęcie trochę przekłamuje kolor który jest bardziej ostry/jaskrawy )
na zdjęciu widać że łodyżki są bordowe, co to za cudo ? wpierw myślałam że jest zwykła primula vulgaris ale teraz mam wątpliwości
a tak kwitnie primula x pubescens
coraz bardziej lubię to że są przypudrowane
jest obsypana kwieciem ( zdjęcie trochę przekłamuje kolor który jest bardziej ostry/jaskrawy )
na zdjęciu widać że łodyżki są bordowe, co to za cudo ? wpierw myślałam że jest zwykła primula vulgaris ale teraz mam wątpliwości
a tak kwitnie primula x pubescens
coraz bardziej lubię to że są przypudrowane
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne pierwiosnki można sobie wyhodować. W tym roku kupiłem takie jak na zdjęciu. Dwa
od lewej mają widoczne słupki,czyli żeński organ do rozmnażania.Żółty nie ma słupka,
ma same pylniki. To jest taki mechanizm u niektórych roślin,zabezpieczający, przed samozapyleniem.
Należy wziąć kwiatek z pylnikami,pylniki odsłonić i dotykać nimi znamiona słupka osobników
przeznaczonych na matki.Z uzyskanych nasion można otrzymać przeróżne rośliny,w tym wiele
o dużych kwiatach.
Te,ze zdjęcia,są zapylone żółtym,oraz własnym z ogrodu.Rosną już na grządce,a nasienniki
grubaśne,niedługo dojrzeją. Pozwolę nasionom wysypać się,najlepiej wschodzą w naturalnych
warunkach.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
esony1 twoja prymulka to 'Wanda'
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja przez wiele lat miałam ,,łany prymulkowe" takiej zwykłej gruzińskiej i kilka innych, ale dwa lata temu zostałam praktycznie, bez jednej sztuki i jakoś nie mogę się wzbogacić o kolejne. Padają na koniec sezonu i na wiosnę pusto!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Kasiu zapomniałaś dodać ...mocno przepuszczalna dość piaszczysta ziemia i słońce tylko popołudniu ...na zimę okrywane igliwiem
A powiedzcie jak wyglada sprawa z pierwiosnkiem zabkowanym? Mam zamiar kupic, ale czytalem ze jest to roslina praktycznie dwuletnia, dosyc kaprysna. Czy moze ktos odniesc sie do tego?
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli zapewnisz dogodne warunki to będzie kwitła długo i sama się wysiewała. U mnie rośnie na podwyższonej grządce w mieszance ziemi ogrodowej z piaskiem. Czasem jakaś pojedyncza rozetka wyleci ale jeśli posadzi się kilka to nawet nic nie będzie widać tym bardziej, że rozetek ciągle przybywa.