W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Zielonookakate

To rasa spokrewniona z bydłem szkockim wysokogórskim... Swoją drogą posiadanie krowy tej rasy to moje marzenie - nawet kiedyś mi się w nocy śniło, że taką dostałam... zamiast pierścionka na zaręczyny :;230 .
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wieczorny obchód i u Śnieżki gniazdo "otwarte" i jeden malec na świat wyłazi a drugi wygląda. :-) Pewnie jutro je ujrzę w całej okazałości.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam, Joasia
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

:wit U mnie czyste wariactwo. Kupiłam w zeszłym roku koziołka alpejczyka po wystawowym mistrzu Polski i mam taki przychówek, że już drugi tydzień nie dosypiam ;:174 jedna koza urodziła dwa koziołki, druga- dwie kózki, trzecia- dwie kózki i koziołka- TROJACZKI!, czwarta chyba zaraz się okoci...
Chce Ktoś koziołki, kózki?
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p
Od: 27 sie 2011, o 22:50

Post »

;:oj No to stadko duże ;:138 Ali zapytaj ona chce powiększyć stado :tan
Kasieńka
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Kochani, stadko powiększone "na maxa"!

Wczoraj dowieźliśmy 4 kozy, zdjęć nie będę na razie zamieszczać bo były by bardzo drastyczne :cry: Kozy stały przywiązane na stałe 50 cm. łańcuchem do betonowej ściany, obok świń. Są tak zaniedbane i brudne, że nie wiedziałam iż takie coś możliwe :evil: Reszta sierści, która im została to są brudne, śmierdzące kołtuny, paznokcie tak długie, że przeszkadzają w chodzeniu. Jedna z kóz jest tak zasuszona, że wymię ma wciągnięte do środka. Kozy są okolczykowane, ja już nie wdawała się w szczegóły ale podejrzewam, że facet wziął dotacje, miał ich więcej ale nie wiem co z resztą się stała ... i tyle! Świnie (ma ich ze 100 szt.) ma zadbane jak mało który pies, ogromne boksy, świeża ściółka, poidła i podajnik karmy są automatyzowane BO Z TEGO SĄ PIENIĄDZE!! A za kozy już nikt nic nie da ... to można ich katować :evil: Normalnie gula w gardle mi się robi jak o tym pisze, przywieźliśmy ich późnym wieczorem, zdążyłam tylko jedną kózkę, częściowo wypielęgnować, poobcinałam kołtuny i wyczesałam ją, dzisiaj rano dała pół szklanki mleka ;:138 jak ją doiłam to odwróciła pyszczek w moją stronę i lizała mi twarz. Zaraz się rozpłacze ... dopiszę później :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O rany Alu też mi gula w gardle urosła, przecież nikt mu nie kazał brać tych kóz. U Ciebie odżyją i będą Ci się odwdzięczać mlekiem, szkoda tylko że ja nie lubię :lol:
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

a mi łzy pociekły
że też ziemia jeszcze nosi takich pseudo gospodarzy - więcej nic nie powiem bo było by to bardzo niecenzuralne
dobrze ,że trafiły do Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ałła! Daj adres tego dziada... wyślę do niego mojego H ;:134
Czytam Twój wątek ponad rok ( z przerwami, ale czytam) i wiem, że kózki będą miały u Ciebie dobrze! ;:196
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

romaszka zbawienie przyniosłaś tym bidulkom. Teraz zobaczą co znaczy żyć, a nie wegetować przykute do ściany.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Właśnie zadałam pytanie na forum "Kozolin", wstawię tutaj cytat, może ktoś z Was zna odpowiedź? ;:180

"Kilka dni temu zaadaptowaliśmy kilka bardzo zaniedbanych kóz, wszystkie mają jakieś problemy zdrowotne lub higieniczno - sanitarne ale z większością już poradziliśmy. Zastanawia mnie jedna z tych kóz. Ma mniej więcej trzy lata, maści białej, rogi duże z reliefem, strzyki średniego rozmiaru ale raczej z tych dłuższych (mleka nie daje), wydaje mi się, że jest bardzo zasuszona. I teraz najważniejsze! Obok strzyków absolutnie nie ma wymienia!! Po prostu płaski brzuch! Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Obszukałam cały net i nic nie znalazłam.
Co ciekawe, jak podstawiam pod nią wiadro, posłusznie rozkracza tylne nogi, tak jak to robi dobra dojna koza. Dzisiaj próbowałam masować w miejscu gdzie powinno być wymię, wydaje mi się, że wyczuwam w środku, jakby namiastkę czegoś sprężystego.
Czy to możliwe, że koza tak się zasuszyła iż wymię zapadło jej do środka?? Jak mam ja "rozsuszyć", że tak się wyrażę?"

Kózki podstrzyżone i wyczesane, najwięcej czasu i zachodu było przy obcinaniu paznokci, były tak długie i grube, że nie wiedziałam jak za to się zabrać. Wpadłam na pomysł, który okazał się skuteczny. Otóż, mamy taki kawałeczek łąki, na którym długo jest mokra ziemia, zaprowadziliśmy i uczepiliśmy tam kozy, po dwóch godzinach przeprowadzaliśmy po kolei kozy do boksu, kładliśmy je na ściółce, mąż siedział przy głowie kozy i tłumaczył jej, że nie zrobimy jej krzywdy :;230 a ja w tym czasie, stojąc raz okrakiem a raz na kolanach ;:172 obcinałam rozmiękczone od mokrej trawy czterdziestu centymetrowe paznokcie, po czym czyściłam już dostępne racice z gnoju, pleśni i nie wiadomo jeszcze z czego :cry: Kozy leżały przy tym zabiegu jak zaczarowane, niektóre aż pozamykały oczy i mruczały, one chyba wiedziały, że my ich ratujemy ... albo zrozumiały to, co M. do nich gadał ;:306

Jutro mam zamiar je umyć, myślałam, że jakiś deszczyk spadnie, to by się umyły "ekologicznie :D ale ponieważ opadów na najbliższe dni nie zapowiadają, muszę im wymyć przynajmniej brzuch, wymiona i uszy (kolczyki są tak brudne, że numeru nie widać). Potem zostanie tylko odrobaczanie ... i mogą iść na balety :tan :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ałła cudna jesteś ! i Twój M też już widzę tą scenkę! zwierzątko czuje, że chcesz mu pomóc ;:108
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”