Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

Akwelan_2009 pisze:luki1982 - do mojej poprzedniej wypowiedzi dopiszę uzupełnienie, dlaczego napisałem:
Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków" ;:oj
- zerknij w tym wątku na stronę 18 wpis z dnia: So 02 lut 2013 18:52 - Forumowiczki daszka - przyjrzyj się roślinie pierwszej po lewej stronie, jak Foruimowiczka starała się "wmówić", że 17-to miesięczna sadzonka wytworzyła pąki kwiatowe (ustawione do sfotografowanie dwie rośliny, jedna za drugą, dość nieudolnie) - dlatego jestem "niedowiarkiem" - poddawałem w wątpliwość, że dwuletnie rośliny Adenium otrzymane z własnego wysiewu w naszych warunkach parapetowych, mogą zakwitnąć. Jedni piszą, żeby podzielić się swoimi obserwacjami - doświadczeniem w opiece nad roślinami, drudzy dla zdobycia "poklasku". Od Cz 14 mar 2013 18:12 - Forumowiczka nie pokazuje swoich kwitnących roślin pod w/w nickiem :wink: .
Przeczytałam pod tamtym zdjęciem komentarz i ja nie widzę jakiegoś fotomontarzu :?: Możesz wyjaśnić dokładniej gdzie niby jest to oszustwo na tamtej fotce? :D
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / ja nie widzę jakiegoś fotomontarzu :?:
- proszę popatrz na miejsca wskazane strzałkami:

http://www.fmix.pl/zdjecie/3714578/79f2 ... c4775a8801

- strzałki na dole fotki wskazują niezbyt dokładnie ukrytą "zamaskowaną" listkami doniczkę w której rośnie druga roślina. Żeby ustawić drugą roślinę, za rośliną w czarnej kwadratowej doniczce na pierwszym planie w tacy po lewej stronie, tacę ustawiono ukośnie na parapecie.

http://www.fmix.pl/zdjecie/3714579/79f2 ... 16d19e2755

- proszę sprawdzić skąd wyrasta pęd z pąkami kwiatowymi wskazany górną strzałką. Roślina na pierwszym planie po lewej stronie rosnąca w czarnej ma tylko jeden główny pęd. Gdyby z kaudexu tej rośliny wyrastał drugi pęd z pąkami kwiatowymi, mimo sporej ilości liści na dole - tej grubości pęd byłby bardzo dobrze widoczny. Proszę wskazać - sprawdzić, skąd wyrasta ten wskazany strzałką pęd z pąkami kwiatowymi. Nie odsuwa się obiektu od dobrego oświetlenia - okna - żeby zrobi fotkę :) . ....
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:

- strzałki na dole fotki wskazują niezbyt dokładnie ukrytą "zamaskowaną" listkami doniczkę w której rośnie druga roślina. Żeby ustawić drugą roślinę, za rośliną w czarnej kwadratowej doniczce na pierwszym planie w tacy po lewej stronie, tacę ustawiono ukośnie na parapecie.

- proszę sprawdzić skąd wyrasta pęd z pąkami kwiatowymi wskazany górną strzałką. Roślina na pierwszym planie po lewej stronie rosnąca w czarnej ma tylko jeden główny pęd. Gdyby z kaudexu tej rośliny wyrastał drugi pęd z pąkami kwiatowymi, mimo sporej ilości liści na dole - tej grubości pęd byłby bardzo dobrze widoczny. Proszę wskazać - sprawdzić, skąd wyrasta ten wskazany strzałką pęd z pąkami kwiatowymi. Nie odsuwa się obiektu od dobrego oświetlenia - okna - żeby zrobi fotkę :) . ....
Nigdy bym nie pomyślała, że to na co wskazujesz to doniczka innej rośliny i w ogóle inna roślina. Dla mnie to adenium ma 2 pędy. Ale mogę się mylić :) A jeśli ta Forumowiczka faktycznie nas oszukiwała to postąpiła bardzo żałośnie. ;:14
Moje roślinki - wątek
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

http://i.imgur.com/spIleU8.jpg

A moje obecnie wyglądają tak. Z 8 nasionek do tej pory utrzymało się 4 roślinki. Jedną zepsułem sam... przyznaje się bez bicia... Druga ma podeschnięte listki też przeze mnie trochę. Odkryłem je na noc, zrosiłem lekko wodą i rano była ona całkiem pomarszczona i gąbczasta. Podlałem od razu wodą, nakryłem i wieczorem była już znowu twarda i napęczniała. Jednak listki ucierpiały...

Po za tym rosną całkiem ładnie :) Zbliżeń nie chciało mi się tym razem robić, ale jak ktoś by chciał to zrobię ;)
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Dark_Reaver pisze:http://i.imgur.com/spIleU8.jpg

A moje obecnie wyglądają tak. Z 8 nasionek do tej pory utrzymało się 4 roślinki. Jedną zepsułem sam... przyznaje się bez bicia... Druga ma podeschnięte listki też przeze mnie trochę. Odkryłem je na noc, zrosiłem lekko wodą i rano była ona całkiem pomarszczona i gąbczasta. Podlałem od razu wodą, nakryłem i wieczorem była już znowu twarda i napęczniała. Jednak listki ucierpiały...

Po za tym rosną całkiem ładnie :) Zbliżeń nie chciało mi się tym razem robić, ale jak ktoś by chciał to zrobię ;)
A trzymasz je w pomieszczeniu? Dobrze, że o tym piszesz bo sama chciałam je zacząć odkrywać na no gdy są u mnie na parapecie a nie na słonecznym balkonie. Jedno adenium póki co rośnie z jednym listkiem ;:219 a drugie coś wolno się zbiera do kolejnej pary listków. Może w weekend zrobię jakieś zdjęcia i pokażę czy się dobrze trzymają.
Moje roślinki - wątek
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

Cały czas stoją u mnie w pokoju. Tamtego feralnego dnia akurat od świtu było ostre słońce. Okno wschodnie i jak zajrzałem tam po 12 to było jak było :) Próbowałem je ogólnie dalej odkrywać jednak lepiej rosną pod przykryciem na razie. Szkoda trochę bo to ma być ozdoba, a w plastikowym pojemniku taką nie jest :D
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Moje adenium jednak zakwitnie w tym roku :tan
tydzień po przesadzeniu w większą doniczkę pojawił się pączek.
Awatar użytkownika
buniabunia85
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lis 2012, o 09:41

Post »

Ja u swoich różyczek a maja 16 dni i jakieś 1,5-2 cm zauważyłam że nie wszystkie mają takie same łodygi, jedne mają zielone drugie zielono czerwone a jeszcze inne czerwone. Od czego to zależy? To różne odmiany by były???
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Chciałbym zaszczepić na moim adenium inne odmiany tej pięknej roślinki. Czy chciałby ktoś się wymienić gałązkami z Poznania i okolic?
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

buniabunia85 pisze:Ja u swoich różyczek a maja 16 dni i jakieś 1,5-2 cm zauważyłam że nie wszystkie mają takie same łodygi, jedne mają zielone drugie zielono czerwone a jeszcze inne czerwone. Od czego to zależy? To różne odmiany by były???
Czerwone? Może to poparzenia słoneczne? Choć dziwne bo niby tym malcom trzeba dawać słońca ile wlezie. Przynajmniej zawsze mówi się o tym by miały ciepłe i słoneczne stanowisko. :?
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / zauważyłam że nie wszystkie mają takie same łodygi, jedne mają zielone drugie zielono czerwone a jeszcze inne czerwone.
Czerwone? Może to poparzenia słoneczne?
- tak wybarwiające się kaudexy sadzonek Adenium, to naturalny zdrowy ich wygląd. W miarę wzrostu, wszystkie kaudexy u sadzonek nabiorą jednakowego koloru. Wystawiając na słońce trzeba je stopniowo przez kilka dni przygotować - zahartować do przebywania w pełnym słońcu.
Choć dziwne bo niby tym malcom trzeba dawać słońca ile wlezie.
- ale bez przesady ;:oj ! - to są jeszcze maluchy w początkowej fazie wzrostu.
W najgorętsze i słoneczne dni, koniecznie młode sadzonki w godzinach południowych muszą być mocno zacienione lub ustawione w zacienionym miejscu, przewiewnym miejscu, inaczej ugotują się. Tak małe sadzonki maja dość ograniczone możliwości przebywania w bardzo wysokich temperaturach w ;:3 dni, szczególnie gdy nie ma wokół nich "ruchu" powietrza.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:
/ ... / zauważyłam że nie wszystkie mają takie same łodygi, jedne mają zielone drugie zielono czerwone a jeszcze inne czerwone.
Czerwone? Może to poparzenia słoneczne?
- tak wybarwiające się kaudexy sadzonek Adenium, to naturalny zdrowy ich wygląd. W miarę wzrostu, wszystkie kaudexy u sadzonek nabiorą jednakowego koloru. Wystawiając na słońce trzeba je stopniowo przez kilka dni przygotować - zahartować do przebywania w pełnym słońcu.
Choć dziwne bo niby tym malcom trzeba dawać słońca ile wlezie.
- ale bez przesady ;:oj ! - to są jeszcze maluchy w początkowej fazie wzrostu.
W najgorętsze i słoneczne dni, koniecznie młode sadzonki w godzinach południowych muszą być mocno zacienione lub ustawione w zacienionym miejscu, przewiewnym miejscu, inaczej ugotują się. Tak małe sadzonki maja dość ograniczone możliwości przebywania w bardzo wysokich temperaturach w ;:3 dni, szczególnie gdy nie ma wokół nich "ruchu" powietrza.
Dobrze wiedzieć, będę teraz uważać :) Póki co w Trójmieście słońca niet :(
Moje roślinki - wątek
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47

Post »

Witam ponieważ sprawa dotyczy mnie odpisałam Akwelonowi osobiście. No cóż każdy sądzi według siebie.

Ja nigdy bym nic takiego nie zrobiła, ale ponieważ zakwitły adenia obiecuje jutro zrobię zdjęcia i pokaże.
Ja od kupna nasion do tej pory prowadzę w zeszycie dokumentacje. Zakwitło adenium które powinno mieć wg informacji (z opakowania nasionek ) być w innym kolarze. Ale na to już nie mam wpływu.

Do jutra
daszka
100p
100p

Post »

marlenka pisze:
Akwelan_2009 pisze:

To co uprawia Akwelan z moimi zdjęciami jest obrzydliwe wręcz chamskie. Mam dość jego idiotycznych wywodów. W całaym moim życiu nie dokonałam żadnego fotomontarzu. Atakuje mnie nie bardzo wiem z jakiego powodu. Moja wina bo mi zakwitło adenium a jemu nie? Jutro zrobię zdjecie tej samej rośliny która kwitła z każdej strony a i innej która zakwitła po raz pierwszy ale kolor ma inny niż obiecywał dostawca nasion.
Nigdy bym nie pomyślała, że to na co wskazujesz to doniczka innej rośliny i w ogóle inna roślina. Dla mnie to adenium ma 2 pędy. Ale mogę się mylić :) A jeśli ta Forumowiczka faktycznie nas oszukiwała to postąpiła bardzo żałośnie. ;:14
daszka
100p
100p

Post »

Dziś chcę zakończyć niezdrowe podejrzewanie mnie o "poklaski" i wiele innych złych słów na mój temat jak pisał Akwelan znalazłam inne zdjęcie zrobione 12 grudnia 2012 tego samego kwiata z innej strony. Kwiat miał cztery łodygi ale kwiaty miał na jednej.

Obrazek

A to co sugerował to suche listki które prześwitują . Na moje szczęście roślinka nadal rośnie w tej samej doniczce ale nie kwitnie i jutro zrobie jej zdjęcie z każdej strony. Razem z nią pokażę inne kwitnące adenium wysiane 9.08.2011 roku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”