Ja mam podobną sytuację. Na trzy posadzone Brad'sy jeden okazał się typowym Bawolim sercem. Nie wiem jak to tłumaczyć bo Brad's to chyba odmiana ustalonajode22 pisze:Mam 3 krzaki Brad's. Z jednego już zjadłam pomidorka (zachwalałam wcześniej ), na drugim krzaku dojrzewa i widzę, że też będzie czarny. Natomiast trzeci krzak to serce, ale czerwone . Smaku jeszcze nie znam. Nasiona były z akcji - czy się pomyliły komuś, czy to mutacja?
Pozdrowienia, Jola
Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
- ciunaj
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lip 2006, o 08:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
Pozdrowienia
Krzysztof
Krzysztof
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście że tak. Nie widzę problemu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy polskich nasionach jest zawsze napisano, czy dana odmiana jest gruntowa czy pod osłony (i malinowe pomidory są na ogół gruntowe, tylko nie wiem, jak z VP1), ale możesz mieć problem z własnym importem.piotrek1111 pisze:Czy np. pomidory malinowe można posadzić bezpośrednio w gruncie ( nie posiadam szklarni).
pozdrawiam, Gunnar
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W większości uprawiam odmianę Vp-1, jest pod folią i w jednym miejscu folia pękła, a pomidory w tym miejscu w całości zaatakowane przez zarazę ziemniaczaną, to wniosek , że w otwartym gruncie te pomidory i w większości inne odmiany, bez chemii nie udadzą się. Także dużo odmian szklarniowych uda się w gruncie, ale cena jednego ziarnka powyżej 1zł, raczej nie zachęca je do takiej uprawy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nasiona VP1 kupione w małych, amatorskich opakowaniach też wychodzą po około 1 zł. Ale naprawdę warto je kupić do tunelu.
-- 24 sie 2012, o 11:46 --
Czy ktoś z Was uprawiał VP2?
-- 24 sie 2012, o 11:46 --
Czy ktoś z Was uprawiał VP2?
mam vp2 na lato różni się od vp1 mocniejszym systemem korzeniowym co za tym idzie że wiąże lepiej na górnych gronach.Wygląd ma taki sam jak vp1.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Mam nadzieję, że uda się kupić VP2 w małych opakowaniach już w tym roku. Po tym co napisałeś i po własnych doświadczeniach z VP1 muszę je mieć.
- GunnarSK
Pod jednym krzaczkiem Faworyta znalazłem wczoraj pomidor, a on był czerwony, nie malinowy. Tak z malinowych spodziewam się tylko Bawole Serce. Inne są skończone.
pozdrawiam, Gunnar
Czy malinowy olbrzym ma dużą piętkę?
- GunnarSK
Myślę, że nie, ale niech forumowicz odpowie, bo on ma w miarę świeżą uprawę za sobą i zdjęcia.dawid214 pisze:Czy malinowy olbrzym ma dużą piętkę?
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
[QUOTE=Wurzelelfe]Genau die meine ich letztendlich, in Kedzierzyn-Kozle, wo ich herkomme, wird nur die schlesische Himbeere als Malinówka bezeichnet. Mir war bis gerade eben nicht bewusst, dass der Begriff auch andere Bedeutung hat.[/QUOTE]
Z uwagi na to, że według członkini niemieckiego forum Hausgarten.net tylko "Schlesische Himbeere" bywa(ła) nazywana "malinówką", może należołoby tę odmianę nazywać "Śląska malinówka" albo "Malinówka ze Śląska" zamiast bezpośredniego tłumaczenia "Malina Śląska". Mile widziane komentarze, zwłaszcza od ludzi pochodzących z Opolsczyzny.
Z uwagi na to, że według członkini niemieckiego forum Hausgarten.net tylko "Schlesische Himbeere" bywa(ła) nazywana "malinówką", może należołoby tę odmianę nazywać "Śląska malinówka" albo "Malinówka ze Śląska" zamiast bezpośredniego tłumaczenia "Malina Śląska". Mile widziane komentarze, zwłaszcza od ludzi pochodzących z Opolsczyzny.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Według mnie powinno być Malinówka śląska.
Jeśli chodzi o uprawę, w tym roku wysiałam kilka nasion. Obecnie mam 4 sadzonki o ziemiaczanych liściach. Jak będzie dalej zobaczymy?
Jeśli chodzi o uprawę, w tym roku wysiałam kilka nasion. Obecnie mam 4 sadzonki o ziemiaczanych liściach. Jak będzie dalej zobaczymy?
- GunnarSK
Jak najbardziej może być Malinówka Śląska (i to głównie zależy od następnej akcji). Też ciekawy jestem (m.in. smaku) i kupiłem nasiona.
pozdrawiam, Gunnar