chiboogi pisze:ogrod2000 pisze:Podaj nawóz obficie podlej i wszytko wróci do normy, trawniczek pierwsza liga
witaj
nawoz dawalem w zeszlym tygodniu i mozna powiedziec ze trawa glodna byla bo coś czuje ze za tydzien znowu mnie czeka nawozenie. I teraz mam takie pytanie: w zeszlym roku bawilem sie i stosowalem nawoz taki co 3 tygodnie. Troche czasu nie mam na takie zabiegi. Wystarczy ze 2 razy w tygodniu kosze w sezonie i co jakis czas jade opryskiem na chwasty. Czy nie lepiej zastosowac nawoz taki 3 miesieczny albo osmokote na 6 miesiecy ?? Troche czytalem i niby taki wolno dzialajacy jest lepszy bo systematycznie dostarcza papu a taki szybki 3 tygodniowy to czesc idzie na dno ziemi co i tak tam już korzeni nie ma.... Dodam ze mam zraszacze i podlewam 2-3 razy w tygodniu tak ostro zeby woda dotarla glebiej i wtedy ponoc system korzeniowy jest lepszy. Chyba tak bo jak byly upaly to trawka nie wiedla..... Prosze o podpowiedz.
ogrod2000 pisał o dobrym efekcie nawozów długodziałających, zwłaszcza jak podlewasz co 2-3 dni, bo one tego wymagają. Sam w tym roku biorę się za taki (Hortiform Trawnik), bo dotychczas co miesiąc co najmniej trzeba było nawozić. Pytanie będzie jak one długo będą działać, bo mam wątpliwości, czy te 6 miesięcy jak podaje producent, zwłaszcza przy regularnym podlewaniu. Zobaczę jak będzie.
A trawa wróci do normy, ładna jest. Jeżeli nawoziłeś tydzień temu, to za 1-2 tygodnie będzie ładna zieleń, jeszcze dość rzadka, ale parę koszeń i będzie miodzio.
Coś widzę, że żywopłot niedomaga