Zielone Skarbeczki - KamilaB
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielone Skarbeczki - KamilaB
Mammillarie z tych (naj)mniejszych i (naj)ładnieszych. Takie lubię.
M. dixanthocenton to prawdziwa ozdoba kolekcji. Wydaje się, że mamy w tym względzie podobne gusta - już nie pierwszy raz podobają się nam te same gatunki.
U mnie M. dixanthocenton (tyle, że z nieco dłuższymi cierniami środkowymi) zawsze się podobała odwiedzającym - to gatunek wobec którego nie można być obojętnym.
M. dixanthocenton to prawdziwa ozdoba kolekcji. Wydaje się, że mamy w tym względzie podobne gusta - już nie pierwszy raz podobają się nam te same gatunki.
U mnie M. dixanthocenton (tyle, że z nieco dłuższymi cierniami środkowymi) zawsze się podobała odwiedzającym - to gatunek wobec którego nie można być obojętnym.
Magda Jeszcze trochę nad tym popracuję i zaczniesz swoje przecudne gymniaczki przeplatać mammillariami M.dixanthocentron jest tak na oko w doniczce 10 cm więc przedszkolakiem raczej już nie jest.
Przemku w moim wątku. Jak można nie lubić mammillarii ? To zdecydowanie musi być stan przejściowy i pewnie naprawialny
Marta Kupka pleśni jest w doniczce 12 cm. Mieszka u mnie ponad 10 lat. Kupiłam dwie jednakowe, tak na wszelki wypadek i niestety jedna cały czas kaprysi, okresowo gubi korzenie mimo, że traktuję je jednakowo
Piotrze Dziękuję, przędziorki się nią jeszcze nigdy nie zainteresowały, wszystkie siedzą na matucanach
Henryku Mamy podobny gust bo my koneserzy jesteśmy. Masz zdjęcie swojej gdzieś w wątku?
....a w szklarni się zaczyna dziać
notocactus buiningii produkuje pypcie
mammillaria moelleriana również
a u echinoffossulaków pąki rosną
Przemku w moim wątku. Jak można nie lubić mammillarii ? To zdecydowanie musi być stan przejściowy i pewnie naprawialny
Marta Kupka pleśni jest w doniczce 12 cm. Mieszka u mnie ponad 10 lat. Kupiłam dwie jednakowe, tak na wszelki wypadek i niestety jedna cały czas kaprysi, okresowo gubi korzenie mimo, że traktuję je jednakowo
Piotrze Dziękuję, przędziorki się nią jeszcze nigdy nie zainteresowały, wszystkie siedzą na matucanach
Henryku Mamy podobny gust bo my koneserzy jesteśmy. Masz zdjęcie swojej gdzieś w wątku?
....a w szklarni się zaczyna dziać
notocactus buiningii produkuje pypcie
mammillaria moelleriana również
a u echinoffossulaków pąki rosną
- paulaIRL
- 200p
- Od: 21 lip 2012, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale pięknie zaczyna się robić u ciebie. Oczywiście najcudowniejsze pączusie na Steniaczku i ile ich U mnie jak na razie steniaki kwitły skromnie, max 3 kwiatki a tutaj taka gromadka Super
Pozdrawiam
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
Paula Przepraszm, nie odpowiedziałam Ci . Przeżywalnoś zdejmowanych roślin jest różna, kiedyś z Czech przywiozłam "raubowane" sulki - te dały radę w 100%. Mammillarie wielkokwiatowe różnie, statystyki psuje mi mammillaria luethyi dwie próby i obie nieudane. Tereska 100% powodzenia.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Ci ślicznie za zdjęcie z góry, nie ma tu wśród emotikonków takiego który choć w mizernej części oddawał by mój zachwyt.KamilaB pisze:Marta Kupka pleśni jest w doniczce 12 cm. Mieszka u mnie ponad 10 lat. Kupiłam dwie jednakowe, tak na wszelki wypadek i niestety jedna cały czas kaprysi, okresowo gubi korzenie mimo, że traktuję je jednakowo
Nie chcę być zbanowana za nadużywanie uśmiechniętych mordek z wyłupiastymi ślepkami i klaszczących łapek
a ten widok zasługuje na wieeele takich
Cudeńko jak dla mnie.
Ja też mam dwie plumosy ale każda inna. Malutkie trzy główki tej puszystej jak Twoja
i kilka sfilcowanych kłębuszków takiej bardziej zbitej.
Jak mi zejdą to załamka, muszę dokupić duplikaty
Na razie fochów nie stroją ale kto wie co się zdarzyć może
A pączuchy super Ci się wysypały, niech Ci pięknie kwitną kolczaki
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zawsze rano dostaje oczopląsu.
Brak mi słów
Brak mi słów
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Plumoski śliczności, choć jedną szlachetną roślinkę mamilarki wydały ;) Też bym taką już miał tylko, że strasznie ją nie wiedzieć czemu ptactwo lubiło i jak trzymałem kaktusy na regale, to mi rozszarpały, chyba sroki na wiór. Ta co teraz mam idzie w duże kule i słabo się krzewi :]
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Wielkość główek, u Mammillaria plumosa zależy chyba od lokalizacji.
Co myślicie, a może ktoś ma dokładną wiedzę na ten temat.
Moja jakaś taka wielgachna kulka jest.
Co myślicie, a może ktoś ma dokładną wiedzę na ten temat.
Moja jakaś taka wielgachna kulka jest.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu zaczyna się robić coraz bardziej ciekawie.
Rośliny zdecydowanie ładniejsze wiosną i do tego pąków dużo - tego wątku nie można ominąć!!
M. dixanthocentron o którą pytasz nie ma już u mnie dawno. Wtedy jeszcze zdjęć roślinom nie robiłem tak w miarę regularnie jak teraz więc i ślad po niej zaginął...
Rośliny zdecydowanie ładniejsze wiosną i do tego pąków dużo - tego wątku nie można ominąć!!
M. dixanthocentron o którą pytasz nie ma już u mnie dawno. Wtedy jeszcze zdjęć roślinom nie robiłem tak w miarę regularnie jak teraz więc i ślad po niej zaginął...
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ślicznie u Ciebie. Kolorowo. Echinofossulocactus już ładnie wygląda z pączkami, a jak się rozwiną będzie wyjątkowo. Koniecznie pokaż.
Tym garnkiem waty zaprzepaściłaś szanse No nie lubię jej.KamilaB pisze:Magda Jeszcze trochę nad tym popracuję i zaczniesz swoje przecudne gymniaczki przeplatać mammillariami
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Jak lubię rodzaj Mammillaria to M. plumosa w ogóle mnie nie bierze... Dziwnie wygląda taka "kupka waty" w doniczce. Chyba tylko ta tak na mnie działa Reszta jest fajna Pozostałe zaprezentowane rośliny jak zawsze zadziwiające U Ciebie to już standard
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
A ja znowu uwielbiam plumoskę, jest taka inna, co za tym idzie ciekawa
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
No jakoś tak można, chociaż kilka się przez moje ręce "przewinęło" Jakoś nie zapałaliśmy do siebie gorącym uczuciem, ale jak ktoś już wspomniał w którymś z wątków, wśród wszystkich rodzajów znajdą się prawdziwe perełki, godne podziwiania i posiadania.KamilaB pisze:Przemku w moim wątku. Jak można nie lubić mammillarii ? To zdecydowanie musi być stan przejściowy i pewnie naprawialny
Ale na razie, jakoś nam nie po drodze Może kiedyś się to zmieni. Na razie szkoda mi na nie miejsca, a moim sercem zawładnęły bezapelacyjnie rebucje i lobiwie.