Mój ogród
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród
Całe życie marzyłam, żeby obejrzeć to, co Ty tu pokazujesz
Ale osobiście nie widziałam nigdy! Zawsze byłam po...
Ale osobiście nie widziałam nigdy! Zawsze byłam po...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirabelko, Aga, Takasobie .
Co prawda sama też tego na oczy nie widziałam, ale wybieram się za tydzień. Może się załapię jeszcze.
A jak nie to za rok. A planuje to od jakiś 10 .
Dzisiejszy wpis będzie głównie magnoliowy:).
Mam różową, kreomowo-żółtą o przecudnym cytrynowym zapachu i nowy wczorajszy nabytek - delikatnie różowa, prawie biała. Nazywa się Leonard Messo. tata kupił, wsadził, dziś przypadkiem zauważyłam.
Różowa
Żółta
I nowa
Może otoczenie tej nowej nie wygląda jeszcze najlepiej. Ale wykarczowaliśmy z tego klombu stare, zeschnięte iglaki z myślą o wsadzeniu tam właśnie magnolii. Wkoło wsadziłam w sobotę dalie. To tak tymczasowo, aż magnolia sie rozrośnie:).
Co prawda sama też tego na oczy nie widziałam, ale wybieram się za tydzień. Może się załapię jeszcze.
A jak nie to za rok. A planuje to od jakiś 10 .
Dzisiejszy wpis będzie głównie magnoliowy:).
Mam różową, kreomowo-żółtą o przecudnym cytrynowym zapachu i nowy wczorajszy nabytek - delikatnie różowa, prawie biała. Nazywa się Leonard Messo. tata kupił, wsadził, dziś przypadkiem zauważyłam.
Różowa
Żółta
I nowa
Może otoczenie tej nowej nie wygląda jeszcze najlepiej. Ale wykarczowaliśmy z tego klombu stare, zeschnięte iglaki z myślą o wsadzeniu tam właśnie magnolii. Wkoło wsadziłam w sobotę dalie. To tak tymczasowo, aż magnolia sie rozrośnie:).
- katevalley
- 200p
- Od: 17 kwie 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale pięknie! Uwielbiam magnolie, ślicznie pachną!!!
Piękne widoki z Doliny.
Ja tak mam ze Śnieżycowym Jarem - mam go pod nosem ( niecałe 10 km), a wybrać się tam nie mogę...nemezja pisze:...Co prawda sama też tego na oczy nie widziałam, ale wybieram się za tydzień. Może się załapię jeszcze. A jak nie to za rok. A planuje to od jakiś 10 ...
- nemezja
Asia to ja jednak chyba jestem bardziej usprawiedliwiona. Ze 150 km mam:).
Rabata różana, a w tym okresie kwiatów cebulowych: tulipany, hiacynty, żonkile, szafirki, korony, cebulice, czosnki, lilie.
Niestety mało tulipanów mam w tak dobrym stanie. Przymrożone liście a przez to pąki zrobiły swoje.
Serduszka ładnie przezimowała
A tu "byle jak" wsadzone i traktowane pomidory. Eksperymentalnie. Mają wole życia. I już pąki kwiatowe. Nie to co te, na które dmucham i chucham:).
Rabata różana, a w tym okresie kwiatów cebulowych: tulipany, hiacynty, żonkile, szafirki, korony, cebulice, czosnki, lilie.
Niestety mało tulipanów mam w tak dobrym stanie. Przymrożone liście a przez to pąki zrobiły swoje.
Serduszka ładnie przezimowała
A tu "byle jak" wsadzone i traktowane pomidory. Eksperymentalnie. Mają wole życia. I już pąki kwiatowe. Nie to co te, na które dmucham i chucham:).
- katevalley
- 200p
tulipany śliczne
Niedługo będą cieszyć oko nie tylko one
Co do tych pomidorów, to chyba nie tylko roślinki tak mają na przekór
Niedługo będą cieszyć oko nie tylko one
Co do tych pomidorów, to chyba nie tylko roślinki tak mają na przekór
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Karolinko, nie mam magnolii na swojej działce , zajmowało by niepotrzebnie miejsce chociaż bardzo mi się podobają kwitnące. Muszę mieć co pojeść np. owoce moreli, śliwki renklody, gruszki i jabłuszka. Zapomniałam o czereśni, borówkach, malinach. Mam też krzew świdośliwy. Bardzo smaczne owocki ma. Próbowałam , ale nie swoich , jeszcze młodziutki krzew.
Ale u ciebie jest o wiele cieplej, więc korony masz już takie dorodne, moje ledwo widoczne pąki. Tulipany też już masz dorodne. A moje wyrosły w takich miejscach , że nie przypominam sobie abym je tam sadziła. Wędrowniczki niech sobie rosną, byleby nie na trawniku.
Ale u ciebie jest o wiele cieplej, więc korony masz już takie dorodne, moje ledwo widoczne pąki. Tulipany też już masz dorodne. A moje wyrosły w takich miejscach , że nie przypominam sobie abym je tam sadziła. Wędrowniczki niech sobie rosną, byleby nie na trawniku.
- nemezja
Katevalley coś jest w tym co piszesz.
Mirableko co racja to racja. Niektóre odmiany magnolii rosną jak duże drzewa i oprócz kilku dni cudnych kwiatów, jest z nich kupa liści:).
Ale mimo to i u mnie znalazły miejsce.
Jak sie teraz jedzie i zagląda do ogrodów to królują-pąki im pękają. Tylko siąść pod i się zachwycać. U mnie malutkie. , kiedy będą mogła pod nimi zasiąść.
Mirableko co racja to racja. Niektóre odmiany magnolii rosną jak duże drzewa i oprócz kilku dni cudnych kwiatów, jest z nich kupa liści:).
Ale mimo to i u mnie znalazły miejsce.
Jak sie teraz jedzie i zagląda do ogrodów to królują-pąki im pękają. Tylko siąść pod i się zachwycać. U mnie malutkie. , kiedy będą mogła pod nimi zasiąść.
- katevalley
- 200p
A podobno roślinki potrzebują dużo miłości jak widać jedna się zbuntowała i chciała pokazać że sobie świetnie bez ciebie poradzi i oto wyniki
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Jejć ależ ładnie u ciebie Karolcia,rozpoisała bym się ale muszę uciekać spać...zaglądać będę na pewno, buziaczki ...
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witaj Karolinko Magnolie są wspaniałe, prawda? Moja sąsiadka twierdzi, że jej powtarza kilkukrotnie kwitnienie w roku - w zeszłym roku nie miałam jeszcze okazji sama zaobserwować, ciekawe, czy to prawda? Dziś po drodze zauważyłam pięknie kwitnące na biało drzewko, kwiaty były duże, pomyślałam, że to może jakaś wcześniejsza odmiana magnolii. Wyglądało to zjawiskowo, czysta biel Czy na tym zdjęciu za magnolią to sosna wejmutka? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12c ... 99cd1.html
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Magnolii Ci zazdraszczam! Obiecałam sobie, że jak wreszcie płot z przodu postawię, posadzę przed domem magnolie, że wszyscy będą mi też zazdrościć
A ja widziałam pomidora jak wyrósł pod płotem parkingu w mieście Też kwitł, jak sadzonki dopiero pikowałam. Potem jakiś pies to chyba sponiewierał, bo zmarniał nie doczekawszy owoców. Ale twardziele z nich!
A ja widziałam pomidora jak wyrósł pod płotem parkingu w mieście Też kwitł, jak sadzonki dopiero pikowałam. Potem jakiś pies to chyba sponiewierał, bo zmarniał nie doczekawszy owoców. Ale twardziele z nich!
Miłka