Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aloes
Witam
W jakiej ziemi powinien rosnąć Aloes?
W jakiej ziemi powinien rosnąć Aloes?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Aloes - Baza
Witam
W jakiej glebie posadzić aloes?
Co myślicie o czystym piasku leśnym zmieszanym z torfem?
W jakiej glebie posadzić aloes?
Co myślicie o czystym piasku leśnym zmieszanym z torfem?
Mój Aloe juvenna rośnie w mieszance składającej się z ziemi dla roślin balkonowych i z piasku w stosunku tak mniej więcej 2:1 i jak na razie mu pasuje Ogólnie rzecz biorąc to mieszanka ziemi takiej próchnicznej i piasku wydaje cię być całkiem ok dla większości sukulentów, jest dość żyzna i przepuszczalna
Pozdrawiam Szymon.
DżA ludzie DżA miłość DżA życie DżA świat!- Izrael
Moje kolczaste i inne sukulenty
W jaki sposób uzyskuje się sadzonki ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Aloesy wytwarzają wiele odrostów, które gdy już trochę podrosną można odciąć/oderwać i posadzić oddzielnie uzyskując nowe rośliny
Pozdrawiam Szymon.
Aloes - prośba o identyfikację i porady
Witam, jakiś czas temu kupiłam roślinkę, na doniczce oznaczona jako "himalaya aloe", jednak nigdzie nic nie ma o takim gatunku... Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji?
Ponadto, zauważyłam, że w dwóch roślinkach czerwienieją dolne liście, czym jest to spowodowane? Zauważyłam też, że liście zwijają się do wewnątrz, nie jestem pewna, czy było tak od początku...
Rośliny stoją na parapecie od strony południowej, w zimę podlewane były raz na dwa tygodnie, zwykłą wodą z kranu.
Z góry dzięki za odpowiedzi
http://imageshack.us/g/580/dsc0572v.jpg/
Ponadto, zauważyłam, że w dwóch roślinkach czerwienieją dolne liście, czym jest to spowodowane? Zauważyłam też, że liście zwijają się do wewnątrz, nie jestem pewna, czy było tak od początku...
Rośliny stoją na parapecie od strony południowej, w zimę podlewane były raz na dwa tygodnie, zwykłą wodą z kranu.
Z góry dzięki za odpowiedzi
http://imageshack.us/g/580/dsc0572v.jpg/
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aloes - prośba o identyfikację i porady
Dolne liście prawdopodobnie usychają powoli.Ze starości.
Dzięki, już myślałam, że robię coś źlelucy23-61 pisze:Dolne liście prawdopodobnie usychają powoli.Ze starości.
Podbijam temat, coraz więcej liści się skręca... Nikt nie wie, jaka może być przyczyna?
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
może został przelany?
Raczej przesuszony, maj się zaczął, więc powinnam podlewać go częściej niż raz na 2 tygodnie.. Gdzieś wyczytałam, że to może być przyczyną zwijania liści. Zacznę podlewać roślinki regularnie co tydzień, zobaczymy, czy wrócą do normy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 kwie 2013, o 20:48
Całkiem ładny egzemplarz i do odratowania, ale aż prosi się o przesadzenie lub przynajmniej dosypanie ziemi.
Z tego co widzę na jednym ze zdjęć posiadasz drugi egzemplarz tego gatunku. Czy z nim też masz takie problemy?
Z tego co widzę na jednym ze zdjęć posiadasz drugi egzemplarz tego gatunku. Czy z nim też masz takie problemy?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak trzymasz bezpośrednio na parapecie południowego okna, to teraz powinnaś zacząć podlewać go o wiele więcej, niż zimą. Aloesy, gdy mają zbyt sucho, wpierw obkurczają się, a potem liście u części gatunków, pod wpływem słońca, często się przebarwiają na czerwono. Zwijanie liści, to czerwone światło, że pora podlać porządnie roślinkę.
PS. Do jakiej ziemi, go posadziłaś, do kaktusów, czy do zwykłej?
PS. Do jakiej ziemi, go posadziłaś, do kaktusów, czy do zwykłej?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta