Adenium (róża pustyni) cz.5
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
Marlenko, z moich wiadomości wynika,że Adenium kwitnie najchętniej na najdłuższych pędach, co nie zmianie faktu,że ta roślina jest naprawdę niewielkich rozmiarów.
Dlatego zastanawiam się,co opiekun robił, jakie warunki stworzył, czy doświetlał/nawoził...
Dlatego zastanawiam się,co opiekun robił, jakie warunki stworzył, czy doświetlał/nawoził...
Jak często należy podlewać młodą sadzonkę adenium na parapecie w letnie już dni ? jakie stosujecie nawozy i jak często?
Kafforko, ja u swoich siewek utrzymywałam stale lekko wilgotne podłoże,nie podlewałam a zraszałam
Ja także mam pytanie, zakładając,że to infekcja grzybowa:
Jaki środek można zastosować?
Ja także mam pytanie, zakładając,że to infekcja grzybowa:
Jaki środek można zastosować?
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
luki1982 - ja w swojej wypowiedzi nie odnosiłem się do Twojego wpisu, ponieważ takiego nie było. Odnosiłem się do wpisów, które były na Forum.
Napisałem dokładnie:
Jesteś pierwszym Forumowiczem, który postarał się poprzeć informację o zakwitającej dwuletniej sadzonce Adenium fotką "zbierającej" się do kwitnienie rośliny, wyhodowanej na parapecie - za to słowa uznania dla Ciebie i rośliny. Mam nadzieję, że pokażesz roślinę z kwiatami w pełni rozwiniętymi, powinna roślinka bardzo ciekawie wyglądać.
Napisałem dokładnie:
- więc nie mam powodów, żeby Tobie po Twoim bieżącym wpisie i wstawionej w nim fotce nie wierzyć.Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków" / ... /
Jesteś pierwszym Forumowiczem, który postarał się poprzeć informację o zakwitającej dwuletniej sadzonce Adenium fotką "zbierającej" się do kwitnienie rośliny, wyhodowanej na parapecie - za to słowa uznania dla Ciebie i rośliny. Mam nadzieję, że pokażesz roślinę z kwiatami w pełni rozwiniętymi, powinna roślinka bardzo ciekawie wyglądać.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- buniabunia85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jak to w końcu jest? Jak się podetnie najdłuższy wierzchołek to nie będzie kwitnąć? Ja uciełam najdłuższy i zostały dwa mniejsze,i mam pytanie czy one zakwitną?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 cze 2011, o 17:23
Ogólnie to ta sztuka zawsze miała pod górkę. Była najmniejsza, przez rok opierała się o nią inna doniczka przez co jest krzywa i dostawała najmniej wody. Moje sztuki od chwili wsadzenia nasion w ziemię stoją na parapecie od południa.
Podlewam je raz w tygodniu a latem czasami dwa razy w tygodniu. Czasami dostaną też troszkę nawozu do kaktusów lub do roślin kwitnących.
Podlewam je raz w tygodniu a latem czasami dwa razy w tygodniu. Czasami dostaną też troszkę nawozu do kaktusów lub do roślin kwitnących.
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Zakwitną ale dopiero jak urosną długie. Tzn. jeśli będziesz regularnie podcinać roślinę to ona ładnie się rozgałęzi ale pędy będą za "młode/krótkie" by zakwitły. Dlatego myślę, że np. co 2 lata warto dawać sobie spokój z podcinaniem dać gałązkom się rozrosnąć w górę. Przynajmniej zaobserwowałam takie coś studiując te wszystkie części wątku i zdjęcia w sieci. Ja sama dopiero mam siewkę, więc lepiej niech ktoś potwierdzi moje słowa lub zdementujebuniabunia85 pisze:To jak to w końcu jest? Jak się podetnie najdłuższy wierzchołek to nie będzie kwitnąć? Ja uciełam najdłuższy i zostały dwa mniejsze,i mam pytanie czy one zakwitną?
- Akwelan_2009
luki1982 - do mojej poprzedniej wypowiedzi dopiszę uzupełnienie, dlaczego napisałem:
- zerknij w tym wątku na stronę 18 wpis z dnia: So 02 lut 2013 18:52 - Forumowiczki daszka - przyjrzyj się roślinie pierwszej po lewej stronie, jak Foruimowiczka starała się "wmówić", że 17-to miesięczna sadzonka wytworzyła pąki kwiatowe (ustawione do sfotografowanie dwie rośliny, jedna za drugą, dość nieudolnie) - dlatego jestem "niedowiarkiem" - poddawałem w wątpliwość, że dwuletnie rośliny Adenium otrzymane z własnego wysiewu w naszych warunkach parapetowych, mogą zakwitnąć. Jedni piszą, żeby podzielić się swoimi obserwacjami - doświadczeniem w opiece nad roślinami, drudzy dla zdobycia "poklasku". Od Cz 14 mar 2013 18:12 - Forumowiczka nie pokazuje swoich kwitnących roślin pod w/w nickiem .Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków"
Mieczysław
Mieczysław
- marlenka
- 500p
Przeczytałam pod tamtym zdjęciem komentarz i ja nie widzę jakiegoś fotomontarzu Możesz wyjaśnić dokładniej gdzie niby jest to oszustwo na tamtej fotce?Akwelan_2009 pisze:luki1982 - do mojej poprzedniej wypowiedzi dopiszę uzupełnienie, dlaczego napisałem:- zerknij w tym wątku na stronę 18 wpis z dnia: So 02 lut 2013 18:52 - Forumowiczki daszka - przyjrzyj się roślinie pierwszej po lewej stronie, jak Foruimowiczka starała się "wmówić", że 17-to miesięczna sadzonka wytworzyła pąki kwiatowe (ustawione do sfotografowanie dwie rośliny, jedna za drugą, dość nieudolnie) - dlatego jestem "niedowiarkiem" - poddawałem w wątpliwość, że dwuletnie rośliny Adenium otrzymane z własnego wysiewu w naszych warunkach parapetowych, mogą zakwitnąć. Jedni piszą, żeby podzielić się swoimi obserwacjami - doświadczeniem w opiece nad roślinami, drudzy dla zdobycia "poklasku". Od Cz 14 mar 2013 18:12 - Forumowiczka nie pokazuje swoich kwitnących roślin pod w/w nickiem .Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków"
- Akwelan_2009
- proszę popatrz na miejsca wskazane strzałkami:/ ... / ja nie widzę jakiegoś fotomontarzu
http://www.fmix.pl/zdjecie/3714578/79f2 ... c4775a8801
- strzałki na dole fotki wskazują niezbyt dokładnie ukrytą "zamaskowaną" listkami doniczkę w której rośnie druga roślina. Żeby ustawić drugą roślinę, za rośliną w czarnej kwadratowej doniczce na pierwszym planie w tacy po lewej stronie, tacę ustawiono ukośnie na parapecie.
http://www.fmix.pl/zdjecie/3714579/79f2 ... 16d19e2755
- proszę sprawdzić skąd wyrasta pęd z pąkami kwiatowymi wskazany górną strzałką. Roślina na pierwszym planie po lewej stronie rosnąca w czarnej ma tylko jeden główny pęd. Gdyby z kaudexu tej rośliny wyrastał drugi pęd z pąkami kwiatowymi, mimo sporej ilości liści na dole - tej grubości pęd byłby bardzo dobrze widoczny. Proszę wskazać - sprawdzić, skąd wyrasta ten wskazany strzałką pęd z pąkami kwiatowymi. Nie odsuwa się obiektu od dobrego oświetlenia - okna - żeby zrobi fotkę . ....
Mieczysław
Mieczysław
- marlenka
- 500p
Nigdy bym nie pomyślała, że to na co wskazujesz to doniczka innej rośliny i w ogóle inna roślina. Dla mnie to adenium ma 2 pędy. Ale mogę się mylić A jeśli ta Forumowiczka faktycznie nas oszukiwała to postąpiła bardzo żałośnie.Akwelan_2009 pisze:- proszę popatrz na miejsca wskazane strzałkami:/ ... / ja nie widzę jakiegoś fotomontarzu
http://www.fmix.pl/zdjecie/3714578/79f2 ... c4775a8801
- strzałki na dole fotki wskazują niezbyt dokładnie ukrytą "zamaskowaną" listkami doniczkę w której rośnie druga roślina. Żeby ustawić drugą roślinę, za rośliną w czarnej kwadratowej doniczce na pierwszym planie w tacy po lewej stronie, tacę ustawiono ukośnie na parapecie.
http://www.fmix.pl/zdjecie/3714579/79f2 ... 16d19e2755
- proszę sprawdzić skąd wyrasta pęd z pąkami kwiatowymi wskazany górną strzałką. Roślina na pierwszym planie po lewej stronie rosnąca w czarnej ma tylko jeden główny pęd. Gdyby z kaudexu tej rośliny wyrastał drugi pęd z pąkami kwiatowymi, mimo sporej ilości liści na dole - tej grubości pęd byłby bardzo dobrze widoczny. Proszę wskazać - sprawdzić, skąd wyrasta ten wskazany strzałką pęd z pąkami kwiatowymi. Nie odsuwa się obiektu od dobrego oświetlenia - okna - żeby zrobi fotkę . ....
-
- 50p
- Od: 31 paź 2011, o 17:56
http://i.imgur.com/spIleU8.jpg
A moje obecnie wyglądają tak. Z 8 nasionek do tej pory utrzymało się 4 roślinki. Jedną zepsułem sam... przyznaje się bez bicia... Druga ma podeschnięte listki też przeze mnie trochę. Odkryłem je na noc, zrosiłem lekko wodą i rano była ona całkiem pomarszczona i gąbczasta. Podlałem od razu wodą, nakryłem i wieczorem była już znowu twarda i napęczniała. Jednak listki ucierpiały...
Po za tym rosną całkiem ładnie Zbliżeń nie chciało mi się tym razem robić, ale jak ktoś by chciał to zrobię ;)
A moje obecnie wyglądają tak. Z 8 nasionek do tej pory utrzymało się 4 roślinki. Jedną zepsułem sam... przyznaje się bez bicia... Druga ma podeschnięte listki też przeze mnie trochę. Odkryłem je na noc, zrosiłem lekko wodą i rano była ona całkiem pomarszczona i gąbczasta. Podlałem od razu wodą, nakryłem i wieczorem była już znowu twarda i napęczniała. Jednak listki ucierpiały...
Po za tym rosną całkiem ładnie Zbliżeń nie chciało mi się tym razem robić, ale jak ktoś by chciał to zrobię ;)
- marlenka
- 500p
A trzymasz je w pomieszczeniu? Dobrze, że o tym piszesz bo sama chciałam je zacząć odkrywać na no gdy są u mnie na parapecie a nie na słonecznym balkonie. Jedno adenium póki co rośnie z jednym listkiem a drugie coś wolno się zbiera do kolejnej pary listków. Może w weekend zrobię jakieś zdjęcia i pokażę czy się dobrze trzymają.Dark_Reaver pisze:http://i.imgur.com/spIleU8.jpg