Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Odkłady czy pionowe czy poziome to nie są odrosty korzeniowe. Nie ma sensu używać jako podkładek form dających dużo odrostów korzeniowych ponieważ później może być problem z pojawiającymi się wszędzie odrostami z podkładki. Można sobie na długo ogród zapaskudzić.
Pozdrawiam,

J
urban1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ałycza z tego co wiem daje dużo odrostów korzeniowych, ale jest powszechnie stosowaną podkładką. Zapaskudzenie ogrodu w ten sposób mnie nie przeraża - trochę wytnę, a trochę przesadze i zaszczepię. Mam np. bardzo ładne, zdrowe odrosty wokól wiśni - po wykopaniu i przesadzeniu one łatwo się przyjmują i szybko, bujnie rosną. Wychodowanie czegoś takiego z siewki zabrało by mi znacznie więcej czasu. Chodzi mi tylko o to, czy owocowania drzewka zaszczepionego na odroście nie jest znacząco gorsze od drzewka zaszczepionego na siewce.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie rozumiem, dlaczego w Polsce nie szczepi się śliwy prawie wcale na podkładce St. Julien A. Ja zaszczepionych mam kilka drzew śliwy na tej podkładce i jestem bardzo zadowolony. Podkładka rozmnaża się bardzo łatwo, nie trzeba płacić żadnych opłat licencyjnych czy czegoś tam podobnego i drzewa na niej rosną bardzo zdrowo. Jest bardzo wytrzymała na mróz i już w 3 roku miałem kwiaty na mojej sliwomoreli. Nie wiem, dlaczego szkółkarze na niej nie szczepią.

Pozdrawiam serdecznie
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlatego że odbiorcom wystarczą drzewka na siewkach ałyczy, w najlepszym przypadku na siewkach W. Wangenheima. Z resztą drzewka na siewkach WW rosną podobnie lub nawet słabiej niż na St. Julien A. Znacznie łatwiej rozmnożyć podkładki z nasion niż z jakichkolwiek sadzonek, odkładów. Odpada też problem zawirusowania mateczników. Siewki są wolne od szarki, przynajmniej na początku.
Pozdrawiam,

J
full
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2013, o 15:33

Post »

Witam wszystkich.
Dwa tygodnie temu zaszczepiłem 3 jabłonki i jedną gruszę. Jabłonki przez stosowanie a grusze w szparę. Jak długo trzeba czekać na przyjęcie zrazów? Czy można drzewkom pomóc jakoś? Np podlewać częściej?
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

A po co się spieszyć ?
Zostaw naturze, jak susza to podlej obficie, chroń od wiatrów i przed ptakami .
Raffi nie odwijaj za wcześnie, dopiero jak się zacznie wrzynać przetnij delikatnie i zostaw .
per aspera ad astra
full
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2013, o 15:33

Post »

Chodzi mi przede wszystkim o to po jakim czasie wiadomo że się szczepienie przyjęło lub nie.
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

FULL - jesienią , jeżeli nie to uschnie,Jak się zazieleni, to czekaj
U mnie jeden zraz w zeszłym roku nie puścił zielonego, ale pąki nie schły, zostawiłem i teraz ładnie puszcza - musiał się zastanowić dłużej :)
per aspera ad astra
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16

Post »

stosowal ktos czeremche amerykanska jako podkładke np. do wisni ?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Witam.
Wie Ktoś może, czy w Krakowie dostanę gdzieś okulizak firmy Gerlach? W Leroy Merlin znalazłem jedynie Fiskarsa.
Pozdrowienia
mariok87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 wrz 2012, o 20:20

Post »

Ogrodnik04 pisze:Witam.
Wie Ktoś może, czy w Krakowie dostanę gdzieś okulizak firmy Gerlach? W Leroy Merlin znalazłem jedynie Fiskarsa.
Ja proponuję żebyś kupił sobie okulizak firmy Victorinox. Używam go od 5 lat i jestem zadowolony. Cenowo ok 45 zł. Ja mam ten : http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ ... fault.aspx
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Cenowo zbliżony do Fiskarsa. Z czego wykonana jest rękojeść? Czy dostanę go w jakimś sklepie, czy tylko przez internet? :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

mariok87 pisze:
Ogrodnik04 pisze:Witam.
Ja proponuję żebyś kupił sobie okulizak firmy Victorinox. Używam go od 5 lat i jestem zadowolony. Cenowo ok 45 zł. Ja mam ten : http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ ... fault.aspx

To jest bardzo, ale to bardzo dobry nożyk. A ostry jak cholera. Prawie poprzecinałem sobie ścięgna ;:145 ;:145 ;:145 Musisz być bardzo ostrożny. Jest naprawde ostry jak brzytwa :)

Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”