Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Post »

ida74 pisze:Moim zdaniem to nie choroba tylko spalona rozsada .
Albo zmarznięta to zależy jakie były warunki w foliówce i czy wcześniej rozsada była trzymana też w foliówce. Jeśli wysadzana była 2 tygodnie temu to np. u mnie w tym okresie był przymrozek.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może być .Dlatego też poprosimy o więcej info i fotę całej rośliny :wink:
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2012, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie!

Coś mi chyba podgryza rozsadę, ale nie jestem pewna, bo nie widzę nic łażącego. Moja mama przyuważyła jakąś małą muszkę, ale trudno powiedzieć, czy ma związek, bo była jedna (i została zabita ;:124 ), a podgryzionych pomidorów jest więcej.

Da się to zindentyfikować na tyle, żeby wiedzieć co z tym zrobić? To moja pierwsza rozsada w życiu. Rośnie ładnie, podłoże z Pasłęka, nasiona z akcji. Pomidory mają już ponad miesiąc i dotąd problemów nie było.

Oto zdjęcia liścia i łodygi. Te objawy są głównie na dolnych liściach - górne są czyste.

Będę wdzięczna za pomoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anka26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2010, o 21:52

Post »

Blancari potrzebny obrazek całego pomidora
po drugie historia produkcji rosady czym nawozona,gdzie stoi czy przewozona do tunelu
po trzecie czy dolne liście są zniekształcone?
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

anka26 - poniżej fotka jednego z pomidorów, które mają takie objawy. Inne wyglądają podobnie.

Zdjęcia we wcześniejszym poście to fotki najniższego liścia urwanego z pomidora.

Rozsada stoi w domu, trochę na parapecie, trochę na stole (zależy jakie słońce jest). Nie nawożona. Pikowana do tych kubków jakieś półtora tygodnia temu. Ziemia do rozsad z Pasłęka.

Te plamki i takie jakby przezroczystości od spodu pojawiają się najpierw na dolnych liściach i w niektórych pomidorach zawędrowały wyżej. Deformacja - jak na zdjęciu, pojawia się dopiero kiedy te plamki zasychają. Wcześniej liść wygląda normalnie, tylko w takie ciapki. Mimo plamek pomidory rosną w ostatnich dniach intensywnie

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A czy one przypadkiem nie mają za wilgotno i to jest efekt przelania :?: Moje popikowane 9 dni temu a od tygodnia stojące na balkonie na słońcu jeszcze od posadzenia nie były podlewane :!: .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
anka26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Blancari pisze:anka26 - poniżej fotka jednego z pomidorów, które mają takie objawy. Inne wyglądają podobnie.

Zdjęcia we wcześniejszym poście to fotki najniższego liścia urwanego z pomidora.

Rozsada stoi w domu, trochę na parapecie, trochę na stole (zależy jakie słońce jest). Nie nawożona. Pikowana do tych kubków jakieś półtora tygodnia temu. Ziemia do rozsad z Pasłęka.

Te plamki i takie jakby przezroczystości od spodu pojawiają się najpierw na dolnych liściach i w niektórych pomidorach zawędrowały wyżej. Deformacja - jak na zdjęciu, pojawia się dopiero kiedy te plamki zasychają. Wcześniej liść wygląda normalnie, tylko w takie ciapki. Mimo plamek pomidory rosną w ostatnich dniach intensywnie

Obrazek
Masz zalane pomidory i niedozywione
Jeśli teraz intensywnie rosną to poczekaj niech im ziemia przeschnie.Nie podlewaj!!!
Jak ziemia przeschnie to podlej z nawozem wieloskładnikowym.Na dziesięć litrów ma być dwie łyżki nawozu i tym podlej.
Podlej mocno i poczekaj aż wypije wszystko.
pzdr.
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A może... Faktycznie podlewałam je jak ziemia przeschła, a możliwe, że tam głębiej mimo dziurek jednak było jednak wilgotno.

Czyli najlepiej teraz odczekać aż lekko klapną z braku wody, żeby mieć pewność?

Rosną jak szalone - dziś znów w ciągu dnia i urosły i pogrubiały. :D

I w takim razie pytanie - jak one do gruntu dopiero w maju to zacząć je już wystawiać na balkon jak jest ładna pogoda?
alina88
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2013, o 13:12

Post »

reszta rośliny jest ok. Tylko same dolne liście mają takie plamy na szczęście tylko kilka. U mnie nie było przymrozków więc to nie to. Rozsada wcześniej była trzymana w domu gdy zakończyły się przymrozki i zrobiło się ciepło wyniosłam je do tunelu. Może rzeczywiście to przez obornik :? Ziemia była dobrze rozrobiona ale może gdzieś zostało płycej. Zdjęć niestety nie zrobię bo nie mam dobrego aparatu a na moim telefonie nic nie będzie widać :(
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Witajcie ! :wit Mam pytanie . Czym może być spowodowane żołknięcie liści pomidorów?? To znaczy nie usychają,nie klapnęły , po prostu na listkach takie żółte plamki się robią i chyba to na całe liście się rozrośnię ;( Stoją w szklarni . Jaka może być tego przyczyna ,powiedzcie . ( nie mam zdjęć niestety)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
anka26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Blancari pewnie ze wystawiaj je na balkon niech się hartują tylko nie od razu na ostre słońce bo je przypali.
Rosną jak szalone - dziś znów w ciągu dnia i urosły i pogrubiały.
i to świadczy o nadmiarze wody.jeśli nadal bedziesz tak mocno podlewać to wyzwolisz w pomidorach wzrost wegetatywny i będziesz miał duzy zbiór ale liści.No chyba że to pomidory typowo generatywny to można trochę mocniej podlewać
pzdr.
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc!
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Gorąca prośba o pomoc.

U moich Betaluxów podsychają końcówki liści. Zaczęło się od liścieni, które po pewnym czasie, żółkną i opadają. Teraz proces postępuje. Zaczyna się od tego, że koniec liścia traci kolor z intensywnego zielonego na blado-zielony.

Były wysiewane do substratu torfowego mieszanego z piaskiem. Później były popikowane do ziemi do wysiewu i pikowania KK Kwiatkowcy. W wielodoniczce były chyba przez moment przelane, ale od pikowania (ok. 10 dni temu) podlałem je tylko raz. W tym samym podłożu mam paprykę i selery i tu na razie nie widać niepokojących oznak. Na początku mogły mieć za mało światła, teraz wydaje się, że ilość światła jest odpowiednia.

Mają być jeszcze raz pikowane. Rosną i rozwija się system korzeniowy, tylko te liście podsychają.

Rosną w kubku 200 ml.

Jakość zdjęć marna, sory.

Obrazek
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”